Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 13:33

“Σταθερή γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συμβάλλει στη δημιουργική συνεργασία ανθρώπων και λαών”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται για την προσέγγιση ανθρώπων και λαών, πολύ δε περισσότερο των γειτονικών λαών, και επικροτεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε, στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 17 Ιουνίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, της μεγαλωνύμου Κοινότητας του Σταυροδρομίου.

Εκκλησιάστηκαν οι Ιεράρχες, Ατλάντας Αλέξιος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Αμερικής Ελπιδοφόρος και Ιωαννίνων Μάξιμος, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Δανάη Βασιλάκη, Καθηγητές και μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου και της Ζαππείου Σχολής, πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, τα μέλη του εφηβικού τμήματος της Ποδοσφαιρικής Ομάδας “ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ” και της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, “ΑΤΛΑΣ”, που βρίσκονται στην Πόλη για φιλικά παιχνίδια με αντίστοιχες ομάδες της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος στους νεαρούς και μικρότερους αθλητές, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι μέσω των φιλικών αυτών αγώνων προάγονται και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο γείτονες και συμμάχους λαούς.

“Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο χαιρετίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που στήνουν γέφυρες αντί να ορθώνουν τείχη που χωρίζουν τους λαούς και τους ανθρώπους. Είναι σταθερή η γραμμή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου να συμβάλλει εις το πλησίασμα και εις την κοινήν δημιουργικήν συνεργασία των ανθρώπων και των λαών, πόσο μάλλον των γειτόνων λαών”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τους παράγοντες της Ομάδας για την πρωτοβουλία τους και ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, ο οποίος συνόδευσε, σήμερα, στο Ναό τα στελέχη της ομάδος, τους νεαρούς αθλητές, τους εκπαιδευτές και τους συγγενείς τους. Εκφράζοντας της ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας για το ποιμαντικό έργο του, ο Παναγιώτατος, τόνισε ότι, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων λαμβάνει πάντοτε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για να οικοδομήσει και να προωθήσει τις δραστηριότητες του ποιμνίου του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον περικαλλή Ναό της Αγίας Τριάδος αλλά και σε όλους τους Ναούς της Πόλεως, καθώς και σε εκείνους που εξακολουθούν να υφίστανται, σε όποια κατάσταση, σε διάφορες περιοχές της Ανατολής.

“Όταν μπαίνουμε σε αυτές τις Εκκλησίες της Πόλεώς μας, αισθανόμεθα συγχρόνως και τη βαρειά ευθύνη, το χρέος που μας βαρύνει, να κρατήσουμε όρθια όλα τα ευαγή ιδρύματα, με επί κεφαλής τις εκκλησίες μας, να τα διατηρήσουμε στην αρχοντιά και στην ευπρέπεια, με την οποία τα έκτισαν και μας τα παρέδωσαν οι πατέρες μας, και να τα παραδώσουμε στις γενεές που θα μας ακολουθήσουν. Γιατί η Ρωμηοσύνη της Πόλεως, όσο και αν φαίνεται ότι τρεμοσβήνει το καντήλι της, δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ. Θα υπάρχει συνέχεια και έχουμε χρέος προς τις γενιές που θα μας ακολουθήσουν”.

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, του οποίου η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, ο Παναγιώτατος τον διαβεβαίωσε ότι, “αι προσευχαί και η αγάπη όλων μας, από την γενέτειράν σας, την Κωνσταντινούπολη, σας συνοδεύουν σε αυτό το μεγάλο ξεκίνημα, που δεν είναι μόνον προσωπικό σας ξεκίνημα αλλά είναι μια καινούργια σελίδα στην ιστορία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και ειδικότερα στην ζωήν της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής”.

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι και οι τρεις εκλεγέντες προσφάτως νέοι Αρχιεπίσκοποι, Αυστραλίας, Αμερικής και Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, θα εργαστούν για την ενίσχυση του ποιμνίου τους και των δεσμών του με το σεπτό Κέντρο, θα προωθήσουν τη συνεργασία και τις αδελφικές σχέσεις με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, και θα προβάλλουν με τη διακονία τους τον πάνσεπτον Οικουμενικόν Θρόνον, ο οποίος “φωτίζει την οικουμένη με το ανέσπερον φως του Φαναρίου και δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο”.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητος Σταυροδρομίου, για την πολυσχιδή δραστηριότητά του, το έργο που επιτελεί επί πολλά χρόνια στο Πέραν αλλά και για την ανεξάντλητη αγάπη που δείχνει σε όλους και ιδιαιτέρως προς τους μαθητές της Ομογένειας. Συνεχάρη, επίσης, τον δραστήριο Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Γεώργιο Παπαλιάρη και τους συνεργάτες του, για το δημιουργικό και πολυδιάστατο έργο τους, αλλά και για την ορθή αξιοποίηση της Κοινοτικής περιουσίας.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος του Σταυροδρομίου Γιώργος Παπαλιάρης.

“Η παρουσία Σας εν μέσω ημών σήμερον ενισχύει τους διοικούντας της Κοινότητα προς καλυτέραν επιτέλεσιν των υποχρεώσεων και της αναληφθείσης αποστολής των και προς εξυπηρέτησιν των ευσεβών και καλών ενοριτών μας, πιστών και αφοσιωμένων τέκνων της Εκκλησίας”, τόνισε ο Μητροπολίτης Γερμανός. Από την πλευρά του, ο κ.Παπαλιάρης, σημείωσε ότι, “η Μεγαλώνυμος Κοινότητα Σταυροδρομίου, η παλαιότερη ελληνορθόδοξη κοινότητα της Πόλης, έχει την τύχη να βρίσκεται στο κέντρο, το Πέρα, την βιτρίνα της Κωνσταντινούπολης, αλλά έχει συγχρόνως και την ευθύνη να αναδείξει μέσα στην πολυπολιτιστική αυτή κοινωνία, τον ξεχωριστό ρόλο της Ρωμιοσύνης”.

Μετά την ομιλία του ο Παναγιώτατος έδωσε τον λόγο στον Μητροπολίτη Ιωάννινων Μάξιμο, ο οποίος αναφέρθηκε στους παλαιοτάτους δεσμούς της Ηπείρου με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως

φώτο: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ