Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 21:49

Τον μακαριστό μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο τίμησε η γενέτειρά του, τα Σιταράλωνα Θέρμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, στο Θέρμο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο (Πούλο), ο οποίος καταγόταν από τα Σιταράλωνα Θέρμου, με ρίζες από τον Πλάτανο Ναυπακτίας, και φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο του Θέρμου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου και ο Σύνδεσμος Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων «Ελληνομουσείον-Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στόν Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου τελέσθηκε αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, πνευματικό τέκνο του αειμνήστου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ανάστημα και διάδοχο του αειμνήστου, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Ποιμενάρχη του Θέρμου.

Ομίλησε με παραστατικότητα και αμεσότητα ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτου με αυθεντικές γραμμές και χρώματα από την προσωπική του μαρτυρία. Ακολούθησε αρχιερατικό μνημόσυνο και έπειτα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θέρμου έγινε εκδήλωση με αναφορά στον τιμώμενο Ιεράρχη.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο καθηγητής κ. Χρήστος Σιάσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας Αρχιμ. π. Θεόκλητος Ράπτης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας ως οικοδεσπότης που έκανε αφορά στην αξία του αειμνήστου ως προσώπου αλλά και την σημασία της παραδόσεως που αυτός εκπροσωπούσε για το Γένος μας, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Καρυδάς, ο εκπρόσωπος των συγγενών του αειμνήστου κ. Αθανάσιος Πούλος, και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

Εισαγωγικά μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρετές του Ιεράρχου, στηρίζοντας τα λεγόμενά του με χαρακτηριστικά παραδείγματα. Είπε ότι ο Θεός ευλόγησε τον αείμνηστο Ιεράρχη και τον αναδεικνύει και μετά θάνατον με θαυμαστά γεγονότα και την αδιάκοπη μνήμη και επίκληση του λαού που εποίμανε.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος έκανε την κεντρική ομιλία με τίτλο «Βίος και Πολιτεία του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου», όπου με τρόπο αυθεντικό ανέδειξε την μεγάλη προσωπικότητα του Ιεράρχη που κόσμησε την Εκκλησία, ως μία «οσία μορφή», χαρακτηρισμός που έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τον Καλλίνικο και αποτελεί τον υπότιτλο στο νέο, τρίτο κατά σειρά, βιβλίο του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου για τον αείμνηστο Γέροντά του και Ιεράρχη της Εκκλησίας μας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, που ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, τους ομιλητές και τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε και σε κάποιες δικές τους ενθυμήσεις από τον αείμνηστο.

Την εκδήλωση κάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι «Αχελώος TV». Τέλος, ο Δήμος Θέρμου, με την χορηγία της εταιρείας «Plagton Α.Ε.» παρέθεσε γεύμα στους προσκεκλημένους.

Ήταν μια κατανυκτική εκδήλωση, κατά την οποία οι ομιλητές υπογράμμισαν την αγιότητα του βίου του μακαριστού και την συνεχή και έντονη μνήμη του σε όλα τα μέρη που εργάσθηκε, κυρίως στην Μητρόπολη Εδέσσης, όπου το κανδήλι στον τάφο του παραμένει άσβηστο, αν και πέρασαν τριάντα χρόνια από την κοίμησή του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ