Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 15:44

Τον πολιούχο και θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα εόρτασε η Κέρκυρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Μνήμη του Πολιούχου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το πρωί της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Παρέστη επίσης η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού και μέγα πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την φράση του ιερού υμνοδού : “Πηγή θαυματόβρυτος ανεδείχθης Μακάριε”. Η παρουσία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος ανάμεσά μας καταδεικνύει πως ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό και κοινωνεί αγαπητικά μαζί Του, δεν παύει να υπάρχει και μετά τον θάνατο. Τουναντίον προγεύεται από την παρούσα ζωή την Ανάσταση και κατανικά την φθορά.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος αφού υπογράμμισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων αναβλύζει πάμπολλα θαύματα, δια της ολόθερμης προσευχής μας, απαρίθμησε τρία σημεία, τα οποία απαντούν στο ερώτημα, τι σημαίνει θαύμα; Πρώτον στο Ιερό Σκήνωμα του Αγίου φανερώθηκε η απαρχή του δικού μας Αγιασμού, δια της αφθαρσίας και της υπερβάσεως του θανάτου. Οφείλουμε ως ζωντανά μέλη της Εκκλησίας ο καθένας μας να πορεύεται στην ζωή του Αγιοπνευματικά. Δεύτερον η αφθαρσία και η πρόγευση της Αναστάσεως καθίστανται θαύμα.

Και τρίτον το σημείο της Εκκλησίας. Μονάχα εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας συντελούνται τα θαύματα, διότι ενεργεί ο Παράκλητος, η Θεία Χάρις. Δυστυχώς στα μάτια μερίδας των ανθρώπων, η Εκκλησία θεωρείται ως ένας φιλανθρωπικός οργανισμός, που καλύπτει τις υλικές ανάγκες ενδεών συνανθρώπων μας. Όμως πρωταρχικό μέλημα της Εκκλησίας είναι η σωτηρία των ανθρώπων κια να τους καταστήσει πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζητά θαύματα, ώστε αυτά να αναστείλουν τον βιολογικό θάνατο και όχι να τον οδηγήσουν στην λύτρωση του από τον πνευματικό θάνατο, δια της μετανοίας.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους και ο Άγιος Σπυρίδων να σκεπάζει, δια των πρεσβειών του, όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Να σημειωθεί ότι στο μέσον της Θείας Λειτουργίας η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας “Ο Άγιος Σπυρίδων” (Παλαιά Φιλαρμονική) παιάνισε προς τιμήν του Αγίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος, μετά από απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, απένειμε τον Μεγαλόσταυρο (Χρυσούν Σταυρόν μετά Αστέρος) του Αγίου Σπυρίδωνος, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ι.Μ. Κερκύρας, στον κ. Κωνσταντίνο Σάβελ, εκ Λευκορωσίας, μεγάλο ευεργέτη του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, για την βαθιά του ευλάβεια πρωτίστως και δευτερευόντως για τις πολυάριθμες δωρεές του. Την Μητροπολιτκή Γνώμη ανέγνωσε ο Γραμματέας της Ι.Μ. Κερκύρας κ. Κωνσταντίνος Θύμης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ