Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 2:55

Τιμητική εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στον Άγιο Φανούριο Ιλίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τους “τρεις μεγίστους φωστήρας, της τρισηλίου θεότητος” και προστάτες της παιδείας, τίμησαν την Κυριακή το απόγευμα στο Ίλιον και πιο συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου.

Μια τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους Αγίους Τρεις Ιεράρχες, τους φωτισμένους Πατέρες της Εκκλησίας έλαβε χώρα απόψε στο παρεκκλήσιο του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης. Όπως ανέφερε ο οικοδεσπότης και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης “H γιορτή των Τριών Ιεραρχών, είναι η γιορτή της παιδείας. Αυτό μπορεί εξωτερικά να λησμονείται, είναι όμως κάποια πράγματα που τίποτα δεν μπορεί να τα διαγράψει γιατί είναι βαθιά ριζωμένα στις καρδιές των ανθρώπων.”

Επίσημος προσκεκλημένος της βραδιάς ήταν ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ένας Ακαδημαϊκός και κατεξοχήν άνθρωπος της παιδείας. Αλλά επίσης και δύο Επίσκοποι με καίρια θέση στην εκπαίδευση. Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών καθώς και ο Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος, Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, που εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτης αναφερόμενος στον π. Γεώργιο είπε πως “πάνω απ’ όλα είναι ένας απλός ιερέας που δίνει το παρών όπου το επιβάλλουν οι ιερατικές του υποχρεώσεις αλλά και όπου του ζητηθεί” και τον ευχαρίστησε προσφέροντάς του έναν επιστήθιο Σταυρό.

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Η πρόταση των Τριών Ιεραρχών για την Παιδεία». “Την τελεία και αρμονική σύζευξη μεταξύ Ορθοδοξίας και Παιδείας, μας παρουσιάζουν με το λόγο και τα συγγράμματά τους οι τρεις Πατέρες της Εκκλησίας μας. Η παιδεία που μας κληροδότησαν οι Τρεις Ιεράρχες σε πολλά σημεία έρχεται σε αντίθεση, με αυτά που ονομάζουμε παιδεία και εκπαίδευση στην εποχή μας. Η κατάσταση της εκπαίδευσής μας προκαλεί έντονη ανησυχία. Τα εκάστοτε κυβερνητικά μέτρα τελούν υπό μόνιμη αμφισβήτηση. Το πρόβλημα δεν είναι τώρα αλλά διαρκεί από την δημιουργία του ελληνικού κράτους”.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως “Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των όρων παιδεία, αγωγή και μόρφωση. Η παιδεία ως πρότυπο του ανθρώπου και εκπαίδευση του ανθρώπου είναι η αγωγή, η καθοδήγησή του σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Η παιδεία με την αγωγή φέρνει στην επιφάνεια ότι εκλεκτό έχει από Θεού, ο άνθρωπος μέσα του και αποβλέπει στην μόρφωση και στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Σκοπός είναι η ένταξη του ανθρώπου μέσα στο σώμα του Χριστού, την Εκκλησία καθώς είναι το φυσικό κλίμα για την εκπαίδευση του ανθρώπου”.

Ο π. Γεώργιος πρόσθεσε ότι “Από την στιγμή που χάθηκε η ταυτότητα της Ορθοδοξίας στην Δύση, χάθηκε και η θεία παιδεία που οδηγεί τον άνθρωπο στην γνώση του Θεού. Και αυτό φέρνει σε σύγκρουση την σχολική παιδεία με τον Χριστιανισμό.

Τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια και το σπίτι στην ορθή χριστιανική διαπαιδαγώγηση, φέροντας ως πρότυπα τις Αγίες μητέρες των Τριών Ιεραρχών. “Δυστυχώς η δική μας προτεραιότητα δίδεται στις οικονομικές αξίες και στα οράματα ευημερίας. Η παιδεία των Τριών Ιεραρχών αποβλέπει στην εν Χριστώ τελείωση του ανθρώπου. Σκοπός της παιδείας μας δεν είναι η ξηρή πολυμάθεια, αλλά η εν Χριστώ πλήρωση του ανθρώπου”.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του κ. Ιερωνύμου, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την παιδεία στην χώρα μας λέγοντας ότι “σήμερα η έδρα και το σχολείο έχει γίνει ένας διαρκής αγώνας, ένας κόπος, μία καθημερινή αγωνία και ένα δάκρυ. Τα παιδιά έρχονται δυστυχώς στο σχολείο απροετοίμαστα, χωρίς να είναι το χώμα έτοιμο στις ψυχές για να καλλιεργήσουν. Και ο εκπαιδευτικός έρχεται να αναλάβει διπλές ευθύνες”. Τέλος κάλεσε σε συσπείρωση τον κόσμο της εκπαίδευσης λέγοντας “Πρέπει να συσπειρωθούμε, να γίνουμε δύναμη και σαν δύναμη να δράσουμε έτσι ώστε η Παιδεία να ξαναγίνει όπως την οραματίστηκαν, την δίδαξαν και την εφάρμοσαν οι Τρεις Ιεράρχες”.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας πολύ σύντομα τόνισε ότι “Παιδεία χωρίς Χριστό, είναι ένας μακρύς δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά”.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών, ο οποίος τόνισε ότι “το σύνθημα της μεταπολίτευσης για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία μπορεί να έγινε ιδεολόγημα και να πρόδωσε όσους το πίστεψαν, όμως οι Τρεις Ιεράρχες το βίωσαν στην πράξη και όχι ως ιδεολογία. Η Εκκλησία της Ελλάδος ενσάρκωσε αυτό το σύνθημα. Η Εκκλησία είναι μάνα, και σαν αληθινή μάνα δίνει στον άνθρωπο και ψωμί και παιδεία και  ελευθερία. Αυτό δίνει η Εκκλησία, αυτό έδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες και αυτό πραγματικά το αίτημα, ναι μόνο η Εκκλησία και η ζωντανή της μαρτυρία μπορεί να το δώσει στον άνθρωπο”.

Τέλος ακούστηκαν ύμνοι των Αγίων Τριών Ιεραρχών από την χορωδία του Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Κωνσταντίνου Σπερδούλη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ