Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 7:13

Το “άλυτο πρόβλημα” των Θρησκευτικών στο επίκεντρο του πανελλήνιου συνεδρίου θεολόγων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Το «άλυτο πρόβλημα» του μαθήματος των Θρησκευτικών απασχόλησε τις εναρκτήριες εισηγήσεις του τρίτου πανελλήνιου συνεδρίου θεολόγων εκπαιδευτικών που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

«Το πρόβλημα του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι άλυτο. Δεν πρόκειται για μια πτυχή της εκπαίδευσης. Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και το ίδιο το μάθημα αποτελούν κριτήριο του συλλογικού μας προσανατολισμού, ποια κατεύθυνση θα πάρει η κοινωνία μας. Αυτό είναι το πρόβλημα που παραμένει άλυτο», επεσήμανε ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χρήστος Γιανναράς, στην εισήγησή του με θέμα «Το νόημα του μαθήματος των Θρησκευτικών».

Ο κ. Γιανναράς, ακόμη, εξήγησε πως «όταν λέμε μάθημα Θρησκευτικών, προϋπουθέτουμε τη μαθηση και τα θρησκευτικά. Οι λέξεις αυτές διαφοροποιούν πολιτισμούς, όχι απλά ιδέες και απόψεις. Τα ουσιώδη της ζωής και της γνώσης, όμως, δεν διδάσκονται. Γεννιούνται και μας μεταδίδονται».

Το επιστημονικό συνέδριο, με διεθνή συμμετοχή, με τίτλο «Θρησκευτική Εκπαίδευση- Εκπαίδευση για το μέλλον» διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και την παρουσίαση των κεντρικών ομιλητών από τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασιλική Μητροπούλου.

«Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πιο γρήγορο από τη φθορά. Πρέπει να μελετήσουμε συστηματικά τα προβλήματα, με ελεύθερη σκέψη, να καθήσουμε να δούμε ποια είναι τα ζητήματα της θεολογίας, της Εκκλησίας, της θεολογικής εκπαίδευσης και να καταλήξουμε στο μάθημα των Θρησκευτικών που θέλουμε. Το ΣτΕ ικανοποίησε τα δύο άκρα. Τι γίνεται, όμως, με τους ενδιάμεσους», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Γιάγκου.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σκαλτσής, υπογράμμισε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί παράγοντα διαμόρφωσης ταυτότητας. Συμβάλλει σημαντικά στην εξοικείωση και ένταξη των μαθητών στο πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ο μαθητής καλείται να γνωρίσει τις ηθικές και πνευματικές αξίες που αποτυπώνονται στην παράδοσή μας στο πέρασμα των αιώνων».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διεθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, τόνισε ότι «δημιουργούμε θρησκευτική εκπαίδευση με προοπτική μέλλοντος. Πέρα από στερεότυπα, το μάθημα των Θρησκευτικών χρειάζεται να ακολουθεί τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών. Είμαστε εδώ για να αναβαθμίσουμε το μάθημα των Θρησκευτικών, μέσα από τις προτάσεις μας, μακρυά από ιδεοληψίες. Μέσα από την πολυφωνία του μαθήματος, θέλουμε να δημιουργούμε ανθρώπους σκεπτόμενους, με κριτική σκέψη».

Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας, στην εισήγησή του με θέμα «Έχει θέση ο Χριστός στα σχολεία του 21ου αιώνα;», υπογράμμισε «τη μεγαλειώδη σημασία της διάχυσης του λόγου του Ευαγγελίου, ειδικά στα παιδιά και τους νέους». Ως ποιμένας της Εκκλησίας, δήλωσε ότι «θεωρώ πρώτιστο ποιμαντικό μου καθήκον τη στήριξη της νεολαίας, την ενίσχυση της σποράς του θείου λόγου στα παιδιά μας. Αποδίδω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Εκκλησίας προς όλους τους εκπαιδευτικούς που οικοδομούν τον αληθινό Χριστό και αγωνιούν και προσεύχονται για τους μαθητές τους».

Είπε, ακόμη, ότι «η ποιμαίνουσα Εκκλησία της Ελλάδος ανέκαθεν, μέσω της αρμόδιας συνοδικής επιτροπής, ενδιαφέρεται πατρικώς και παρακολουθεί όλα τα συμβαίνοντα στον χώρο της παιδείας μας».

Στο ερώτημα αν έχει θέση ο Χριστός στα σχολεία του 21ου αιώνα, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως υποστήριξε ότι «η καταφατική απάντηση δεν είναι απλά αυτονόητη, είναι επιβεβλημένη. Ο Χριστός απευθύνει λόγο σωτηρίας, σεβόμενος πλήρως την ελευθερία του ανθρώπου, απευθύνεται ειδικά σε όσους νιώθουν το κοσμικό βάρος να τους συνθλίβει».

Στην ομιλία του, ο κ. Βαρνάβας έκανε έναν έμεσο σχολιασμό σχετικά με τις διαφορετικές στάσεις που κρατούν οι θεολόγοι ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μεγάλη καταστροφή στην πορεία των θεολόγων εκπαιδευτικών ο διχασμός ενώ μεγάλη ευλογία η τεχνολογία και οι δυνατότητες που μας παρέχει».

«Η θρησκευτική εκπαίδευση στο μέλλον» ήταν ο τίτλος της τελευταίας κεντρικής ομιλίας από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Koblenz-Landau της Γερμανίας, Angela Kaupp. Η κ. Kaupp παρουσίασε τις νέες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η θρησκευτική εκπαίδευση, εξηγώντας ότι «ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός θρησκειών παρουσιάζει νέες προκλήσεις στη σχολική πραγματικότητα. Ο πλουραλισμός της πληροφορίας έχει ως αποτέλεσμα την πληθώρα κοσμοθεωριών και θρησκευτικών οργανισμών καθώς και την αύξηση της κοινωνικής πολυφωνίας που αντικατοπτρίζεται στο σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών».

Η κ. Kaupp, επίσης, υπογράμμισε ότι «μια πλήρης εκπαίδευση δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς τη θρησκεία. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εντάσεις, την παγκοσμιοποίηση, την πολυφωνία και την εξατομίκευση, ο θρησκευτικός γραμματισμός είναι μια από τις πολυτιμότερες δεξιότητες που θα πρέπει να διδάσκεται στους μαθητές για ανθρωπολογικούς λόγους».

Μετά τις εισηγήσεις, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, παρουσίασε την πρόσφατη έκδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με τίτλο «365 Μέρες στον Δρόμο του Θεού». Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον επίκουρο καθηγητή της Παιδαγωγικής στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας, Μάριο Κουκουνάρα – Λιάγκη, και την πρεσβυτέρα εκπαιδευτικό θεολόγο και συγγραφέα βιβλίων για την Κατήχηση, Κυριακή Τριανταφυλλίδου – Μπαθρέλλου.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελεί χρηστικό εργαλείο αλλά και οδηγό. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να βαδίσει στον δρόμο του Θεού με οδηγό την Αγία Γραφή, ιδιαίτερα σε νέες και νέους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, αλλά και σε καθηγητές και κατηχητές», εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, στην οποία παρευρέθηκε και ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ολοκληρώθηκε με ύμνους από τον χορό ψαλτών «Θεσσαλονίκη», υπό τη διεύθυνση του Δρ. Μουσικολογίας, Αντώνη Κωνσταντινίδη.

Οι εργασίες του τρίτου πανελλήνιου συνεδρίου θεολόγων εκπαιδευτικών ολοκληρώνονται αύριο με βιωματικά εργαστήρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ