Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 10:06

Την επέτειο εύρεσης της εικόνας της Μεγαλόχαρης εόρτασε η αδελφότητα Τηνίων εν Αθήναις

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος προκειμένου να συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση της αδελφότητος των Τηνίων εν Αθήναις, στους εορτασμούς για την επέτειο των 192 χρόνων από την εύρεση της Θαματουργού Εικόνος της Παναγίας Ευαγγελιστρίας εν Τήνω.

Το πρωί, ιερούργησε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου και κήρυξε το θείο λόγο.

Μετά την αρτοκλασία που τελέσθηκε περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας και τις ευχαριστίες του Ποιμενάρχου μας προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας και προς τους εφημερίους του Ναού για την φιλοξενία, σχηματίστηκε πομπή με τις Φιλαρμονικές του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Αθηναίων, τα λάβαρα της αδελφότητος και το αντίγραφο της ιεράς Εικόνος της Παναγίας, την οποία κρατούσαν ο Σεβασμιώτατος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος και άλλοι Τήνιοι μέχρι τη μεγάλη αίθουσα της Αδελφότητος.

Εκεί, μετά την προσφώνηση και το καλωσόρισμα του Προέδρου της Αδελφότητος κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου πραγματοποιήθηκε η εόρτιος ομιλία από τον κ. Νικόλαο Ξιώνη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Θεολογία της Εικόνος».

Στο τέλος, ο κ. Πρόεδρος κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να απευθύνει χαιρετισμό στην ομήγυρη και να κλείσει την εκδήλωση.

Ο Σεβασμιώτατος αφού μετέφερε προς όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον οποίο εκπροσωπούσε, ευχήθηκε στους Τηνίους να έχουν πλουσία την Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, και υπεγράμμισε ότι «όλοι οι Τήνιοι είμαστε αχθοφόροι ενός μεγάλου ονόματος και εξ αυτού εξάγεται ότι έχουμε χρέος όλοι να διαφυλάξουμε την παράδοση που εχάραξε στο νησί η εύρεση της Αγίας Εικόνος».

Αναφερθείς στην «πνευματική κακοκαιρία, η οποία ενέσκηψε εις το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας» ετόνισε ότι πρέπει να τιμούμε την Παναγία μας με σεβασμό στην Εκκλησία, ειρήνη, σύνεση, αντικειμενικότητα και κυρίως να μη επιτρέψουμε ποτέ να μπει μέσα στην αυλή της Παναγίας ο μεγαλύτερος εχθρός της, που είναι η πολιτική. Η Αγία Εικόνα είναι φανέρωση του προσώπου της Θεοτόκου. Στο ιστορικό και αγιασμένο Ναό της η Παναγία είναι παρούσα και ολοζώντανη. Αυτή την ιερότητα δεν πρέπει επ’ ουδενί να αλλοτριώσουμε με την επιδίωξη μικροπολιτικών και μικροσυμφερόντων, αλλά να κρατήσουμε ψηλά, με ηθική καθαρότητα και ποιμαντική ευαισθησία. Πρότεινε δε αυτό που και παλαιότερα είχε εκφράσει, την σύσταση δηλαδή με πρωτοβουλία της Επιτροπής του Ιδρύματος, της τοπικής αυτοδιοικήσεως και της Αδελφότητος, μιας μεγάλης επιτροπής ειδημόνων (ιστορικών, νομικών, κανονολόγων, θεολόγων), η οποία θα μελετήσει πια θα είναι η θέση του Ιερού Ιδρύματος στην νέα τάξη πραγμάτων, κατά τον επικείμενο χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι κρίμα, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, τη στιγμή που τα γεγονότα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, εμείς να ασχολούμεθα με παρωνυχίδες.

Η εορτή έκλεισε με την διανομή άρτου και γεύματος το οποίο παρέθεσε η αδελφότητα των Τηνίων εν Αθήναις.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς, ο Εκπρόσωπος του Ιερού Ιδρύματος – Επίτροπος κ. Γρηγόριος Μαρκουίζος, οι Εκπρόσωποι του Δήμου Τήνου κ. Εμμανουήλ Σώχος και κ. Ιάκωβος Μαλακατές, ο Ναύαρχος κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος με Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, πολλοί Πρόεδροι Συλλόγων της Τήνου, καλλιτέχνες, καθηγητές και πλήθος Τηνίων και φίλων της Τήνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ