Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:25

Τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο Δημοκρατίας από την μητρόπολη Δημητριάδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ιστορικές στιγμές έζησε χθες η Ζαγορά, καθώς υποδέχθηκε τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα της χώρας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε τον τόπο μας, εξ αφορμής της συμπληρώσεως 100 ετών από την ίδρυση του ιστορικού Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΖΑΓΟΡΙΝ».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, υποδέχθηκε στα πρόπυλα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, φέρων το ιερό Ευαγγέλιο.

Ο κ. Παυλόπουλος συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας τον προσφώνησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σύμβολο ενότητας της χώρας μας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία και παράδοση του τόπου, «όπου το μοναδικό φυσικό κάλλος αμιλλάται τα πολιτιστικά επιτεύγματα των κατοίκων του. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία και ανεκτίμητη προσφορά στο Έθνος».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «ένα από τα διδάγματα, που και η ιστορία της Ζαγοράς καταδεικνύει, είναι η αγαστή και γόνιμη συμπόρευση Εκκλησίας και Έθνους. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τον καταλυτικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Παλινόρθωση του Έθνους. Eίναι, όμως, ανάγκη σήμερα, (που τίθεται εκ νέου το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας), να τονίσουμε ότι ο προσδιορισμός των δυναμικών και όχι στατικών αυτών σχέσεων μπορεί να αφορά την πολιτική διευθέτηση συγκεκριμένων ζητημάτων, αλλά όχι συλλήβδην την πολιτισμική και κοινωνική σύνδεση των δύο μεγεθών, δηλ. του Ελληνισμού και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, όπως την εκφράζουν με επιτυχή και δοκιμασμένο τρόπο οι υφιστάμενες προβλέψεις του Συντάγματος. Ο πάντοτε αναγκαίος διάλογος για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να γίνεται με γνώμονα την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και των διακριτών ρόλων, αλλά επίσης και τον σεβασμό της διαχρονικής και άρρηκτης σχέσης του ελληνικού λαού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτως ώστε να αποφεύγεται κάθε πόλωση, προερχόμενη ίσως από παλαιές ιδεολογικές αφετηρίες, που θέλει να τραυματίσει αυτή την συμπόρευση».

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την προσφώνησή του ως εξής: «Η φωνή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η φωνή της συνείδησης του ελληνικού λαού. Και πράγματι, ο νηφάλιος λόγος σας, οι δηλώσεις σας αλλά και οι πρόσφατες παρεμβάσεις σας, και μάλιστα επί εθνικών ζητημάτων, αποδεικνύουν ότι ενσαρκώνετε αυτή τη φωνή, επιτελώντας υποδειγματικά το λειτούργημά σας. Στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουμε τον άξιο εγγυητή, όχι μόνο του πολιτεύματός μας, αλλά και της ενότητας του λαού μας, τον Πρόεδρο που χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων, που εκφράζει τις αξίες και τις παραδόσεις του λαού μας, που εγγυάται την γόνιμη παρουσία του στο ευάλωτο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο οποίο και ανήκει».

Αμέσως μετά, για τους ως άνω λόγους, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος απένειμε στον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, καθώς και την ιερά Εικόνα του τοπικού Αγίου και Προστάτου της Ζαγοράς, Νεομάρτυρος Τριανταφύλλου, «ως έκφραση τιμής, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς τον σημαίνοντα θεσμικό του ρόλο αλλά και προς το πρόσωπό του, για την άξια επιτέλεση του λειτουργήματός του».

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος αντιφώνησε στην ιστορική βιβλιοθήκη της Ζαγοράς και τόνισε ότι «ο τόπος αυτός είναι ένα λίκνο του νεοελληνικού Διαφωτισμού, που αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος, το γεγονός ότι ουδέποτε το ελληνικό πνεύμα – που ούτως ή άλλως δημιούργησε τον δυτικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό – έχασε την επαφή του με την Εκκλησία, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια. Σ’ αυτήν την πόλη, χάρις στην ευλογημένη συνεργασία του Πατριάρχου Καλλινίκου του Γ΄ και του Ιωάννη Πρίγγου, δημιουργήθηκε η εστία, όχι μόνο σπουδών για τους νέους ανθρώπους της εποχής, αλλά εστία πνεύματος, μέσα από μια εντελώς πρωτοποριακή βιβλιοθήκη, για τα δεδομένα της εποχής. Δε μπορεί να ξεχνά κανείς ότι από τη Ζαγορά πέρασαν φυσιογνωμίες όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, όπως ο Εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος και ο μεγάλος φιλόσοφος Φίλιππος Ιωάννου. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αυτή την παρακαταθήκη, είναι χρέος μας να μη ξεχνάμε ότι, εκτός απ’ αυτό το παρελθόν, έχουμε και πρέπει να έχουμε ένα ανάλογο μέλλον, εμείς οι Έλληνες. Αυτός ο τόπος μπορεί να μας εμπνέει και σαν φάρος πνεύματος και σαν εστία δημιουργίας, αλλά κυρίως, αυτούς τους δύσκολους χρόνους, σαν εστία ενότητας, γιατί τα μεγάλα και σημαντικά οι Έλληνες τα πετύχαμε ενωμένοι, ενώ και τις δύσκολες στιγμές τις περάσαμε ενωμένοι. Και να μάθουμε να σκεπτόμαστε ότι αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά τα λίγα που μας χωρίζουν».

Ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμή και κατέληξε ως εξής: «Θέλω να σας πω ότι για μένα είναι μεγάλο στήριγμα και η ευχή σας και η ευχή της Εκκλησίας, το μήνυμα της Ορθοδοξίας γενικότερα. Είμαστε ως λαός και ως Έθνος ένας ανεξίθρησκος λαός. Ανεχόμαστε καθέναν και του παρέχουμε την ελευθερία να πιστεύει ό,τι νομίζει, αλλά έχουμε το απόλυτο δικαίωμα, ως Έλληνες, να διακρίνουμε πάντα μέσα στην ιστορία μας τον ιδιαίτερο δεσμό της Ορθοδοξίας με το Έθνος μας. Αυτό δε συνιστά διάκριση. Συνιστά αναγνώριση ιστορικής αλήθειας».

Αμέσως μετά ο κ. Πρόεδρος στο Δημαρχείο της Ζαγοράς αναγορεύτηκε Επίτιμος Δημότης της πόλης. Στις εκδηλώσεις, προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας συμμετείχαν η Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάλης Μπαλής, Κατερίνα Παπανάτσιου, Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Σωμάτων της Μαγνησίας, εκπρόσωποι των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΗΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Ζαγορά, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Με αισθήματα ιδιαιτέρας χαράς και τιμής σας υποδεχόμαστε σήμερα στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ζαγοράς και στην τοπική μας Εκκλησία.

Η παρουσία σας, του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και συμβόλου ενότητας της χώρας μας, εδώ στην Ζαγορά του Πηλίου, περιποιεί εξέχουσα τιμή στον τόπο μας και τους κατοίκους του. Ο λόγος της επισκέψεώς σας είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Στις εκδηλώσεις της επετείου αυτής συμμετέχει και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, διά του σχετικά νέου Φορέα Πολιτισμού της, που φέρει την επωνυμία «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ». Η «Μαγνήτων Κιβωτός» έχει αφιερώσει το παρόν έτος 2016 σε μία πολιτισμική θεματική ενότητα, που φέρει τον τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων». Αυτό τον πολιτισμό των γεύσεων υπηρετεί εδώ και έναν αιώνα ο ιστορικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, Συνεταιρισμός που αποτελεί όχι μόνο ένα οικονομικό και εμπορικό μέγεθος της περιοχής μας, αλλά και ένα σημαντικό κεφάλαιο του πολιτισμού της.

Γνωρίζετε ασφαλώς, κύριε Πρόεδρε, ότι βρίσκεστε σ’ έναν τόπο, όπου το μοναδικό φυσικό κάλλος αμιλλάται τα πολιτιστικά επιτεύγματα των κατοίκων του. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία και ανεκτίμητη προσφορά στο Έθνος. Ένα τόπο που γνώρισε εξαιρετική οικονομική και πνευματική άνθιση στην ύστερη Τουρκοκρατία και ανέδειξε σπουδαίες μορφές της νεότερης ιστορίας μας. Ας αναφέρουμε μόνο μία σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα, τον ζαγοριανό Οικουμενικό Πατριάρχη Καλλίνικο τον Γ’. Άλλωστε ο υπέροχος Ιερός Ναός, στον οποίο βρισκόμαστε, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τον διάκοσμο και τα κειμήλιά του, όπως και τόσοι άλλοι Ναοί του Πηλίου, είναι καρπός και συνάμα τεκμήριο της γενικότερης αυτής άνθισης και ακμής.

Ο λόγος, βέβαια, της επισκέψεώς σας σήμερα εδώ αποδεικνύει ότι η Ζαγορά δεν έχει μόνο ένα λαμπρό παρελθόν, αλλά ότι διαθέτει και ένα δυναμικό παρόν και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον, αξιοποιώντας την παράδοση, την κληρονομιά και τα διδάγματα της σημαίνουσας ιστορίας της.

Ένα από τα διδάγματα, που και η ιστορία της Ζαγοράς καταδεικνύει, είναι η αγαστή και γόνιμη συμπόρευση Εκκλησίας και Έθνους. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τον καταλυτικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Παλινόρθωση του Έθνους. Eίναι, όμως, ανάγκη σήμερα, (που τίθεται εκ νέου το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας), να τονίσουμε ότι ο προσδιορισμός των δυναμικών και όχι στατικών αυτών σχέσεων μπορεί να αφορά την πολιτική διευθέτηση συγκεκριμένων ζητημάτων, αλλά όχι συλλήβδην την πολιτισμική και κοινωνική σύνδεση των δύο μεγεθών, δηλαδή του Ελληνισμού και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, όπως την εκφράζουν με επιτυχή και δοκιμασμένο τρόπο οι υφιστάμενες προβλέψεις του Συντάγματος. Ο πάντοτε αναγκαίος διάλογος για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να γίνεται με γνώμονα την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και των διακριτών ρόλων, αλλά επίσης και τον σεβασμό της διαχρονικής και άρρηκτης σχέσης του ελληνικού λαού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτως ώστε να αποφεύγεται κάθε πόλωση, προερχόμενη ίσως από παλαιές ιδεολογικές αφετηρίες, που θέλει να τραυματίσει αυτή την συμπόρευση.

Κύριε Πρόεδρε,
Γνωρίζουμε ότι και εσείς έχετε πολλάκις τονίσει αυτή την αγαθή συμπόρευση των Ελλήνων με την ορθόδοξη πίστη. Αναγνωρίζετε και τιμάτε ιδιαιτέρως τον ενοποιητικό ρόλο της Εκκλησίας μας, η οποία παραμένει «η μάνα του λαού μας», ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της πολύπλευρης κρίσης. Παράλληλα, σέβεστε και συμβάλλετε στην διεκκλησιαστική πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία, γεγονός που υπογραμμίστηκε με την παρουσία σας στην έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, τον περασμένο Ιούνιο.

Η φωνή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η φωνή της συνείδησης του ελληνικού λαού. Και πράγματι, ο νηφάλιος λόγος σας, οι δηλώσεις σας αλλά και οι πρόσφατες παρεμβάσεις σας, και μάλιστα επί εθνικών ζητημάτων, αποδεικνύουν ότι ενσαρκώνετε αυτή τη φωνή, επιτελώντας υποδειγματικά το λειτούργημά σας. Στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουμε τον άξιο εγγυητή, όχι μόνο του πολιτεύματός μας, αλλά και της ενότητας του λαού μας, τον Πρόεδρο που χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων, που εκφράζει τις αξίες και τις παραδόσεις του λαού μας, που εγγυάται την γόνιμη παρουσία του στο ευάλωτο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο οποίο και ανήκει.

Για τους λόγους αυτούς, η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος, με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας στην Τοπική μας Εκκλησία, αποφάσισε να σας τιμήσει, απονέμοντάς σας την ανώτατη τιμητική της διάκριση, ήτοι τον χρυσούν της Σταυρόν. Μαζί με αυτόν, σας προσφέρουμε και μία εικόνα του τοπικού Αγίου Προστάτου της κωμοπόλεως αυτής, του Αγίου Νεομάρτυρος Τριανταφύλλου του εκ Ζαγοράς. Σας παρακαλούμε να τα δεχθείτε ως έκφραση τιμής, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς τον σημαίνοντα θεσμικό σας ρόλο αλλά και προς το πρόσωπό σας, για την άξια επιτέλεση του λειτουργήματός σας.

Σας καλωσορίζουμε και πάλι στον τόπο μας, χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για την παρουσία σας και σας ευχόμαστε ευχάριστη παραμονή στη Ζαγορά αλλά και κάθε παρά Θεού ενίσχυση στην υψηλή αποστολή σας.

Ως ευ παρέστητε, κύριε Πρόεδρε !

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ