Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 8:12

Συνεχίζεται η «στροφή» της Εκκλησίας προς τον λαό – Δωδώνης: «είναι Εκκλησία μαρτύρων κι όχι Αμπράμοβιτς»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τους άρρηκτους δεσμούς της Εκκλησίας με τον λαό, με τον οποίο «θα έχει να κάνει, όποιος αποφασίσει να τα βάλει με την Εκκλησία» τόνισε από τον άμβωνα του ναού του αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος. 

Ο Ζακύνθιος ιεράρχης που προεξήρχε του αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέσθηκε στη μνήμη του πολιούχου της Κεφαλλονιάς αγίου Γερασίμου, κινήθηκε στη γραμμή που χάραξε ο Αρχιεπίσκοπος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεραρχίας υπενθυμίζοντας πως η δύναμη της Εκκλησίας είναι ο λαός.

«Υπήρξαν πολέμιοι της Εκκλησίας και θα υπάρχουν στο διηνεκές. Ο Χριστιανισμός κράτησε 2000 χρόνια και κράτησε γιατί είχε οσίους και μάρτυρες. Είχε εκείνους που πότιζαν το δρόμο προς την αρετή» είπε ο ιεράρχης για να συμπληρώσει πως «Είναι Εκκλησία μαρτύρων και οσίων, δεν είναι Εκκλησία Αμπράμοβιτς και άλλων πλουτοπαροχών  οι οποίοι κερδίσανε μέσα από τον κόπο και ιδρώτα του λαού».

Τόνισε πως «η Εκκλησία είναι σαν το καράβι. Κλονίζεται αλλά δεν καταποντίζεται. Την χτυπούν τα κύματα, όμως εκείνη συνεχίζει την πορεία της», και χρησιμοποίησε μια φράση που έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ πως «η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, η Εκκλησία δεν αντιπολιτεύεται, η Εκκλησία πορεύεται, πάνω στο δρόμο που χάραξαν οι άγιοι μάρτυρες και οι όσιοι».

Ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε τη ζωή των αγίων ως παράδειγμα λέγοντας πως «είναι οι λαμπάδες οι μεγάλες που καίγονται συνεχώς και δεν τελειώνει ποτέ η μπαταρία τους. Για να μας φωτίζουν στον δρόμο της αρετής και του καθήκοντος. Στον δρόμο που οδηγεί στην αιωνιότητα», πρόσθεσε πως «όσα αξιώματα και αν κερδίσει κάποιος αν χάσει την αιωνιότητα, είναι σα να έχασε το χρόνο που του έδωσε ο Θεός στη γη να κερδίσει την αιωνιότητα».

Για τον εορταζόμενο Άγιο Γεράσιμο είπε ότι «ποθούσε να κερδίσει την αιωνιότητα και να μεταφέρει την αγάπη του Χριστού στον κόσμο. Πάλεψε με την συνείδησή του και κέρδισε την αιωνιότητα διότι είχε αποφασίσει να μην τον κερδίσει ο κόσμος, αλλά να τον κερδίσει ο Ουρανός. Γι αυτό και βλέπουμε το άφθαρτο σώμα του να εκπέμπει ευλογία και δύναμη».

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο που παρακολούθησαν εκατοντάδες πιστοί που θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη του αγίου Γερασίμου, συμμετείχαν επίσης ο μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος, νέος μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος και ο οικείος ποιμενάρχης Κεφαλληνίας Δημήτριος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ