Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 14:26

Την “κυρά των Αθηνών” εσπέρισαν απόψε στη Φιλοθέη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την “κυρά των Αθηνών” και οσιομάρτυρα Αγία Φιλοθέη τίμησαν απόψε στον φερώνυμο ιερό ναό του δήμου Αγίας Φιλοθέης – Ψυχικού. Την αγία της οποίας το σκήνωμα κατέχει ως πολύτιμο θησαυρό η Εκκλησία των Αθηνών.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων μητροπόλεων.

Ο κ. Τιμόθεος μιλώντας για την προσωπικότητα της Αγίας είπε ότι “όπως ανδρεία γυναίκα ήταν στην ζωή της η Αγία Φιλοθέη, μπορεί να προσφέρει ανδρικό φρόνημα στον καθένα και καθεμία. Μπορεί να προσφέρει αυτό που ο Χριστός της χάρισε. Τους πόνους και τους κόπους της τους πνευματικούς, τις διώξεις και το μαρτύριο που την καθιέρωσαν στην Εκκλησία ως φωτεινό αστέρα, ως οδοδείκτη πνευματικό που μας συγκαλεί απόψε και αύριο για να φωτίσει την σκοτεινή περίοδο της ζωής και της πατρίδος μας”.

Σε άλλο σημείο τόνισε ο κ. Τιμόθεος ότι “άραγε υπάρχουν σήμερα προσωπικότητες με την ανδρεία της Αγίας Φιλοθέης. Η Αγία είχε τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την χάρη του Χριστού κι Εκείνος την ενδυνάμωνε και την καθοδηγούσε να δημιουργεί προϋποθέσεις σωτηρίας και πνευματικής προόδου των ανθρώπων. Εμείς έχουμε την πνευματική δύναμη ώστε ο κάθε ένας από εμάς να αγωνίζεται στην ζωή του να αλλάξει την κατάσταση; Να αντιστρέψουμε τους όρους και να δημιουργήσουμε μια παραδείσια κατάσταση μέσα στην νωθρή και σκοτεινή πνευματική κατάσταση των ανθρώπων; Ο Χριστός είναι το Φως που προσφέρεται, φωτίζει το “είναι” μας και τον εσκοτισμένο μας νου να αντιμετωπίζει πράγματα και καταστάσεις και όλα να υποκύπτουν και να γίνονται Φως και ζωή όπως ήταν η Αγία Φιλοθέη στην ζωή της.

Έκλεισε την προσλαλιά του λέγοντας πως “το πιο απλό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η κατάθεση της ψυχής μας και η ελπίδα μας στον Χριστό. Η Αγία Φιλοθέη έχει κάτι να διδάξει τον καθένα από εμάς. Ώστε να μπορέσουμε να μπορέσουμε κι εμείς να αποτελέσουμε φως και ζωή. Και η Αγία Φιλόθεη μπορεί να μας το μεταδώσει διότι είναι μια ζωντανή μαρτυρία Ιησού χριστού μέσα στην ζωή της Εκκλησίας”.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την χαρά του διότι βρέθηκε ξανά σε γνώριμα μέρη και είδε οικεία πρόσωπα με τα όποια όπως ανέφερε, “συμπορεύθηκαμε για 17 χρόνια, σε μια πνευματική άσκηση με ποδηγέτη την Αγία Φιλοθέη”.

Oι λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με την αρχιερατική Θ. Λειτουργία και το απόγευμα με την λιτάνευση της εικόνας. Επίσης ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, κατόπιν παρακλήσεως του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, το Σάββατο 13 Μαΐου θα τελέσει τα εγκαίνια του ναού.

Αυτή την στιγμή τελείται ιερά αγρυπνία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ