Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 22:45

Στέγες Αγάπης και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι τελέστηκαν τα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “ΤΟ ΨΑΡΑΥΤΕΙΟ”, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε με μεγαλοπρέπεια και σεμνότητα, ο επιχώριος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

Μετά το πέρας της αγιαστικής πράξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, εξαίροντας το έργο που ξεκίνησε με τις ευλογίες της εκκλησίας, μέσα στα διοικητικά όρια της Μητροπόλεως Κηφισίας, αλλά όπως τόνισε, τέτοια έργα αγάπης και φιλανθρωπίας δεν έχουν όρια και διοικητικούς διαχωρισμούς.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Ιωάννης Ανδριανός ως εκπρόσωπος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η συγγραφέας και μητέρα ενός ενοίκου των Στεγών κ. Ευαγγελία Ψαραύτη, ενώ εκτενώς μίλησε για τις στέγες ο Διευθυντής του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη”, Αρχιμανδρίτης Δρ Νικόδημος Φαρμάκης. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Μακαριωτάτος Αρχιεπίσκοπος κ. κ. Ιερώνυμος.

Η κ. Φωτίου στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας στα έργα φιλανθρωπίας, εξήρε το έργο του Ιδρύματος «Μαρία Κόκκορη» και τόνισε τη σπουδαιότητα εξάλειψης της γραφειοκρατίας, η οποία παρακωλύει σημαντικά το έργο που αφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Διευθυντής του ιδρύματος στην ομιλία του ανέφερε το ιστορικό της δημιουργίας των δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-Διαμερισμάτων, αλλά και την εν γένει προσφορά του ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη” τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Εξήρε την προσφορά του ζεύγους Ψαραύτη που έδωσε και το έναυσμα στο Δ.Σ. του ιδρύματος να ονομάσει τις στέγες “ΨΑΡΑΥΤΕΙΟ”, ενώ έκανε ένα σύντομο οικονομικό και φυσικό απολογισμό του έργου του ιδρύματος τα δέκα χρόνια λειτουργίας του.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι δαπάνησε για το έργο του μέχρι σήμερα 4.867.322,00€. Από αυτά, 1.793.643,05€ ήταν οι αποδοχές του προσωπικού και 1.776.059,10€ ήταν οι ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές προς το κράτος. Ο π. Νικόδημος εξήρε το ενδιαφέρον και την προσφορά του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτη προς το ίδρυμα.

Ο Μακάριωτατος στην ομιλία του, ορμώμενος από το περιεχόμενο του ευαγγελικού αναγνώσματος, ανέφερε πως δεν είμαστε εδώ ως Εκκλησία για να καταργήσουμε νόμους και πρακτικές του κράτους, αλλά για να συμπληρώνουμε και να διορθώνουμε από κοινού, εκείνα τα πράγματα που δυσκολεύουν την πρόοδο σε όλα τα θέματα που αφορούν τον άνθρωπο.

Ανέφερε επίσης ότι η Εκκλησία είναι αυτή που ακόμα και σήμερα αποτελεί το θεσμό εκείνον που οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο και αυτό φαίνεται στην πράξη, όταν πολλοί και απλοί άνθρωποι της εμπιστεύονται το υστέρημα τους προκειμένου με τη σειρά της να αναπτύσσει έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Τόνισε πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προετοιμάζει τέτοια έργα αγάπης αρκετά και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη να τα λειτουργήσει με την συμπαράσταση και της πολιτείας και κάλεσε την υπουργό κ. Φωτίου να επισκεφθούν μαζί τέτοιες δομές ώστε να έχει ιδία άποψη.

Επίσης, κάλεσε νέους ιερείς με ζήλο και αυταπάρνηση να αναλάβουν τέτοιες δομές και να δουλέψουν με αγάπη και ανιδιοτέλεια υπηρετώντας ανθρώπους και όχι άτομα.

Στον αγιασμό των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη”, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις- Σπυρίδωνας Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Καταπολέμησης Ανθρωπιστικής Κρίσης την Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Αριστομένης Συγγρός, καθηγητές Πανεπιστήμιου, κληρικοί και πλήθος κόσμου που συνέρρευσαν προκειμένου να συμπαρασταθούν στο ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ” ΤΟ ΨΑΡΑΥΤΕΙΟ” θα λειτουργούν ως παράρτημα του ιδρύματος “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” με οκτώ αυτοτελή και αυτόνομα διαμερίσματα στα οποία θα διαμένουν αντίστοιχα αγόρια και κορίτσια με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Οι στέγες υποστηρίζονται από ειδικευμένο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Το κόστος λειτουργίας εξασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνον από το ίδρυμα “Μαρία Κόκκορη” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και από δωρεές φίλων και ευεργετών.

Εκ του ιδρύματος “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ