Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 11:34

Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο μητροπολίτης Μυτιλήνης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ύστερα από τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης Μπρόντ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (αδελφοποιημένου Δήμου με τον τέως Δήμο Μυτιλήνης) κ. Γιόβιτσιτς Ηλία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος, παρέστησαν στις τετραήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης αυτής και της ευρύτερης περιοχής της από την προσωρινή τετράμηνη κατοχή της απο τους επιτεθέντες Κροάτες και Μουσουλμάνους, κατόπιν σκληροτάτων μαχών κατά την διάρκεια του Σερβο-Βοσνιακού πολέμου τον Οκτώβριο του 1992.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου και περιελάμβαναν Θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές τελετές Ειδικότερα: Στην νεοανεγερθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Σκέπης στην θέση της κατεστραμένης από τους βομβαρδισμούς παλαιάς, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ Ιάκωβος παρουσία τοπικών, εκκλησιαστικών, Δημοτικών και λοιπών τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών, εν μέσω κατανυκτικής ατμόσφαιρας.

Επακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς εικόνος της Παναγίας δια μέσου των οδών της μαρτυρικής πόλεως, στο δε μνημείο των πεσόντων στην κεντρική πλατεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους εκατοντάδες νεκρούς στρατιώτες και αμάχους οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις της άμυνας και της απελευθέρωσης της πόλης αυτής.

Επίσης ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης και ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ως τιμώμενα πρόσωπα, παρέστησαν σε όλες τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στους προαναφερόμενους εορτασμούς.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω επισκεύθησαν τον επίσκοπο Σβορνικίου και Τούζλας κ Χρυσόστομο στην πόλη Μπλέλινα, ο οποίος σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και ο οποίος τους ξενάγησε στο νεότευκτο Μοναστήρι – Γηροκομείο της ορθόδοξης αυτής περιοχής και τους παρέθεσε τιμητικό γεύμα.

Κατά την παραμονή τους στο Μπρόντ ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης και ο κ. Βουνάτσος επισκεύθηκαν και το αγροτοκτηνοτροφικό χωριό GRK δηλαδή «Ελληνικό» όπως ονομάζεται στην Σερβική γλώσσα, οι κάτοικοι του οποίου κατά την τοπική παράδοση είναι απόγονοι Χριστιανών Ορθοδόξων Ελλήνων από αμνημονεύτων.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο τέως Δήμαρχος συναντήθηκαν με μητέρες μικτών παιδιών που τα προηγούμενα χρόνια η Μητρόπολη Μυτιλήνης, εν μέσω πολεμικών γεγονότων μάλιστα, φιλοξενούσε στο νησί μας, τότε ορφανά γονέων σε μια συγκινητική συνάντηση.

Ακόμη τόσο ο Δήμαρχος του Μρόντ όσο και η τοπική εκκλησία εξέφρασαν, ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη τους προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης όσο προς τον κ Βουνάτσο και τους δημότες της Λέσβου για την σημαντικότατη βοήθεια, υλική και ηθική, που προσέφεραν προς τους κατοίκους του Μπρόντ, κατά την διάρκεια του πολέμου και αργότερα, καθώς και προς τον Ελληνικό Λαό βεβαίως προς τους ορθοδόξους Σέρβους.

Τέλος οι ανωτέρω επισκεύθηκαν και την έδρα του Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκαν με τον Επίσκοπο Τοπλίτσης, εκπρόσωπο του Πατριάρχου, αντάλλαξαν δώρα και ξεναγήθηκαν στον νεοκατασκευαζόμενο μνημειακό Ναό του Αγίου Σάββα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ