Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:59

Τον πρώτο της ιερέα απέκτησε η μητρόπολη Βρυούλων- Διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Τον πρώτο της ιερέα ο οποίος θα εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των Ορθοδόξων που κατοικούν στην περιοχή των Βρυούλων και της Ερυθραίας στη Μικρά Ασία απέκτησε η μητρόπολη Βρυούλων.

Μετά από αίτηση του μητροπολίτη Βρυούλων, Παντελεήμονος, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέκρινε τη χειροτονία του ιερέα.

Ο νέος ιερέας είναι ένας διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός, πανεπιστημιακός καθηγητής και ακαδημαϊκός. Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Σαρρή, ο οποίος έχει διατελέσει Καθηγητής Διαστημικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κοσμήτορας για δύο θητείες στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιονόσφαιρας και Φυσικής του Διαστήματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο π. Εμμανουήλ είναι έγγαμος και έχει καταγωγή από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Η χειροτονία του σε διακόνο έγινε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στο Μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα, ενώ, μια μέρα αργότερα, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στην Μονή Πεντέλης έγινε η χειροτονία του εις πρεσβύτερο από τον μητροπολίτη Βρυούλων. Στη χειροτονία έλαβαν, επίσης, μέρος ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, ο μητροπολίτης πρώην Ερζεγοβίνης, Αθανάσιος, και ο Καθηγούμενος της Μονής Πεντέλης, μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Γέρων μητροπολίτης Περγάμου, Ιωάννης.

Ο μητροπολίτης Βρυούλων επισήμανε στον νέο ιερέα τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στο έργο του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “γίνεσαι κληρικός σε μια εποχή που υπάρχει σκοτάδι, σύγχυση, χάος και αβεβαιότητα για την εξέλιξη του αιώνα που ζούμε”. Τον παραίνεσε να τις ξεπεράσει επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις του και “να στηρίξεις κάθε προσπάθειά σου στη βοήθεια και τη Χάρη του Θεού”.

“Ο Θεός σε καλεί να βγεις προς τον κόσμο, προς τον σύγχρονο άνθρωπο, τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται και να του μιλήσεις για τον Θεό που είναι ο μόνος που χαρίζει ελπίδα. Τον Θεό που αγαπά και σώζει τον άνθρωπο”, είπε ο κ. Παντελεήμων προς τον νέο ιερέα, προσθέτοντας “μην πιστέψεις ποτέ στο σύνθημα «γίνε επιτυχής» αλλά γίνε πιστός και πιστός μέχρι θανάτου”.

Ο μητροπολίτης Βρυούλων είπε, ακόμη, ότι “πάντα υπάρχει σε κάποια έρημη οδό κάποιος άνθρωπος που εκτός των άλλων αναγκαίων για τη ζωή του ζητάει τον Θεό και τη σωτηρία. Πάντα υπάρχει αυτός που «αναγιγνώσκει» αλλά δεν «γιγνώσκει». Κράτα την παράδοση των Πατέρων που πρέπει όλοι να μεταδίδουμε στους επιγόνους μας. Πρόσεχε την πιστότητα των λόγων σου που πάντα πρέπει να είναι λόγοι Θεού. Το εάν θα σε τιμήσουν οι άνθρωποι είναι άγνωστο και αβέβαιο. Βέβαιο για σένα πάντα να είναι το να υπηρετείς πιστά τον Χριστό και την εκκλησία του”.

Ο κ. Παντελεήμων παραίνεσε, επίσης, τον νέο ιερέα, λέγοντας ότι “οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν ήταν μόνο θεολόγοι αλλά κυρίως ιερείς και ποιμένες. Να δίνεις πάντα χώρο και θέση στη Θεία Χάρη και να μην ξεχνάς ότι αν σήμερα γίνεσαι ιερέας αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει η Εκκλησία. Είμαστε κληρικοί γιατί η Εκκλησία δεν είναι μια εκκοσμικευμένη συνδικαλιστική κίνηση”.

Την επόμενη μέρα της χειροτονίας του π. Εμμανουήλ, ο μητροπολίτης Βρυούλων τέλεσε τη θεία λειτουργία στο μετόχι της μονής Βρυούλων στον Ωροπό, όπου έδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου στον νεοχειροτονηθέντα ιερέα.

Μετά τη θεία λειτουργία, ο κ. Παντελεήμων τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού κυρού Γαβριήλ Τσάφου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ