Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 10:37

Στο Ηράκλειο οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τα καλά του φόρεσε σήμερα το Ηράκλειο, για τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που βρίσκονται στην Κρήτη για την Πανορθόδοξη Σύνοδο. Η υποδοχή τους με λαμπρότητα και κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, έγινε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου. 

Η προσφώνηση του Δημάρχου Ηρακλείου:
Σας υποδεχόμεθα στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου και στην Κρήτη, εδώ στην πλατεία του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου του Νησιού μας, με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και τιμής.

Σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, εν μέσω απειραρίθμων δοκιμασιών, οικονομικών κρίσεων, πολεμικών συρράξεων, εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εξαναγκάζονται είτε βιαίως είτε λόγω εσχάτης πενίας, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σε μία περίοδο εξάρσεως των εγωιστικών τάσεων και παθών του ανθρώπου, προβολής της ευμάρειας ως μοναδικού σκοπού του βίου, παραμερισμού της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνυπάρξεως, εμφανίσεως κάθε είδους φανατισμών, ακραίων αντιλήψεων και ποικίλων αδιεξόδων – έναντι όλων ετούτων η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε, υπάρχει, και θα παραμείνει φάρος παρηγορίας, πηγή πνευματικότητας, οδός αγάπης, προσφοράς και αδελφοσύνης.

Η Εκκλησία της Κρήτης, με τους ακατάλυτους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεσμούς, με πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας, κοινωνικής ευαισθησίας, και αταλάντευτης χριστιανικής ευσέβειας, συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αδιάσπαστη συνοδοιπορία των Κρητών, συμφώνως πάντοτε με την Κρητική παράδοση και το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπό την αρμονική αυτή σύμπλευση, όλοι οι Κρήτες προχωρούμε, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και καρτερία, τα ζητήματα της καθημερινότητας και τα μεγάλα γεγονότα του βίου. Πάντοτε ο χριστιανικός λόγος απευθύνεται στην καρδιά του ανθρώπου, προσκαλεί αυτόν, κατά την έκφραση του Αποστόλου Παύλου, να ενστερνισθεί: «όσο εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα» (Φιλιπ., 4:8), προς ένα κόσμο δικαιοσύνης, ελευθερίας, αλληλεγγύης και ειρήνης. Κατά τον 21ο αιώνα η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να εκπληρώσει την αποστολή της εντός πολυπολιτισμικών κοινωνιών, συνεχώς μεταβαλλόμενων. Η απομόνωση και οι διαιρέσεις δεν αποτελούν λύσεις, ενέχουν μάλιστα τον κίνδυνο να τεθεί ο Λόγος του Ευαγγελίου στο περιθώριο. Και σε αυτό το νέο και δύσβατο περιβάλλον, η φιλάνθρωπος διάσταση του Χριστιανισμού, οφείλει να αποτελέσει σημείο εκκινήσεως, μαρτυρία και πράξη αγάπης.

Από τη θέση αυτή, μπροστά στον Ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, όπου προ ολίγων ημερών εορτάστηκε με λαμπρότητα η 50ή Επέτειος της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, υποδεχόμεθα ως γεγονός μεγίστης ιστορικής σπουδαιότητας την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αποδίδουμε συνάμα τα αισθήματα ευσεβείας, προσευχών και ελπίδων των συμπολιτών μας, την προσδοκία η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να φέρει πλούσιους καρπούς, με επιτεύγματα ενότητας, συνεργασίας, προώθησης του διαλόγου, μηνυμάτων αλληλεγγύης, και αναδείξεως των αυθεντικών πτυχών του Χριστιανισμού.

Κορύφωση προετοιμασίας δεκαετιών η Σύνοδος που πραγματοποιείται στην Κρήτη, θα δώσει τη δυνατότητα να καταδειχθούν οι ακατάλυτες αξίες της πίστεως, του χρέους και της διευρυμένης αποστολής της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Σας απευθύνουμε εγκαρδίως το «Ως ευ παρέστητε», και προσβλέπομε όλοι μαζί στα αγαθά αποτελέσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινό και τον λαό της πόλης για την υποδοχή, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία όπως είπε βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Πατριαρχείου. “Η Σύνοδος θα δώσει την καλή μαρτυρία στα προβλήματα της εσωτερικής ζωής της Ορθοδοξίας και θα μεταδώσει τα μηνύματα της ενότητας και του Θεού σε όλον τον αλληλοσπαρασσόμενο από πολέμους και φυσικές καταστροφές κόσμο”.

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Φωτογραφίες: Μάριος Διονέλλης

ΠΗΓΗ: ekriti.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ