Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:54

Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Ταμασού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με πάσα Δόξα και Τιμή εορτάσθηκε το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Την προηγούμενη της εορτής, Τετάρτη 7 Σεπτεβρίου 2016, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάστησε κατά την ακολυθία του εσπερινού στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγητρίας στο Παλαιομέτοχο.

Ο Πανιερώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο γεγονός της γεννήσεως της Θεοτόκου και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την σωτηρία μας. Συγκεκριμένα ανάφερε: «Σήμερα κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό αρχίζει η σωτηρία του κόσμου. «Δοξολογήστε τον Κύριο όλη η γη, τραγουδήστε και χορέψτε και παίξτε τα όργανα»! Φωνάξτε δυνατά, φωνάξτε, μη φοβάστε, για χάρη μας γεννήθηκε η Μητέρα του Θεού στην αγία Προβατική Πύλη, απ’ όπου καταδέχθηκε να γεννηθεί ο Αμνός του Θεού που πήρε πάνω του την αμαρτία του κόσμου.

Σκιρτήστε βουνά, λογικές φύσεις, που με λαχτάρα υψώνεστε στις κορυφές της πνευματικής θεωρίας. Γεννιέται το αστραποβόλο όρος του Κυρίου, που ξεπερνά κάθε αγγελικό όρος και κάθε ανθρώπινη μεγαλοσύνη, απ’ όπου ευδόκησε ν’ αποκοπεί σωματικά το αχειροποίητο αγκωνάρι, ο ακρογωνιαίος λίθος, ο Χριστός, η μία υπόσταση, που ένωσε τα πριν χωρισμένα, την θεότητα και την ανθρωπότητα, τους αγγέλους και τους ανθρώπους, τους ειδωλολάτρες και το σαρκικό Ισραήλ σ’ ένα και μόνο πνευματικό Ισραήλ. «Όρος του Θεού, γεμάτο από δώρα, γεμάτο πλούτη, πλούσιο όρος, το όρος που πάνω του καταδέχθηκε να κατοικεί ο Θεός». Το «άρμα του Θεού» αγγελοκυκλωμένο με χίλιες – μυριάδες θεοχαριτωμένα Χερουβείμ και Σεραφείμ. Η έμψυχη αυτή λογική σκηνή στην οποία κατοικεί ο Θεός , η Παναγία, υποδέχθηκε όχι ενέργεια Θεού, αλλά ουσιαστικά το ίδιο το Πρόσωπο του Υιού και Θεού».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα λέγοντας, «Για να αποκτήσουν όμως τέτοιο τέκνο οι δίκαιοι Θεοπάτορες έδειξαν πίστη αδίστακτη, υπομονή αλύγιστη, έτρεφαν την ελπίδα που δεν καταισχύνει, είχαν μεγάλη καρτερία στις προσευχές τους, ότι ο Θεός θα εκπληρώσει το αίτημά τους. Και δεν υπόμειναν την ατεκνία τους για λίγο μόνο διάστημα. Αυτή η στάση των Θεοπατόρων πρέπει να παραδειγματίζει όλους μας και ιδιαίτερα όλους τους γονείς του κόσμου. Οι αρετές της Παναγίας γίνονται ο χάρτης που πρέπει να ακολουθήσει η κάθε μάνα αν θέλει να είναι σωστή με την ιδιότητας της προστάτιδος, παιδαγωγού και τροφού του παιδιού. Γίνεται η Παναγία μας το αιώνιο πρότυπο της Καλή Μητέρας. Υπομονετική, καλοσυνάτη, πειθαρχημένη με τον εαυτό της αλλά και το περιβάλλον, αυστηρή αλλά ταυτόχρονα μειλίχια. Η Παναγία μας μένει δίπλα στο παιδί της μέχρι τέλους προσευχομένη και δεομένη για το καλό του. Καμιά δοκιμασία, κανένας κίνδυνος και φόβος δεν την πτοεί μπροστά στο καλό του παιδιού της. Με πίστη στο Θεό το στηρίζει ενάντια σ’ όλες τις αντιξοότητες και πειρασμούς».

Κλείνοντας τόνισε ότι “η μάνα πρέπει να είναι ο εξισορροπιστής στο σπίτι αυτή που θα είναι πάντοτε ο συνδετικός κρίκος της αγάπης και συνεργασίας και η τελευταία ελπίδα όλων για ενότητα και ομοφροσύνη μέσα στη οικογένεια. Εύχομαι η Ευλογία της να καλύπτει όλους που τιμούν το γενέθλιο της και είθε στον καθένα από σας η χάρι της να φέρει στη ζωή μας αλλά και στην πατρίδα μας, ειρήνη, ενότητα χαρά, ευτυχία μακροημέρευση μα προπαντός αγάπη και πραότητα για να μπορέσουμε με αυτήν την Υπεραγία Θεοτόκο προστάτιδα μας να ευημερήσουμε και να προκόψουμε προς δόξαν Θεού και αγιασμό της ψυχής μας.”

Την κυριώνυμο ημέρα ο Πανιερώτατος λειτούργησε και κήρυξε τον Θείο λόγο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας στην Κοινότητα Ψημολόφου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ