Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 7:22

Στο Κουτλουμούσι ο επίσκοπος Λαμψάκου για την αγιορείτικη εορτή της Μεταμορφώσεως

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην ιερά μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, εκεί όπου εκάρη μοναχός πριν από εξήντα χρόνια, βρίσκεται από το πρωί ο επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος προκειμένου να συνεορτάσει με τους μοναχούς την Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Τον κ. Μακάριο στο ταξίδι του στην Αθωνική Πολιτεία συνοδεύουν φοιτητές από το Σαμπεζύ της Ελβετίας.

Κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στην ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ο επίσκοπος Λαμψάκου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυρεώτη. Οι δύο άνδρες, που συνδέονται με μακρόχρονη φιλία, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για διάφορα θέματα της εκκλησιαστικής επικαιρότητας.

Θερμή και σύμφωνη με το αγιορείτικο τυπικό ήταν και η υποδοχή που επεφύλαξαν στον επίσκοπο ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου Γέροντας Χριστόδουλος και οι πατέρες της μονής.

Στις 8:00 μ.μ. ξεκίνησε αγρυπνία για την εορτή της Μεταμορφώσεως στην οποία προεξάρχει ο επίσκοπος Λαμψάκου.

Το “Θαβώρειο Φως”

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος τιμάται ιδιαίτερα σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Κυρίως όμως στις μονές Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορος. Πρόκειται για μια παράδοση που φθάνει στα χρόνια που έζησε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Την περίοδο των ησυχαστικών ερίδων, όταν η θεολογία της Δύσης, αποκομμένη από την εμπειρία του ακτίστου φωτός και τα περί διακρίσεως ουσίας και ακτίστου ενέργειας στον Θεό, κατηγόρησε τους αγιορείτες μοναχούς ως αιρετικούς.

Τότε, ο αγιορείτης Γρηγόριος ο Παλαμάς ομολόγησε ότι μετά από πολύ προσευχή κι αγώνα που οδηγεί στην κάθαρση των παθών, οι αγιορείτες μοναχοί έβλεπαν το άκτιστο φως που είναι ίδιο με αυτό που είδαν οι Απόστολοι κατά την Μεταμόρφωση του Κυρίου στο Θαβώρ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ