Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 11:00

Στην αντεπίθεση ο Αρχιεπίσκοπος: Πνίξατε την επιτροπή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Τέσσερις μήνες μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας που απέρριψε ομόφωνα την συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό για την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου, ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε στην «αντεπίθεση», μεμφόμενος εμμέσως πλην σαφώς την Ιεραρχία πως «έπνιξε» το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης.

«Προσωπικά όμως πιστεύω, ότι ο καρπός αυτών των συνεδριάσεων δεν είναι ανάλογος με τους κόπους της Επιτροπής. Είναι πολύ λίγος και πτωχός. Την ευθύνη όμως, αν κρίνουμε δίκαια, δεν φέρει η Επιτροπή αλλά το σώμα της Ιεραρχίας μας, που περιόρισε ασφυκτικά μέχρι πνιγμού το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης και των άλλων πτυχών του θέματος, όπως εκείνο των οργανικών θέσεων των κληρικών μας και της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά το έτος 1952» είπε χαρακτηριστικά στην εισήγηση του ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τους Μητροπολίτες που αντέδρασαν στην συμφωνία του με τον Πρωθυπουργό πως δεν έφεραν αντιπροτάσεις.

«Η αποστολή μας δεν είναι μόνο η ενασχόλησις με τα παλαιά, το παρελθόν, ούτε μόνον με τα σημερινά μας, το παρόν, αλλά κυρίως με εκείνα που έρχονται, το μέλλον» είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος για να σημειώσει λίγο αργότερα: «Προσωπικά θα περίμενα πρόταση σχετικά με την σημερινή εκκλησιαστική περιουσία και την τύχη της».

Στην εισήγηση του προς την Ιεραρχία, ο κ. Ιερώνυμος επιμένει πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. «Δυστυχώς όμως ο περιορισμός του θεματολογίου και κυρίως ο λίγος χρόνος που ετέθη στη διάθεση της Επιτροπής, μας φέρνει σήμερα σε αδιέξοδο» σημειώνει με νόημα για να καταλήξει στην πρόταση συνέχισης του διαλόγου από την ίδια επιτροπή.

«Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαρτυρούν ότι διαπιστώνεται μεν ένας σημαντικός βαθμός ωρίμανσης πολλών εκ των ζητημάτων, παρά τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά και από μένα τον ίδιο, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα, για να φτάσουμε σε μία φερέγγυα συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό συμβόλαιο με ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας, διασφάλιση στους κληρικούς μας και στα στελέχη μας και φυσικά ενίσχυση του αυτοδιοικήτου της Εκκλησίας μας» κλείνει.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ