Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 11:09

Την πρώτη γυναίκα στην πιο σημαντική διευθυντική θέση στο Βατικανό επέλεξε ο Πάπας Φραγκίσκος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει διευθυντική θέση στο σημαντικότερο γραφείο του Βατικανού, τη Γραμματεία του Κράτους, επέλεξε την περασμένη Τετάρτη ο Πάπας Φραγκίσκος.

Πρόκειται για την Ιταλίδα δικηγόρο, Francesca Di Giovanni, η οποία είναι 66 χρόνων και διαθέτει 27 χρόνια εμπειρίας ως “υφυπουργός” για πολυμερείς υποθέσεις. Η Di Giovanni, από τη νέα της θέση, θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία ενός τμήματος που συντονίζει τις σχέσεις της Αγίας Έδρας με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διακυβερνητικούς οργανισμούς.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να δοθούν στις γυναίκες ενεργότερες θέσεις που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων στο Βατικανό και γενικότερα στην Καθολική Εκκλησία, αν και καμία γυναίκα δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα επικεφαλής σε υπουργείο ή άλλο σημαντικό γραφείο στο Βατικανό. Τέτοιες ηγετικές θέσεις προορίζονται για ιερείς, επισκόπους ή καρδινάλους, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος έχει υποστηρίξει την εκκλησιαστική διδασκαλία που απαγορεύει τη χειροτονία των γυναικών.

Η Di Giovanni δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού ότι η απόφαση του Πάπα για την επιλογή της έδειξε την προσοχή του στις γυναίκες και συμφώνησε με τον τεκμηριωμένο ισχυρισμό του Πάπα ότι οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερες ικανότητες ως ειρηνευτές, διαμεσολαβητές και θεραπευτές.

Ελάχιστες γυναίκες κατέχουν παρόμοια θέση σε γραφεία του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένου της υφυπουργού του Βατικανού για ζητήματα θρησκευτικής τάξης και δύο υφυπουργών στο γραφείο για τους λαϊκούς. Η Γραμματεία του Κράτους, ωστόσο, είναι το πιο ισχυρό γραφείο του Βατικανού, το οποίο συντονίζει το εσωτερικό έργο της γραφειοκρατίας της Αγίας Έδρας καθώς και τις διπλωματικές σχέσεις του Βατικανού με άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: apnews.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Pope Francis greets a group of nuns during his weekly general audience, in Paul VI Hall at the Vatican, Wednesday, Jan. 15, 2020. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ