Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 10:02

Τορόντο Σωτήριος: Μολών Λαβέ και Όχι

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο κάθε γνήσιος Έλληνας, στο άκουσμα του Μολών Λαβέ και του Όχι, ανατριχιάζει. Γεμίζει υπερηφάνεια. Θαυμάζει. Μακαρίζει τους προγόνους του. Γονατίζει και αποτίει φόρο τιμής.

Μελετώντας κανείς το Μολών Λαβέ και το Όχι, βλέπει το παράτολμο. Και στις δυό περιπτώσεις ο εχθρός ήταν πολυαριθμότερος. Λογικά δεν θα μπορούσε ο Έλληνας να κερδίσει. Και όμως, και στις δυό περιπτώσεις κέρδισε.

Κέρδισε, γιατί είχε ψυχική υπεροχή. Κέρδισε γιατί τον έπνιγε το δίκιο του. Κέρδισε γιατί είπε «νυν υπέρ πάντων ο αγών». Τα θυσιάζω όλα, έστω και αν στο τέλος μείνει μόνο η θυσία. Θα βρεθούνε εκείνοι που θα θαυμάσουν τη θυσία. Θα αποδώσουν το δίκαιο. Θα παραδειγματιστούν.

Εμείς γιορτάζουμε το Όχι, αλλά ούτε στην Ελλάδα είμαστε, ούτε στο 1940. Ζούμε στον Καναδά. Κατά κοινή ομολογία, ο Καναδάς, αν δεν είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο, είναι τουλάχιστον μεταξύ των πρώτων. Τι νόημα λοιπόν έχει εμείς να γιορτάζουμε το Μολών Λαβέ και το Όχι;

Το νόημα είναι μεγάλο και η ωφέλεια ανεκτίμητη. Είπαμε το Μολών Λαβέ και το Όχι, γιατί χάναμε την πατρίδα μας. Εδώ, όχι μόνο πρέπει να γιορτάσουμε το Μολών Λαβέ και το Όχι, αλλά πρέπει και να τα βροντοφωνάξουμε. Γιατί; Διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε την ελληνικότητά μας και την ορθοδοξότητά μας. Ο εχθρός δεν είναι ένας. Είναι πολλοί. Είναι η κοινωνία που σχεδόν δεν έχει τίποτε το ελληνικό και τίποτε το ορθόδοξο. Είναι το διαδίκτυο, το οποίο πολιορκεί τη νεολαία και γκρεμίζει κάθε τι το ηθικό στις ψυχές των παιδιών και των νέων.

Η γιορτή του Μολών Λαβέ και του Όχι, τότε μόνο θα έχει νόημα, όταν ο καθένας από μας ειπεί ένα νέο όχι. Όχι στον αφελληνισμό. Όχι στο χάσιμο της ορθόδοξης πίστης μας. Όχι, ακόμη, ακόμη στο συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός είναι η αρχή της ήττας. Της καταστροφής.

Ελληνορθόδοξοι του Καναδά, γιορτάστε το Μολών Λαβέ και το Όχι εμμένοντας στο ελληνικό φιλότιμο. Ζώντας την ορθόδοξη πίστη σας. Φρουρούντες τα παιδιά σας από τους παντός είδους κινδύνους. Χτίζοντας εκκλησιές, σχολεία, οίκους ευγηρίας, κατασκηνώσεις και παντός είδους ιδρύματα που καλλιεργούν τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Γιορτάστε το Μολών Λαβέ και το Όχι, εκφράζοντες ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για τους προγόνους μας. Δοξολογώντας τον Τρισάγιο Θεό που μας έδωσε τέτοιους θαυμαστούς προγόνους, αλλά και μας αξίωσε να ζούμε σε μια τέτοια χώρα, όπως είναι ο Καναδάς. Τρέξτε στις εκκλησιές. Ψάλλετε όλοι μαζί την Δοξολογία. Τραγουδείστε με υπερηφάνεια τους εθνικούς ύμνους του Καναδά και της Ελλάδας. Σενεχίστε τον τίμιο αγώνα. Εμπεδώστε στις ψυχές των παιδιών σας το ελληνικό και το ορθόδοξο φρόνημα. Ζήστε την ορθοδοξότητά σας και την ελληνικότητά σας. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και όλα τα καλά του Θεού!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ