Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:24

Στη Βασιλίδα των πόλεων με τον μητροπολίτη Ξάνθης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ

Ξεχωριστές εμπειρίες και συγκινήσεις στην Πόλη των πόλεων έζησαν οι κάτοικοι της Ξάνθης οι οποίοι συμμετείχαν στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η τοπική μητρόπολη.

Με αφορμή την πρόσκληση που απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα να τελέσει τις λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν της αγίας Ευφημίας στον πατριαρχικό ναό, η μητρόπολη Ξάνθης διοργάνωσε τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.

Από τις 15 μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου, ομάδα σαράντα προσκηνητών, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ξάνθης και κληρικούς της μητρόπολης είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Βασιλεύουσα και να δουν από κοντά όλα τα σημαντικά βυζαντινά μνημεία.

Την πρώτη μέρα του ταξιδιού, οι εκδρομείς έφθασαν μέχρι την Νικομήδεια, τον τόπο όπου μαρτύρησε η αγία Βαρβάρα και ο άγιος Άνθιμος.

Την επομένη το πρωί, ανήμερα της εορτής της αγίας Ευφημίας, παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου, στην οποία ιερούργησε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων καθώς και οι κληρικοί που τον συνόδευαν. Οι εκδρομείς είχαν την ξεχωριστή ευλογία να προσκυνήσουν τα λείψανα της αγίας Ευφημίας τα οποία φυλλάσσονται στο Πατριαρχείο.

Καθ’ οδόν προς τον πατριαρχικό ναό, έκαναν μια σύντομη στάση για να προσκυνήσουν στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Μετά τη θεία λειτουργία, το προσκύνημα συνεχίστηκε στην Παναγία Μπαλουκλιώτισσα.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον ναό που έκανε τον Ιουστινιανό να αναφωνήσει “σε νίκησα Σολομώντα”, την Αγιά Σοφιά, όπου όλοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη λεπτομερή και γλαφυρή ξενάγηση και, φυσικά, από την μεγαλοπρέπεια του ναού.

Η τελευταία μέρα του προσκυνήματος έκρυβε κι αυτή όμορφες στιγμές και συγκινήσεις. Ξεκίνησε με επίσκεψη στη Χάλκη, όπου οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στη Θεολογική Σχολή, και συνεχίστηκε στην Πρίγκηπο, με προσκύνημα στον ναό του αγίου Δημητρίου.

Λίγο πριν την αναχώρηση από την Κωνσταντινούπολη, η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη Μονή της Χώρας. Εκεί, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα υπέροχα ψηφιδωτά που κοσμούν τον εξωνάρθηκα και τον πρόναο του πάλαι ποτέ μοναστηριού και να θαυμάσουν την μοναδική τεχνοτροπία τους.

Φεύγοντας από την Κωνσταντινούπολη, ο ταξιδιώτης, έχοντας γευθεί έστω και λίγη από τη μαγεία της Πόλης, είναι σαν να δίνει μια υπόσχεση. Ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει… Γιατί μια μόνο φορά στη Βασιλεύουσα δεν είναι αρκετή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ