Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:35

Η ανοικτή πληγή του εσθνονικού εκκλησιαστικού ζητήματος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Εσθονικό εκκλησιαστικό ζήτημα έχει φέρει αρκετές φορές Κωνσταντινούπολη και Μόσχα στα όρια της ρήξης. Σε μια χώρα που δεν ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, το Πατριαρχείο της Ρωσίας επιμένει να διατηρεί δική του εκκλησιαστική παρουσία μοιράζοντας τους λιγοστούς Ορθοδόξους της περιοχής σε δυο «στρατόπεδα».

Ο επικεφαλής της αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας, μητροπολίτης Ταλλίνης και Πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, μίλησε στο «Ορθοδοξία Info» και περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει τα τελευταία 16 χρόνια που βρίσκεται εκεί. Για τον κ. Στέφανο η ρωσική εκκλησιαστική παρουσία στην μικρή χώρα της Βαλτικής είναι «κατακτητική» και όχι τοπική. Κύπριος στην καταγωγή, γεννημένος στο βελγικό Κονγκό ο κ. Στέφανος επιμένει πως οι δυο πλευρές πρέπει να επικοινωνήσουν αν και όπως δηλώνει «κάτι τέτοιο θα πάρει πολύ καιρό για να γίνει εφικτό».

-Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Εκκλησία της Εσθονίας;
-Η κατάσταση είναι διπλή. Πρώτα είναι το εσωτερικό πρόβλημα, όταν παραλαμβάνεις μια Εκκλησία που καταστράφηκε και διαλύθηκε με την βία για να ξαναβάλεις μπρος όλη την ζωή της Εκκλησίας είναι δύσκολο. Δεν είναι μόνο τα πρακτικά θέματα αλλά είναι και οι άνθρωποι που είναι πληγωμένοι από αυτά που ζήσανε και ό,τι και να κάνεις υπάρχει πάντοτε η υποψία κυρίως όταν είσαι ξένος και δεν προέρχεσαι από την ίδια εσθονική κοινωνία. Με όλα αυτά τα προβλήματα εμείς προχωράμε και το σημαντικό που έχει γίνει είναι η εκλογή των δύο επισκόπων που αυτό μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε Σύνοδο της Εκκλησίας της Εσθονίας.

Οπότε χρειάζεται να έχεις οραματισμό, συνέπεια, υπομονή και κατανόηση για πολλά πράγματα δεν μπορείς να εφαρμόσεις τον ίδιο τρόπο ζωής που εφαρμόζουμε παραδοσιακά στην Εκκλησία μας στην Εσθονία. Το δεύτερο θέμα που είναι το εξωτερικό, είναι και το πιο δύσκολο. Η κατάσταση της Εκκλησίας είναι αυτή που είναι και δικαίως το Πατριαρχείο επανέφερε την Αυτονομία της Εκκλησίας μας. Οι άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, ασχέτως αν δεν εκφράζονται αρνητικά, δεν δείχνουν προθυμία διότι υπάρχουν σχέσεις ή πιέσεις από την Ρωσική Εκκλησία. Το εξωτερικό πρόβλημα είναι δύσκολο διότι πρώτα από όλα πρέπει να λυθούν οι διαφορές με την Ρωσική Εκκλησία, φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο θα πάρει πολύ καιρό για να γίνει εφικτό.

-Κι έτσι σε μια μικρή χώρα με λιγοστούς Ορθοδόξους υπάρχουν δυο Εκκλησίες. Πώς το αντιμετωπίζουν αυτό οι ντόπιοι;
-Η Ρωσική Εκκλησία ήρθε γιατί διέλυσε με την βία την Εκκλησία μας, εγκαταστάθηκε και νόμιζε ότι θα είναι για πάντα. Όμως ξέχασε ένα πράγμα ότι ο Εσθονός δεν υποκύπτει σε καμία κατάσταση βίας. Όταν επανήρθε η ελευθερία στην Εσθονία, ο λαός που είναι καταπιεσμένος από την Ρωσική Εκκλησία, σήκωσε κεφάλι και είπε εμείς υπάρχουμε, είμαστε αυτόνομοι από το 1923 και θέλουμε ξανά την Εκκλησία μας.

[row][third_paragraph]

[blockquote style=”2″]Η Ρωσική Εκκλησία ήρθε γιατί διέλυσε με την βία την Εκκλησία μας, εγκαταστάθηκε και νόμιζε ότι θα είναι για πάντα. Όμως ξέχασε ένα πράγμα ότι ο Εσθονός δεν υποκύπτει σε καμία κατάσταση βίας. [/blockquote][/third_paragraph]

[paragraph_right]

Για λόγους οικονομίας παρέμειναν οι Ρώσοι τους οποίους και ανέχομαι, ενώ παράλληλα ξαναβρήκαμε το ρυθμό της ζωής μας ως Εκκλησία Αυτόνομη και τοπική. Η Ρωσική Εκκλησία δεν είναι τοπική αλλά κατακτητική που την ονομάζουν δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εγώ την ανέχομαι και την δέχομαι γιατί δεν θέλω να πληγωθεί το ρωσικό ποίμνιο που δεν καταλαβαίνει τις διαφορές και δεν θέλω να εμφανιστώ ως εκδικητής και κακός. Ο στόχος μας είναι η ένωση το ποίμνιο μας είναι έτοιμο το ρωσικό ποίμνιο το θέλει, οι σχέσεις μας μεταξύ των ποιμνίων Εσθονικού και Ρωσικού είναι άριστες.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα πολλά μυστήρια από Ρώσους πιστούς τελούνται σε ενορίες της δικής μας Εκκλησίας χωρίς κανένα κόστος ή πρόβλημα με δική μου εντολή, όταν θες για να τελέσεις μια κηδεία στην ρωσική εκκλησία της Εσθονίας πεντακόσια και χίλια ευρώ ενώ σε εμάς είναι δωρεάν τότε ο φτωχός Εσθονός θα πάει εκεί που μπορεί χωρίς πρόβλημα και διχασμό γιατί έχει πολλές οικογένειες γνώριμες και το περιβάλλον του είναι οικείο. Επομένως τα δύο ποίμνια θέλουν την ένωση.

  [/paragraph_right][/row]

-Πώς την βλέπει η Ρωσία αυτήν την ένωση;
-Η Ρωσία το έχει πει καθαρά ή θα υπαχθούμε σε αυτούς ή δεν θα γίνει η ένωση διότι έχει άλλους σκοπούς, επέκτασης.

-Εσείς τι τους λέτε;
-Το μήνυμα μου είναι πάντοτε το ίδιο, ότι μια μέρα αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα για την ένωση των δύο εκκλησιών στην εσθονική γη, θα καταλάβουν ότι το συμφέρον της Ρωσικής Εκκλησίας δεν είναι να είμαστε εχθροί αλλά να είμαστε αδελφοί. Εμείς είμαστε έτοιμοι, εγώ έχω κάνει πολλές προτάσεις, δεν μ’ ενοχλεί να συνεχίσουν να υπάρχουν στην Εσθονία αρκεί να είναι συνεπείς, έντιμοι και να αναγνωρίσουν την δική μας Αυτονομία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει Κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών και εύχομαι ήδη επί των ημερών του Πατριάρχου Κυρίλλου που τον γνωρίζω και με γνωρίζει να συμβεί. Ξέρουμε και οι δύο τι είναι αυτό που μας χωρίζει και αν θέλει μπορεί αμέσως να το λύσει.

– Στην Πανορθόδοξη Σύνοδο θα συμμετάσχουν τα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Πιστεύετε πως θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη και για τις Αυτόνομες;
-Είμαστε φανερά λυπημένοι εμείς και οι Φινλανδοί που μας έχουν παραμελήσει ασχέτως αν είμαστε Αυτόνομες Εκκλησίες και θέλω να πιστεύω ότι στην αντιπροσωπία της Συνάξεως το 2016 μέσα στην ομάδα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου θα υπάρχουν εκπρόσωποι και των δύο Αυτόνομων Εκκλησιών αυτό δεν είναι μόνο μια ευχή αλλά μια δικαιοσύνη και μια δικαίωση.

– Πώς είναι η ζωή ενός ορθόδοξου ιεράρχη σε μια περιοχή που οι ορθόδοξοι είναι μειοψηφία;
-Εγώ είμαι του εξωτερικού και της Διασποράς, δεν μεγάλωσα σε ορθόδοξο έδαφος, πάντοτε ζούσα σε περιοχές που η Ορθοδοξία ήταν μειονότητα και όχι με παραδοσιακά στοιχεία και ρίζες. Ο αυθορμητισμός και η αγάπη του ορθόδοξου κόσμου όταν επισκέπτομαι την Ελλάδα δεν είναι κάτι γνώριμο για μένα. Ζω πράγματα και παραδόσεις σύμφωνα με το ποίμνιο που έχω και με την εθνικότητα που έχει αλλά αυτό το βαθύ εκκλησιαστικό φρόνημα που υπάρχει στις ορθόδοξες χώρες δεν το έχω γνωρίσει. Είχα την τύχη να μεγαλώσω κοντά στον Μακαριστό Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο (Καραμπίνη) ο οποίος μου έμαθε πολλά πράγματα σύμφωνα πάντα με την δυτική κουλτούρα, έτσι μπορώ να πω ότι όλος ο χειρισμός των πραγμάτων είναι σ’ ένα δυτικό πλαίσιο παρά σ’ ένα παραδοσιακό ορθόδοξο ας μην το πούμε ανατολίτικο.

Όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα και σε όποια άλλη ορθόδοξη χώρα χαίρομαι να έχω εκδηλώσεις θαυμασμού και αγάπης, γεμάτες ενθουσιασμό και εμπιστοσύνη τις οποίες δεν βρίσκεις εύκολα στο εξωτερικό και αυτό αποτελεί εμπόδιο στην εργασία, παραμένω ένας Μεσογειακός άνθρωπος που ζω σε ένα δυτικό περιβάλλον φιλήσυχο, σεβαστικό, φιλόξενο αλλά δεν έχει αυτό τον κοινωνικό εκκλησιαστικό τρόπο.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Ορθοδοξία Info” τεύχος 2

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ