Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:12

Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης- Άνοιγμα στην κοινωνία με επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια ενδιαφέρουσα απόπειρα συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στη θεολογική επιστήμη και το ευρύ κοινό επιχειρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τη διοργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων κατά τον Μάιο.

Επιστημονικές ημερίδες και διεθνή επιστημονικά συνέδρια για την ιστορία, τη θεολογία, τη λειτουργική και πνευματική ζωή και τη σύγχρονη θρησκευτική αγωγή, μουσική εκδήλωση αξιώσεων, παρουσιάσεις βιλίων και έκθεση αγιογραφίας με έργα φοιτητών  εντάσσονται στις “Εκδηλώσεις Θεολογικού Λόγου και Τέχνης”.

Οι επιστημονικές και πολιτισμικές αυτές εκδηλώσεις φιλοδοξούν να καταστήσουν καθηγητές και φοιτητές άλλων τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας κοινωνούς των επιστημονικών πορισμάτων και προβληματισμών του Τμ. Θεολογίας. Παράλληλα, αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για γόνιμο και δημιουργικό διάλογο με τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν κάθε σκεπτόμενο πολίτη σήμερα.

“Ο σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να αναδειχθεί το επιστημονικό έργο των συναδέλφων και να προβληθεί στην κοινωνία ο πλούτος και η παράδοση της Ορθοδοξίας”, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Orthodoxia info ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.

Οι Εκδηλώσεις Θεολογικού Λόγου και Τέχνης διοργανώθηκαν για πρώτη φορά πέρσι και διήρκησαν μια εβδομάδα. Φέτος, διαρκούν σχεδόν έναν μήνα (4- 21/5), κάτι που προκαλεί εντύπωση. “Είχαμε πολλές προτάσεις και συμμετοχές από όλους τους συναδέλφους καθηγητές για να αναλάβουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων ανά τομέα”, εξηγεί ο κ. Σκαλτσής.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε την Πέμπτη 4 Μαϊου με την ημερίδα για το μάθημα των θρησκευτικών. “Σχολική Θρησκευτική Αγωγή και Ενοριακή Εκκλησιαστική Κατήχηση: Ιχνηλασία στα Επιστημολογικά τους Όρια” ήταν ο τίτλος της ημερίδας με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Πρακτικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Gottingen Dr. Bernd Schroder.

Ανήμερα της εορτής των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των φωτιστών των Σλάβων, πραγματοποιείται διεθνές επιστημονικό συνέδριο σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων. “Η εκκλησιαστική ζωή και η λατρευτική παράδοση της Κωνσταντινούπολης ως παράγοντες διαμόρφωσης της ιεραποστολικής πολιτικής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας” είναι ο τίτλος του διήμερου συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν και καθηγητές από τα Βαλκάνια.

Μια άλλη πτυχή των εκδηλώσεων αυτών, όπως επισημαίνει ο κ. Σκαλτσής, είναι οι παρουσιάσεις βιβλίων. Το ένα βιβλίο που θα παρουσιαστεί είναι “Ο διάλογος της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες” το οποίο έχει εκδοθεί από την Ορθόδοξη Ακαδημία Βόλου. Το άλλο είναι η διδακτορική διατριβή του μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα με τίτλο “Θεέ μου, Θεέ μου… Ψυχική εξάντληση και αποξένωση του κλήρου”.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την κοίμηση του μακαριστού λειτουργιολόγου Ιωάννη Φουντούλη, το Τμήμα Θεολογίας εντάσσει στις Εκδηλώσεις Θεολογικού Λόγου και Τέχνης διεθνή διημερίδα προς τιμήν του. “Ιωάννης Φουντούλης ως Θεραπευτής της Λειτουργικής Θεολογίας- 10 χρόνια από την κοίμησή του” είναι ο τίτλος της. Οι εισηγήσεις της στρέφονται γύρω από το λειτουργικό έργο και τη συνεισφορά του Φουντούλη. “Ο Φουντούλης έβλεπε τη λειτουργία σε ένα ιστορικό πλαίσιο. Ήθελε όσοι ασχολούνται με τη λατρεία να πατούν γερά στα κείμενα, στην ιστορική εξέλιξη και εκεί έχτιζε τη θεολογική του σκέψη”, τονίζει ο κ. Σκαλτσής για τον “δάσκαλό τους”, όπως τον αποκαλεί.

“Ποιος προφήτης τώρα θ’ ακουστεί;- Δρόμοι του Ελληνικού Τραγουδιού” είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που χαρίζει μουσικές νότες, μελωδία και χορό στις Εκδηλώσεις Θεολογικού Λόγου και Τέχνης. “Συνεργαζόμαστε με ωδεία, μουσικές σχολές, συλλόγους, φορείς για να υλοποιηθεί αυτή η εκδήλωση”, επισημαίνει ο κ. Σκαλτσής, θεωρώντας την ξεχωριστή. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει σύγχρονα τραγούδια από το Μουσικό Σχήμα “Αιολική Οκτάβα”, με ενορχηστρωτή τον κ. Γιώργο Ταπέ. Το δεύτερο θα είναι από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων φοιτητών του πανεπιστημίου “Ο Λεπενιώτης”. “Έχει σημασία ότι είναι από έναν φοιτητικό σύλλογο που δρα χρόνια στην Ελλάδα. Είναι νέα παιδιά που ασχολούνται με την μουσική μας παράδοση”, σχολιάζει ο κ. Σκαλτσής.

Το Εργαστήρι Παιδαγωγικής του Τμήματος, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης Κ. Μακεδονίας διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολόγων στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών”. “Έχει σημασία να φέρουμε εδώ στο πανεπιστήμιο τους σχολικούς συμβούλους, τους καθηγητές για να αναπτυχθεί μια συνεργασία”, τονίζει ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας.

Μια κορυφαία προσωπικότητα στην μουσική και την ψαλτική, ο Αγιορείτης διακό- Διονύσης Φιρφιρής, θα τιμηθεί στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων του Τμ. Θεολογίας με μια ημερίδα για τη ζωή και το έργο του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του δήμου Αριστοτέλη καθώς ο διακό Διονύσης, όπως είναι γνωστός, καταγόταν από την Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, που υπάγεται στον συγκεκριμένο δήμο. Πρόκειται για μια όμορφη σύμπραξη με την τοπική κοινωνία, υπογραμμίζει ο κ. Σκαλτσής.

Στις ποικίλες αυτές εκδηλώσεις, να προσθέσουμε και δύο ημερίδες που διοργανώνουν ο τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης και το Εργαστήρι Παιδαγωγικής του Τμ. Θεολογίας στις οποίες μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος παρουσιάζουν τις έρευνές τους. Πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να λάβουν τον λόγο και να προβάλλουν την ερευνητική τους δουλειά, όπως επισημαίνει ο κ. Σκαλτσής.

Παράλληλα με όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις, πραγματοποιείται στο Φουαγιέ του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ έκθεση αγιογραφίας, φωτογραφίας και έργων σύγχρονης τέχνης. Οι αγιογραφίες που παρουσιάζονται είναι έργα των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής που παρακολουθούν το Εργαστήρι Αγιογραφίας στο οποίο διδάσκει ο Άρχων Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνος Ξενόπουλος.

“Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ο θερισμός των καρπών όλης της χρονιάς. Μας φέρνουν πιο κοντά μεταξύ μας αλλά και με την κοινωνία” υποστηρίζει ο κ. Σκαλτσής. Συμπληρώνει ότι “η Θεολογική Σχολή έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στα σύγχρονα πνευματικά, εκκλησιαστικά, θεολογικά, κοινωνικά θέματα και να δίνει τη δική της μαρτυρία στον σύγχρονο κόσμο. Να διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο με πνεύμα αγάπης, καταλλαγής, στηριγμένο στον πλούτο της ορθόδοξης παράδοσης”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ