Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 2:40

Το μνημόσυνο του Κύπριου αγωνιστή Μάρκου Δράκου στη Λευκωσία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, ο μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προεξήρχε της θείας λειτουργίας και τέλεσε εθνικό μνημόσυνο του αγωνιστή Μάρκου Δράκου στον ναό του αγίου Παύλου στη Λευκωσία.

Στις σύντομες σκέψεις που απηύθυνε ο κ. Παντελεήμων πήρε αφορμή από τον εορτάζοντα άγιο Αθανάσιο και είπε ότι ο άγιος χαρακτηρίστηκε ως «ο αγιότερος των ηρώων και ηρωϊκότερος των αγίων». Ήταν στύλος, πράγματι, της εκκλησίας, γιατί υπήρξαν περίοδοι, που πάνω του στηρίχθηκε η ορθόδοξη πίστη. Είχε αδιάπτωτο αγωνιστικό φρόνημα. Στα 16 χρόνια της πατριαρχίας του, εξορίσθηκε πέντε φορές.

Αυτήν την Ορθόδοξη πίστη, καλούμεθα να φυλάττουμε όχι μόνο ως Ορθοδοξία θεωρίας αλλά και ως ορθοπραξία εμπειρίας. Να βιώνουμε τα τρία ρήματα του Συμβόλου της Πίστεως. Το “πιστεύω” που σημαίνει αποδέχομαι τις αλήθειες της πίστεώς μας. Το “ομολογώ” με τη ζωή μου αυτά που πιστεύω και το “προσδοκώ”. Το παρόν μου φωτίζεται από την προσδοκία της Βασιλείας του Θεού.

«Διατηρώμεν», λοιπόν, «των δογμάτων την ακρίβεια, αυτό είναι το πιστεύω, και πολιτείαν αξίαν επιδειξώμεθα, το ομολογώ, ίνα και των αιωνίων επιτύχωμεν αγαθών, το προσδοκώ. Αυτό είναι το μήνυμα του αγίου Αθανασίου και το ακατάβλητο αγωνιστικό του φρόνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελεήμων.

«Γιατί μόνο με τους αγώνες δικαιώνονται οι προσδοκίες και πραγματώνονται οι ελπίδες», κατέληξε ο μητροπολίτης Κορωνείας.

Ακολούθως έγινε το ιερό μνημόσυνο του αγωνιστή και ο Δήμαρχος του αγίου Δομετίου κ. Κωσταντίνος Πέτρου εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ