Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 21:46

Στην Οδό του Μαρτυρίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ Οι τελευταίες ώρες του Ιησού πριν από το «τετέλεσται». Τα τελευταία Του βήματα από την καταδικαστική απόφαση του Πιλάτου μέχρι τον Γολγοθά σχηματίζουν ίσως το σημαντικότερο δρόμο στην ανθρώπινη ιστορία, την «Οδό του Μαρτυρίου».

Παρότι βασίζεται περισσότερο στην παράδοση και λιγότερο σε ιστορικά τεκμήρια, η «Οδός του Μαρτυρίου» – στα λατινικά “Via Dolorosa” –  προσελκύει πλήθος προσκυνητών που σπεύδουν να ακολουθήσουν την πορεία Εκείνου ο οποίος «βαστάζων τὸν σταυρὸν αὐτοῦ ἐξῆλθεν εἰς τὸν λεγόμενον κρανίου τόπον, ὃς λέγεται ἑβραϊστὶ Γολγοθᾶ» (Ιω. 19,17).

«Ἄγουσιν οὖν τὸν Ἰησοῦν ἀπὸ τοῦ Καϊάφα εἰς τὸ πραιτώριον» (Ιω. 18,28). Εκεί όπου ο Κύριος φυλακίστηκε, εμπαίχθηκε και καταδικάστηκε τελικώς σε θάνατο αφού ο Πιλάτος μετά τον φοβερό διάλογο μεταξύ τους, τον οποίο μεταφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο 18ο και 19ο κεφάλαιο, «λαβὼν ὕδωρ ἀπενίψατο τὰς χεῖρας» και «παρέδωκεν αὐτὸν αὐτοῖς ἵνα σταυρωθῇ».

Περιμένουμε υπομονετικά στον ασφυκτικά γεμάτο χώρο ώστε να μπούμε στο σπήλαιο όπου ο Ιησούς έμεινε φυλακισμένος περιμένοντας την καταδίκη του και υπομένοντας τις ταπεινώσεις των στρατιωτών με τα συναισθήματα να σε κατακλίζουν μεταφέροντάς σε νοερά σε εκείνες τις στιγμές που ο Θεός «ὡς πρόβατον ἐπὶ σφαγὴν ἤχθη καὶ ὡς ἀμνὸς ἐναντίον τοῦ κείροντος αὐτὸν ἄφωνος» (Ησαΐας 53, 7).

Ένας από τους σταθμούς της οδού είναι το φραγκισκανό μοναστήρι της «Φραγγελώσεως».  Θα παρατηρήσει κανείς τις λατινικές επιγραφές από τα σχετικά χωρία του Ευαγγελίου αλλά και την είσοδο του ναού με το σκαλισμένο μάρμαρο στο μοτίβο του ακάνθινου στεφάνου.

Dimisit illis Barabbam: “τότε ἀπέλυσεν αὐτοῖς τὸν Βαραββᾶν” (Ματθ. 27, 26)

Άλλος ένας από τους σταθμούς της πορείας μας είναι και το σπίτι του Σίμωνα Κυρηναίου ο οποίος σύμφωνα με τη διήγηση του Ματθαίου ανέλαβε τον Σταυρό του Κυρίου: «Ἐξερχόμενοι δὲ εὗρον ἄνθρωπον Κυρηναῖον ὀνόματι Σίμωνα· τοῦτον ἠγγάρευσαν ἵνα ἄρῃ τὸν σταυρὸν αὐτοῦ» (Ματθ. 27,32).

Ακολουθώντας την Οδό του Μαρτυρίου σήμερα περιδιαβαίνεις τους στενούς δρόμους της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ περνώντας από τον εβραϊκό αλλά και μουσουλμανικό τομέα με τις εικόνες να εναλλάσσονται μπροστά σου ακόμα και σε δευτερόλεπτα. Πολυσύχναστη και πολύβουη (στην προ πανδημίας εποχή, όπως στα μέσα Ιανουαρίου που είχαμε την τύχη να την επισκεφθούμε) σε προκαλεί σε ένα ταξίδι ανάμεσα στο σήμερα και στο «τότε» αναλογιζόμενος παράλληλα πόσο σημαντικά είναι τα βήματα Εκείνου τα οποία ακολουθείς. Τα βήματα που άλλαξαν την πορεία της ανθρώπινης Ιστορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ