Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:09

Το τέλος μιας δεκαετούς “περιόδου χάριτος”

Ανδρέας Λουδάρος
Ανδρέας Λουδάρος
Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Του ιδίου συγγραφέα:

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Η σημαντικότερη σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επί της αρχιεπισκοπίας του Αθηνών Ιερωνύμου πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες ώρες και ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει, που τελικά θα καταλήξει αυτή η συνεδρίαση.

Ο Αρχιεπίσκοπος που δέκα χρόνια τώρα διοικεί την Εκκλησία χωρίς την παραμικρή υποψία αντιπολίτευσης στους κόλπους της Ιεραρχίας, αύριο θα βρεθεί με μια εξαιρετικά ενοχλημένη μερίδα Ιεραρχών οι οποίοι προέρχονται απ’ όλες σχεδόν τις πτέρυγες του Σώματος.

Η συνεδρίαση έχει ορισθεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη Θ. Λειτουργία που παραδοσιακά τελεί ο νεότερος στα πρεσβεία αρχιερέας. Η μόνη εισήγηση που θα πραγματοποιηθεί θα είναι αυτή του Αρχιεπισκοπου Ιερωνύμου ο οποίος αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους αρχιερείς δημόσια αλλά και μέσω επιστολών που του έχουν αποστείλει.

Το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι αρχιερείς που αντιδρούν εμείνουν στις θέσεις τους και ζητήσουν διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων σημείων της συμφωνίας ή ακόμη και εξ αρχής.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι άγνωστο εαν η κυβέρνηση θα δεχτεί να μπει σε μια τέτοια διαδικασία αφού η κατακλείδα τoυ «πλαισίου συμφωνίας» όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός αναφέρει σαφώς πως «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

Άλλωστε κατά την ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για «κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας – Πολιτείας» και όχι για «πρόθεση συμφωνίας», δεν άφησε περιθώρια αλλαγών. Εκείνη τη βραδιά της 6ης Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για έγκριση του πλαισίου συμφωνίας από το υπουργικό συμβούλιο και την ΙΣΙ ώστε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική διαδικασία.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του βέβαια είχε υποστηρίξει πως όλο το υλικό θα τεθεί υπόψη της Ιεραρχίας «…να το εγκρίνει, πιθανόν να το διορθώσει πιθανόν και να το απορρίψει» ξεκαθαρίζοντας όμως πως η αίσθηση του ήταν πως «θα προχωρήσουμε… θα το υιοθετήσει η Ιεραρχία».

Εαν τελικά ισχύσουν τα παραπάνω δεδομένα και το κείμενο των 15 σημείων ανήκει στην κατηγορία «take it or leave it» θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για τον Αρχιεπίσκοπο να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ιεραρχίας αφού οι περισσότεροι από τους μητροπολίτες που έχουν τοποθετηθεί δημόσια έχουν ισχυρές επιφυλάξεις και επιθυμούν ριζικές αλλαγές.

Ακόμη όμως κι αν ο Αρχιεπίσκοπος έχει τα επιχειρήματα που θα έπειθαν ενδεχομένως την Ιεραρχία, παραμένει άγνωστο εαν θα πεισθούν οι κληρικοί αλλά και το κόμματα της Αντιπολίτευσης που έχουν απορρίψει την συμφωνία.

Η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνες οι προβλέψεις, παραμονές των συνεδριάσεων της Ι.Σ.Ι όμως το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η συνεδρίαση θα είναι σημείο αναφοράς στην αρχιεπισκοπία του Αθηνών Ιερωνύμου ο οποίος μέσα σε δέκα ημέρες έχει δεχθεί όση κριτική, αμφισβήτηση και ενστάσεις τόσο από το εσωτερικό της Εκκλησίας όσο και από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, οση δεν έχει δεχτεί την δεκαετία που εδρεύει στο μέγαρο της Αγίας Φιλοθέης.

Σε κάθε περίπτωση από αύριο το απόγευμα το Σώμα της Ιεραρχίας δεν θα είναι το ίδιο.

Αν πάντως είναι τυχερός για κάτι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είναι πως στην αυριανή συνεδρίαση δεν θα συμμετέχει ο… Θηβών Ιερώνυμος.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ