Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:31

Τα 95 χρόνια των Ελευθερίων της εορτάζει η Αλεξανδρούπολη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολίτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα 95 χρόνια των «Ελευθερίων» της Αλεξανδρουπόλεως. Για τις εορτές των «Ελευθερίων» προσεκλήθησαν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Δράμας κ. Παύλος.

Στον Εσπερινό της Παναγίας της Ελευθερωτρίας, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος μετά την Αρτοκλασία ομίλησε προς το εκκλησίασμα σχετικά με την προσφορά και τις θυσίες της Εκκλησίας στους απελευθερωτικούς αγώνες της Μακεδονίας και της Θράκης μας.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης μας πραγματοποίησε κατόπιν αδείας και ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου την χειροθεσία του Καθηγητού της Καρδιοχειρουργικής του Δ.Π.Θ. κ. Γεωργίου Μπουγιούκα, ως Άρχοντος Ακτουαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Καθηγητού και στις άοκνες προσπάθειές του για την ίδρυση πριν 15 έτη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, γεγονότα για τα οποία το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο τίμησε τον κ. Μπουγιούκα με το οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου, τίτλο που συνηθίζεται να δίδεται σε ιατρούς ανά τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος διάβασε την ευχή κατά την τάξη του Πατριαρχείου και περιεκόσμησε τον νέο Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου με τον μανδύα και τον Σταυρό του Άρχοντος με το εκκλησίασμα να αναφωνεί το «Άξιος» εν μέσω χειροκροτημάτων.

Τέλος, ανέγνωσε και τις επιστολές που απέστειλε για τη χειροθεσία του Άρχοντος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ενώ ο νέος Άρχων κ. Μπουγιούκας ανταπαντώντας ευχαρίστησε την Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας για την ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό του δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή στους σκοπούς της Μητρός Εκκλησίας.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ευάγγελος Λαμπάκης ο οποίος στάθηκε στην τίμια προσωπικότητα του Άρχοντος που «άφησε τα πλούτη της συμπρωτεύουσας, όπου χειρουργούσε σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα για να έρθει στην Αλεξανδρούπολη και να στήσει μία Καρδιοχειρουργική Κλινική στολίδι για ολόκληρη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή».

Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε η Λιτάνευσης της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους δρόμους της πόλεως και μετά το πέρας της Λιτανείας η απόλυση εμπρός από το Μητροπολιτικό Ναό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ