Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 3:33

Στο Σπήλαιο του Ευαγγελισμού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μέσα Ιανουαρίου 2020, προπαραμονή των Φώτων με το παλαιό ημερολόγιο, μέσα στο δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων (εξ ου και ο γιορτινά στολισμένος διάκοσμος) και στο προσκύνημα του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ επικρατεί η συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια σε όλους τους Αγίους Τόπους αυξημένη κίνηση.

 

Το γκρουπ μας δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του, πρέπει να συνεχίσουμε και σε άλλα προσκυνήματα, ενώ στον ναό βρίσκονται ταυτόχρονα και άλλα γκρουπ προσκυνητών. Ανάβουμε κερί και μπαίνουμε στη σειρά για να κατέβουμε στο σπήλαιο με την πηγή όπου κατά την παράδοση ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε την Παναγία, όπως αναφέρει και το κατά Λουκά ευαγγέλιο.

Επικρατεί συνωστισμός – από αυτούς που μάλλον θα κάνουμε καιρό να ξαναζήσουμε με όσα βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες – ενώ ο ξεναγός μας μας εξιστορεί τα σχετικά γεγονότα καθώς και την ιστορία του προσκυνήματος.

Στο σημείο όπου βρίσκεται η πηγή ίσως ξενίσει τον ορθόδοξο η εικόνα των διαφόρων νομισμάτων που ρίχνουν οι προσκυνητές, προφανώς για ευλογία και καλή τύχη.

Ο ναός, γνωστός και ως Kniset el-Rûm (= εκκλησιά των Ρωμιών), κτίστηκε αρχικά πιθανώς τον 4ο αιώνα, για δεύτερη φορά κατά την εποχή των Σταυροφοριών ενώ ξανακτίστηκε για άλλη μια φορά γύρω στον 18ο αιώνα.

Κάθε χρόνο στην εορτή του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου / 7 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο) τελείται υπαίθριο αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, και με την παρουσία πλήθους προσκυνητών.

Ο Ευαγγελισμός κατέχει κυρίαρχη θέση στον κύκλο των εορτών της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς αποτελεί την αρχή της εφαρμογής του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου, αφού “Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις” σύμφωνα και με το απολυτίκιο της εορτής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ