Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 5:49

Την 72η επέτειο από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού Βασ. Όλγα τίμησε η Λέρος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, εορτάσθηκε στη Λέρο με ιδιαίτερη επισημότητα, η 72η επέτειος (1943– 2015) από την βύθιση του ένδοξου Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Παράλληλα η Εκκλησία μας εόρτασε την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00΄ το απόγευμα, ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Λακκί.

Την επομένη, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο Ιερό Ναό, ο Μητροπολίτης ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, ετέλεσε μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του Κυβερνήτου, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Ναυτών του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», οι οποίοι έπεσαν στον υγρό τάφο υπέρ Πατρίδος, κατά την αποφράδα εκείνη ημέρα της 26ης Σεπτεμβρίου 1943, όταν τα Γερμανικά στούκας, στο λιμάνι του Λακκίου, εβομβάρδισαν το ένδοξο πλοίο του πολεμικού μας Ναυτικού.

Κατόπιν, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ετελέσθη Δοξολογία παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Π.Καμμένου, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γ. Γιακουμάκη ΠΝ, του εκπροσώπου των διασωθέντων και επιζώντων του Α/Τ «Β. Όλγα» κ. Μαγκασιάνου, του εκπροσώπου των επιζώντων του αγγλικού “Intrepid”, του βουλευτού Δωδ/σου κ. Δ.Γάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Ι. Φλεβάρη, του Επάρχου κ. Ι. Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλια, του Δημάρχου της πόλεως Sabaudia Ιταλίας, του Περιφ. Ν. Αιγαίου της Γραμ. Αλληλεγγύης και Εθελ. ΑΝΕΛ κ. Γ. Παλαπουγιούκ, του Διοικητού 80 ΑΔΤΕ, Διοικητού ΥΝΤΕΛ, Διοικητού 588ΤΕ, Λιμενάρχου Λέρου, Διοικητού Α.Τ. Λέρου, εκπροσώπων του Προσκοπισμού και Οδηγισμού Λέρου, και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, Φορέων και Συλλόγων, κλπ.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β. Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουσις του Εθνικού Ύμνου και καταθέσεις στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, αναφερόμενος στην ιστορία και τα ηρωϊκά κατορθώματα του πληρώματος του Α/Τ «Βασ. Όλγα».

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης μετά των επιζόντων και των συγγενών των πεσόντων του Α/Τ «Β. Όλγα», των Αρχών και πολλών πολιτών, επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, και έρριψαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου.

Αμέσως μετά, και περί ώρα 12:30΄, στον αύλειο χώρο της Υ.Ν.Τ.Ε.Λ., από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Π. Καμμένο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωος Αντιναυάρχου Χριστοδούλου Καραθανάση, ενός εκ των τριών πιλότων που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, τις ημέρες της κρίσης στα Ίμια, αφού προηγουμένως ο Μητροπολίτης ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ