Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 13:37

Τα ιστορικά εγκαίνια του νέου Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Προκόπι Ευβοίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσου πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας, παρουσία πολλών ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και πολιτικών προσώπων.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, προσκληθείς από τον οικείο μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

Ο κ. Ιερώνυμος, μετά τον αγιασμό, συνεχάρη τον κ. Χρυσόστομο και τους συνεργάτες του για τη δημιουργία του Μουσείου, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πόσο σημαντικό είναι να μην ξεχνούμε τις ρίζες μας, διότι χωρίς αυτές δεν θα έχουμε πρόοδο.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχιεπίσκοπο τόσο για την παρουσία του όσο και για την ιδιαίτερη συμβολή του στη δημιουργία του Μουσείου, έκανε μία ιστορική ανασκόπηση των γεγονότων που αφορούσαν στην απόφαση για την ίδρυση του Μουσείου και τις προσπάθειες για τη δημιουργία του, μνημονεύοντας όλους εκείνους οι οποίοι συνετέλεσαν καθοριστικά, μεταξύ των οποίων οι μακαριστοί Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, οι Μητροπολίτες Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης) και Χρυσόστομος Α΄ (Βέργης) και ο επί πεντηκονταετία Ιερεύς του Οσίου Ιωάννου Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Βερνέζος.

Ευχαρίστησε, ακόμη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οσίου Ιωάννου, υπηρεσιακούς παράγοντες της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεργάτες του ιερείς και τοπικούς άρχοντες, μεταξύ των οποίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, καθώς και ιδιαιτέρως τους μελετητές του έργου κ. Γεώργιο και κ. Αθηνά Χαϊνά, και εξαιρέτως τους Μουσειολόγους κ. Ηλία Παπαγεωργίου και κ. Παντελή Φελέρη με τους συνεργάτες τους.

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος απηύθυνε δημόσια έκκληση προκειμένου οι κλαπείσες το 1978 και ευρεθείσες προσφάτως, χάρη στην επιστημονική συγγραφή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου «Μεσαιωνικά μνημεία Ευβοίας – έκδοση Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσου 1971», εικόνες από την Παλαιοπαναγιά της Στενής Ευβοίας να επιστρέψουν στην Εύβοια και να στεγασθούν σε κενή ειδική αίθουσα που τις «αναμένει». Για να επιτευχθεί αυτό ζήτησε τη συνδρομή, ιδιαιτέρως των τοπικών πολιτικών αρχόντων και όχι μόνον.

Ακολούθησε η προσφώνηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τα εγκαίνια και την επίσημη παράδοση αυτού του σπουδαίου, όπως το χαρακτήρισε, έργου το οποίο απετέλεσε προτεραιότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ τόνισε ότι «το έργο αυτό οφείλεται στο όραμα, την επιμονή και την αγάπη του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου».

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο βορείως του ναού, το οποίο επί πολλά έτη χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας των προσκυνητών και εκθέτει ιερά κειμήλια και άλλα λαογραφικού περιεχομένου αντικείμενα, τα οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες του Προκοπίου της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας, κατά τον ξεριζωμό τους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ακολούθως, στην πλατεία του Νέου Προκοπίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με μικρασιάτικα τραγούδια, τα οποία απέδωσε, συνοδεία Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της μητρόπολης Χαλκίδος.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Παλιάτσος, Παρασκευή Σπυροπούλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ