Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:04

Το “Τάμα του Έθνους” των Ρουμάνων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

του Θωμά Αναστασιάδη

Με καθυστέρηση 133 χρόνων, το “Τάμα του Έθνους” των Ρουμάνων, σήμερα 2017 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οδεύει προς την εκπλήρωσή του. Οι Ρουμάνοι ήρωες, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση του ρουμανικού λαού και για την οργάνωσή τους σε ένα ανεξάρτητο κράτος, μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1877, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον θεό για την σωτηρία τους, ανάλαβαν, ως τάμα του Έθνους, να κτίσουν περικαλλή εθνικό καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Έτσι, το καλοκαίρι του 1884, ο βασιλιάς Κάρολος Α’ ψήφισε νόμο για να κτισθεί ο καθεδρικός ναός στο Βουκουρέστι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, αλλά άρχισε να εφαρμόζεται μόλις μετά από 126 χρόνια, όταν στις 2 Σεπτεμβρίου 2010, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού.

Ενώ οι εργασίες της αποπεράτωσης του ναού του Σωτήρος Χριστού, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς στο Βουκουρέστι, για το “Τάμα του Έθνους των Ρουμάνων”, έφθασαν οι έξι καμπάνες από την Αυστρία και βρίσκονται ήδη προσωρινά στο προαύλιο του ναού, μέχρι την οριστική τοποθέτησή τους στα καμπαναριά, εντός του έτους.

Κατασκευάστηκαν στο Τιρόλο, στο πάνω από 400 χρόνια ιστορικό χυτήριο GRASSMAYR του Innsbruck, και έφθασαν από την Αυστρία στην Ρουμανία στις 19-5-17 , μετά από ένα “ταξίδι” τεσσάρων ημερών . Στην κατασκευή τους, πέραν των Τιρολέζων εργατών, έλαβε μέρος και ομάδα ειδικών: γλύπτες, cast, μουσικοί, κλειδαράδες, ξυλουργοί, χημικοί, ηλεκτρολόγοι.

Η πρώτη από τις έξι καμπάνες του Καθεδρικού ναού χύθηκε την Παρασκευή 11 Νοέμβριο 2016 (1) και οι υπόλοιπες πέντε τελείωσαν στις 21 Απριλίου 2017. Η μεγάλη καμπάνα έχει βάρος 25 τόνους, η μεγαλύτερη καμπάνα στην Ευρώπη, (2) ενώ και οι έξι συνολικά, ζυγίζουν 32,5 τόνους {32.243 κιλά} (3). Η εγγύησή τους είναι για 15 χρόνια αλλά το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται σε 400 χρόνια.

Στις επιφάνειές τους είναι χαραγμένο το οικόσημο του Πατριαρχείου, λαξευμένο ομοίωμα του ευλογούντος Πατριάρχη Δανιήλ και ανάγλυφη η επιγραφή “Εθνική Ημέρα της Ρουμανίας, για την ανάμνηση της εκατονταετηρίδας της Μεγάλης Ένωσης 1918-2018”. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ρουμανικού Πατριαρχείου, κ. Βασίλειος Bănescu, “Όλες οι επιγραφές , θα είναι αόρατες για τον καθένα, μετά την εγκατάστασή τους στον κολοσσιαίο Ναό, καθ’ όσον θα βρίσκονται σε ύψος 60 μέτρων. Η κρούση των καμπανών θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε τα decibels τους, να μην ενοχλούν κανέναν . Ο εξαιρετικός ήχος της 1ης καμπάνας-γίγαντας θα ακούγεται σχεδόν σε όλο το Βουκουρέστι, αλλά μόνο στις μεγάλες γιορτές, ποτέ νωρίτερα από τις 7 το πρωί και τα παράθυρα του καμπαναριού θα έχουν ειδικές ρυθμιζόμενες περσίδες, για την κατεύθυνση του ήχου”.

Οι εργασίες στο μεγάλο οικοδόμημα του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να είναι έτοιμος για τα εγκαίνια, που προσδιορίστηκαν για τις 30 Νοεμβρίου 2018.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ