Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 22:30

Τεράστιας σημασίας το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην Τανζανία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«H αγάπη δεν έχει όρια, δε γνωρίζει σύνορα, δεν ξεχωρίζει λευκούς ή μαύρους», ήταν τα λόγια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως Τανζανίας κ. Δημητρίου, στο κήρυγμά του την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ήρθε στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς προσκεκλημένος του Μητροπολίτου της κ.Ιουστίνου, προεξήρχε το πρωί της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους ιερείς του Ναού, παρουσία πλήθους κόσμου μεταξύ του οποίου και πολλοί φίλοι της ιεραποστολής, οι οποίοι πήγαν από διάφορα μέρη της Μακεδονίας για να ενημερωθούν για την ιεραποστολή στην Τανζανία. Μεταξύ του εκκλησιάσματος παρευρέθησαν η γερόντισσα Μαριάμ, με αδελφές από την Ιερά Μονή της Παναγίας Υψενής Ρόδου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος, μετά την Θεία Λειτουργία μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το ιεραποστολικό του έργο, ενώ βαθειά συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους φίλους της ιεραποστολής που τον βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου», είπε με εμφανή συγκίνηση στο πρόσωπό του, «θέλω να γονατίσω μπροστά σας, να φιλήσω τα χέρια σας και τα πόδια σας, γιατί όλα αυτά τα χρόνια είστε δίπλα μου, γεμίζετε τα χέρια μου με αγάπη για να τα προσφέρω στα παιδιά του Χριστού, στα παιδιά της Αφρικής. Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ό,τι είμαστε το οφείλουμε σε σας, που τόσα χρόνια όλοι μαζί συνοδοιπόροι πορευόμαστε στο έργο της ιεραποστολής.

Αδελφοί μου, ο αγώνας είναι μεγάλος, το έργο είναι πολύτιμο, και χωρίς όλους εσάς ούτε οι 32 εκκλησίες θα κτιζότανε, ούτε οι 11 κλινικές, ούτε τα 7 σχολεία θα λειτουργούσαν με 11.500 παιδιά, ούτε τα 80 πηγάδια και οι γεωτρήσεις θα δίνανε νερό σε χιλιάδες ανθρώπους, ούτε θα είχαμε σώσει χιλιάδες παιδιά από τον θάνατο»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αμέσως επόμενες δράσεις του και όπως τόνισε μέχρι τα Θεοφάνεια πρόκειται να βαφτιστούν άλλοι 1200 κατηχούμενοι και να εμβολιαστούν 4.500 παιδιά. Επίσης, άρχισε η ανοικοδόμηση δύο νέων Ναών, της Αγίας Τριάδας-Αγίας Ειρήνης, και του Αγίου Φανουρίου στην Ανατολική Τανζανία. Συνεχίζεται επίσης, η ανοικοδόμηση του 32ου Ιερού Ναού που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο, καθώς και ενός Σχολείου και μιας νέας κλινικής. Μέσα στα προσεχή σχέδιά του επίσης, είναι να κτιστεί ένα σχολείο για 280 παιδιά της φυλής των Μασάι, τα οποία σήμερα κάνουν μάθημα κάτω από ένα δένδρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν βαφτιστεί 8.000 μουσουλμάνοι καθώς και 700 περίπου από την πρωτόγονη φυλή των Μασάϊ.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους αναδόχους, στους οποίους έδωσε τις φωτογραφίες των παιδιών τα οποία έχουν βαφτίσει. Όπως υπογράμμισε η βάφτιση ενός παιδιού στοιχίζει 200 ευρώ, ενώ οι ανάδοχοι έχουν την υποχρέωση κάθε χρόνο να στέλνουν 100 ευρώ για την συντήρησή του.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος με τον Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο μετέβησαν στην αίθουσα του Ιερού Ναού, όπου συνέχισε την ενημέρωση για το σπουδαίο έργο του σε όλους τους φίλους της ιεραποστολής.

25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Πρέπει να τονιστεί ότι ο Σεβασμιώτατος Ειρηνουπόλεως φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια προσφοράς ως ιεραπόστολος. Από αυτά τα τελευταία 13 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στον λαό της Τανζανίας, όπου έχει να επιδείξει τεράστιο έργο. Σ’ αυτά τα χρόνια έχουν βαφτιστεί πάνω από 58.000 ιθαγενείς, έχουν κτιστεί 32 ιεροί Ναοί, 2 ορφανοτροφεία, 4 ιεραποστολικά Κέντρα, 2 Ξενώνες, 6 Σχολεία, 34 οικίες πολυτέκνων, 12 βαπτιστήρια, 9 κλινικές, έχουν ανοιχτεί 80 πηγάδια και γεωτρήσεις ενώ έχουν αγοραστεί 118 αναπηρικά αμαξίδια. Επίσης συνεχίζεται ταυτόχρονα και η εις βάθος κατήχηση και η εν Χριστώ μόρφωση.

Σ’ αυτό το σπουδαίο έργο τον βοηθούν πολλοί Σερραίοι με τις προσφορές τους, ενώ πολλοί έχουν γίνει ανάδοχοι παιδιών.

Αυτή την φορά, το ποσό που συγκέντρωσαν οι Σερραίοι φίλοι της ιεραποστολής και το παρέδωσαν στα χέρια του κ. Δημητρίου, ανήλθε στις 10.500 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα θα ανοιχτεί ακόμη ένα πηγάδι όπου θα πίνουν νερό 3.000 άνθρωποι, θα αγοραστούν 3 αναπηρικά αμαξίδια, και τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού, που κτίζεται με πολύ αγάπη από τους Σερραίους και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Πανάρετο, ο οποίος γιορτάζει την 1η Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σερραίοι φίλοι της ιεραποστολής με την βοήθεια που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια έχουν ανοίξει 25 πηγάδια, προσφέροντας το πιο πολύτιμο δώρο, το νερό, βοηθώντας παράλληλα και στη δημιουργία νέων ενοριών, γιατί σε όποιο μέρος ανοίγεται ένα νέο πηγάδι (μεταξύ 3 χωριών), δημιουργείται μία νέα ενορία. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος τελευταία έγιναν 7 νέες ενορίες.

«ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ…»

Στο τέλος της ενημέρωσής του ο κ. Δημήτριος ζήτησε την προσευχή του πολυπληθούς ακροατηρίου ενώ παράλληλα τους ευχήθηκε καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

«Είμαι 25 χρόνια σ αυτόν τον αγώνα γεράσαμε, κι ακόμη δεν κουραστήκαμε. Δόξα τω Θεώ, γιατί όπως μου έμαθε η μητέρα μου, ποτέ να μην αγωνιώ, μόνο να αγωνίζομαι, γιατί η αγωνία δεν ταιριάζει στον χριστιανό και στον πνευματικό άνθρωπο. Είναι μεγάλο πράγμα να προσφέρομε στην Αφρική ένα πιάτο φαγητό. Σήμερα βέβαια και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανάγκη αλλά εκεί κάτω πεθαίνουν για ένα πιάτο φαγητό οι άνθρωποι. Εκεί υπάρχει πραγματική φτώχεια, εκεί υπάρχει πείνα εκεί είναι και ο θάνατος.

Θέλω να σας παρακαλέσω να προσεύχεστε να μας δίνει ο Θεός δύναμη, υπομονή, κουράγιο, υγεία, φωτισμό, διάκριση, γιατί όλα αυτά τα χρειαζόμαστε. Αν κάποιο από αυτά λείψει δεν θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Γιατί δικό Του είναι το έργο, εμείς απλώς είμαστε εκεί και κρατάμε το άροτρο.

Να σας ευχηθώ καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα, μια καλή χρονιά, καρποφόρα, πνευματική, αγαπητική, με ειρήνη, αυτή την ειρήνη που ο Χριστός δίνει στην καρδιά μας».

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως Τανζανίας κ. Δημήτριο, οι Σερραίοι φίλοι της ιεραποστολής επισκέφθηκαν και προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου Παϊσίου που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης καθώς και την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και με γεμάτες τις καρδιές από την αγάπη του Χριστού, «που δεν γνωρίζει όρια ούτε σύνορα» γύρισαν στην πόλη μας.

Πηγή: Η Πρόοδος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ