Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 6:01

Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου στο Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ECCLESIA.GR | Μάκης Αδαμόπουλος Τη μνήμη του Οσίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου τιμά σήμερα η Εκκλησία και άγει τα ονομαστήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στο πλαίσιο αυτό τελέσθηκε το πρωί στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου) στο Μήλεσι Αττικής ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία της Εορτής.

Παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, διευθυντές υπηρεσιών της Ιερας Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, κλήρος και λαός.

Εκ μέρους των Αρχιερέων που παρίστανται ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ενώ εκ μέρους του κλήρου της Αρχιεπισκοπής ευχήθηκε ο Πρωτοσύγγελλος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών προσφέροντας στον Αρχιεπίσκοπο δύο βιβλία.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και εξήγησε ότι επέλεξε το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου για να γιορτάσει την ονομαστική του εορτή επειδή γνώριζε και εκτιμούσε τον άγιο. Επεσήμανε, πως «το όνομα που μας δίνει η Εκκλησία είναι κάτι ιερό και πρέπει να το σεβόμαστε» τονίζοντας πως «η τιμή ενός αγίου είναι η μίμηση της ζωής του». Κάλεσε, επίσης, τους πιστούς να προσέξουν τη μορφή του αγίου Πορφυρίου που είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους υπογραμμίζοντας πως υποβόσκει ένα χαμόγελο. «Ο π. Πορφύριος ήταν ανθρώπινος» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και μιλώντας για το ησυχαστήριο ζήτησε να προβληματιστούμε για ποιο σκοπό έγιναν αυτοί οι χώροι. «Ο π. Πορφύριος έβλεπε στο παρελθόν αλλά έβλεπε και στο μέλλον. Αγαπούσε την Εκκλησία και έδωσε ολόκληρη τη ζωή του στην Εκκλησία. Σήμερα, μαζί με τις ευχαριστίες μου θα ήθελα να σας θέσω και ένα ερωτηματικό, κυρίως στους κληρικούς, αυτός ο χώρος μήπως είναι ένας χώρος που ζητάει ο π. Πορφύριος να είναι με το πνεύμα του μέσα εδώ να καθοδηγεί, να κατευθύνει, να δίνει πορεία που θα βοηθάει την Εκκλησία σε όλες τις επιλογές της που απαιτούν τα χρόνια και η εποχή μας; Αυτή ήταν η σκέψη μου, αφενός μεν να τιμήσουμε τον πατέρα Πορφύριο, ο οποίος τίμησε τον Άγιο Ιερώνυμο, γι’ αυτό και κάνω αυτές τις σκέψεις, αλλά και συγχρόνως αυτός ο χώρος μήπως έχει γίνει για κάτι πολύ μεγαλύτερο;» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τις ευχές όλων των παρευρισκόμενων, ενώ αμέσως μετά μιλώντας στους δημοσιογράφους για την ονομαστική του εορτή τόνισε πως είναι ένας σταθμός στη ζωή του, ενώ ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε στον καθένα η ζωή να μην έχει μόνο δυσκολίες αλλά και όμορφες στιγμές. Σε ερώτηση τι σημαίνει για τον ίδιο το μοναστήρι του αγίου Πορφυρίου απάντησε πως πιθανόν σε δυο μήνες να έχουμε να πούμε κάτι καλύτερο.

Φωτορεπορτάζ: Χρήστος Μπόνης | EUROKINISSI

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ