Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 12:31

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείο έχει οράματα για το μέλλον

Συμεών Σολταρίδης
Συμεών Σολταρίδης
Ο Συμεών Σολταρίδης είναι διδάκτωρ Θρησκειολογίας

Του ιδίου συγγραφέα:

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, η άρχουσα και πάσχουσα Εκκλησία, αντέχει. Και μένει εδώ εδραία και αμετακίνητος», τόνισε η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε πολυπληθή γκρουπ από την Ελλάδα και την Κύπρο , που επισκέφθηκαν το Φανάρι.

Ο κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στους προσκυνητές μετά την απόλυση της λειτουργίας για την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Οικουμενικό έργο που επιτελεί το Φανάρι και σημείωσε την λύση της Εκκλησίας της Εσθονίας και την Αυτοκεφαλία που πρόσφατα παραχώρησε στην Ουκρανία. « Η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως εκπληρώνει εις το ακέραιον την Οικουμενικήν της αποστολήν». Και κατέληξε «Όπως θα έλεγεν ο Αλεξανδρινός ποιητής, ποτέ από το χρέος μη κινούσα».

Μίλησε για συμπόρευση του Φαναρίου με τα αιτήματα των καιρών και υποστήριξε ότι έχει οράματα για το μέλλον. Πράγματι , παραμένοντας πιστό στο Κανονικό Δίκαιο, στους Αποστολικούς Κανόνες, αλλά και στα σύγχρονα αιτήματα των καιρών, πολλές φορές αποδεχόμενο ακόμη και το «κατ΄ οικονομίαν της Εκκλησίας» επιλύει τυχόν τοπικά προβλήματα και το σημαντικότερο παρέχει την δυνατότητα να αποκτήσουν μέσα στα κανονικά πλαίσια αυτοκεφαλίες σε Εκκλησίες που το αναζητούν, όπως έγινε σε πολλές που ιδρύθηκαν κατά το παρελθόν , ακόμη και σε Πατριαρχεία, όπως της Εκκλησίας της Μόσχας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει οράματα, για το πλήρωμα της εντός και εκτός Τουρκίας για το μέλλον. Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια και με τις σχετικές άδειες που παρέχουν οι Τουρκικές Αρχές, έγιναν λειτουργίες και ακολουθίες σε δεκάδες περιοχές της Μικράς Ασίας και ιδρύθηκαν Ρωμαίικες Εκκλησιαστικές Κοινότητες στα Μύρα της Λυκίας , στην Προύσα , στην Άγκυρα, στην Σμύρνη, στην Αδριανούπολη. Αναπτύσσεται ο Ορθόδοξος θρησκευτικός τουρισμός, επιδιορθώνονται γκρεμισμένες Εκκλησίες, οργανώνονται λειτουργίες και εσπερινοί και γεμίζουν και πάλι οι εγκαταλελειμμένες εκκλησίες. Τελέστηκαν λειτουργίες του Πάσχα, ακολουθίες Χαιρετισμών και ακούσθηκαν το «Χριστός Ανέστη» και το « Υπερμάχω » στην Καππαδοκία . Τηρούνται τα έθιμα με την ρίψη του Σταυρού στην θάλασσα, επεστράφησαν πολλά κατειλημμένα βακούφια , δόθηκαν άδειες ανοικοδόμησης πολυκατοικιών σε Ρωμαίικα βακούφια και οι συνεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται τονώνουν τους Ρωμιούς.

Θα υπάρξουν δε και μελλοντικά σχέδια και όπως είπε ο Οικ. Πατριάρχης «υπάρχουν οράματα». Προς τις λοιπόν η αντιφαναριώτικη πολιτική των ολίγων; Γιατί αυτός ο πρόστυχος αντιπατριαρχικός ιδεαλισμός; Προς τι από την εξέδρα της σιγουριάς οι ολίγοι ασκούν μια ψευδεπίγραφη κρητική εθνικοφροσύνης, εκκλησιαστικού φρονήματος και κανονικότητας; Γιατί το αντι-οικουμενικό πνεύμα και η αποδοχή της άποψης περί εθνικής Εκκλησίας;

Διαβάζουμε κατά καιρούς θέσεις από Ιεράρχες , ιερείς και λαϊκούς κυρίως της Ελλαδικής Εκκλησίας, οι οποίοι στρέφονται κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του κ. Βαρθολομαίου. Προς τι η υπερβολή, και ο φανφαρονισμός, που απευθύνονται σε γλώσσα ακαταλαβίστικη και είναι για το δικό τους ακροατήριο.

Τελευταία προστέθηκε από «ειδήμονες» και μη , ένας φιλορωσισμός και «αγάπη» προς την Εκκλησία της Μόσχας, όπου γίνεται αναφορά στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Και ουδείς βέβαια σημειώνει ότι η πολιτική της Εκκλησίας της Μόσχας είναι να πλήξει το Φανάρι. Όλοι αυτοί λοιπόν ακολουθούντες το αντιφαναριώτικο πνεύμα , γνώστες και μη των θεμάτων, παρουσιάζουν τους εαυτούς τους θιασώτες και υπέρμαχους των Εκκλησιαστικών, χωρίς να γνωρίζουν ότι η ημιμάθεια τους κάνει κακό. Και το σημαντικότερο γίνονται αποδέκτες της Ρωσικής εισπήδησης στον Ελλαδικό χώρο και στα κανονικά εδάφη του Πατριαρχείου στην Διασπορά, με βάσει τον 28ο Κανόνα, χωρίς να καταγγέλλουν την πολιτική αυτή .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ