Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:45

Συγκινητική χειροτονία ιερέος από τον Αρχιεπίσκοπο στο Πολύδροσο Χαλανδρίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Ο Απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος στους επισκόπους, τόνισε να μην είναι εύκολοι και χαλαροί στις χειροτονίες. Πολλές φορές διερωτήθηκα αν ενεργώ όπως ορίζει το θέλημα και η χάρις του Θεού. Σήμερα βρίσκομαι λίγο πιο κοντά στο θάρρος και το χέρι μου, το απλώνω ελεύθερα, αγαπητικά και πιστεύω επιτυχημένα”.

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, όπου τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Αναστασίου Σανιδά. Ο κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτη και συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα  ναό του Χαλανδρίου με την παρουσία πλήθους κληρικών και πιστών της ενορίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε προς τον χειροτονούμενο “σήμερα γίνεσαι πρεσβύτερος και θα μπορείς στο εξής να θυσιάζεις το Σώμα του Χριστού και να αγιάζονται οι πιστοί. Να έχεις στο νου σου ότι το θυσιαστήριο θα είναι το Α και το Ω. Βλέπουμε τις εκκλησίες να γεμίζουν γιατί η μόνη ελπίδα είναι η Εκκλησία μας. Να ξέρεις ότι οι άνθρωποι χρειάζονται πνευματική στήριξη. Βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει ο κληρικός να μην είναι ο επαγγελματίας και του ρολογιού και να είναι ανοιχτός προς όλους τους πιστούς ανεξαιρέτως. Όσο περισσότερο αγαπήσεις τους ανθρώπους, τόσο μεγαλύτερη αγάπη θα εισπράξεις από αυτούς”.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα συσσίτια της Εκκλησίας και τη συμπαράσταση των εμπερίστατων αδελφών, είπε χαρακτηριστικά ότι “όταν λέμε Εκκλησία δεν εννοούμε το οικοδόμημα, αλλά όλους τους ανθρώπους. Διότι η βοήθεια έρχεται από όλους τους ανθρώπους. Όλοι βοηθούν. Εμείς οι κληρικοί οργανώνουμε και συντονίζουμε ώστε ο κόσμος να μπορέσει να περάσει αυτές τις δυσκολίες. Οι άνθρωποι προστρέχουν διότι ξέρουν πως αυτός που μπαίνει στην εκκλησία θηρίο, όταν αφήσει την χάρη του Θεού να τον αλλοιώσει, μπορεί να φύγει πράος και ήρεμος”.

Ο π. Αναστάσιος, στον πολύ συγκινητικό και σύντομο λόγο του, είπε ότι “σε τούτη την εποχή της διάσπασης, του διχασμού και της φατρίας, εμείς ζούμε ένα γεγονός ειρήνης, αγάπης προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Το μυστικό είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελεύθερη κίνηση από το να εμπιστευθεί ο άνθρωπος την ζωή του στα χέρια του Θεού. Για τους κοσμικούς αυτό μπορεί να φαίνεται δέσμευση. Και νιώθω ελεύθερος Μακαριωτατε, γιατί θα γίνω ένας απλός παπάς. Δεν φοβάμαι, διότι η ψυχή μου ελευθερώνεται από τα δεσμά του θανάτου και ζει και προαναγγέλει την αιωνιότητα. Η ψυχή μου θα ήθελα να αστράφτει το φως του Χριστού, αλλιώς θα είναι μια λαμπάδα σβηστή και εξαιτίας της οι άνθρωποι θα χαθούν”.

Ο νεοχειροτονούμενος, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτη, τον πνευματικό του πατέρα και την οικογένειά του για την αγάπη αλλά και την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση προς το πρόσωπό του, έκλεισε λέγοντας πως “υπάρχει ακόμα ελπίδα για τον κόσμο Μακαριώτατε, υπάρχει αγάπη κοντά μας. Θα κρατήσουμε ενωμένους τους ανθρώπους που πολλές φορές απελπίζονται επειδή στήριξαν τις ελπίδες τους στα πράγματα. Θα κρατώ το Σώμα και το Αίμα σου Χριστέ μου, για να κοινωνούν οι αδελφοί μου, να γίνονται ένα μαζί Σου και να σώζονται”.

Προ της απόλυσης, ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον π. Νεκτάριο Στογιάννη, που διακονεί στον Άγιο Νικόλαο Φιλοπάππου, ως υπεύθυνος Νεότητος.

Τον Αρχιεπίσκοπο ευχαρίστησε, εκ μέρους του συνόλου της ενορίας, ο προϊστάμενος π. Λάμπρος Ανδρεάκης λέγοντας πως “ο πατρικός σας λόγος, μας οδηγεί σε απάνεμα λιμάνια”.

Στην ακολουθία παρευρέθησαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γεώργιος Πατούλης και ο Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Φίλιας.

Στο δεξιό αναλόγιο έψαλλε ο Βυζαντινός χορός “Εν Ψαλτηρίω” υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Μπουσδέκη, ενώ στο αριστερό αναλόγιο έψαλλε χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λαμπαδαρίου Δαμιανού Παλιάκη.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ