Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:29

Σημαντική διάκριση για τον μητροπολίτη Πατρών από ίδρυμα της Μόσχας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το ανώτατο παράσημο του ιδρύματος Άγιος Ανδρέας της Μόσχας, ο Σταυρός με αστέρι του πρωτόκλητου των αποστόλων, απονεμήθηκε το Σάββατο στον μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Με την ευκαιρία της εορτής του αγίου Ανδρέα, με το παλαιό ημερολόγιο, στην Μόσχα, προσεκλήθη ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος από τον μεγαλύτερο οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ρωσίας, το ίδρυμα Άγιος Ανδρέας της ρωσικής πρωτεύουσας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την μνήμη του αποστόλου και να λάβει την σημαντική αυτή τιμητική διάκριση για την εν γένει πνευματική και κοινωνική προσφορά του στην εκκλησία και την κοινωνία.

Ο μητροπολίτης Πατρών, συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελο πατέρα Αρτέμιο Αργυρόπουλο, μετέβη στην Μόσχα όπου παρέμεινε για τρεις ημέρες.

Το Σάββατο, ο κ. Χρυσόστομος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον ιστορικό ναό του αγίου Νικολάου Μόσχας.

Ακόμη, προέστη της παράκλησης προς τον άγιο Ανδρέα και κήρυξε το θείο λόγο μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ των δύο ορθόδοξων λαών, των Ελλήνων και των Ρώσων.

Το βράδυ του Σαββάτου, σε μια μεγαλειώδη γιορτή στο Κρεμλίνο όπου παραβρέθηκαν χιλιάδες Ρώσων προς τιμήν του αγίου Ανδρέα, απονεμήθηκε στον μητροπολίτη Πατρών το ανώτατο παράσημο του ιδρύματος από τον πρόεδρό του και πρόεδρο των σιδηροδρόμων της Ρωσίας κ. Βλαδίμηρο Γιακούνιν.

Ο κ. Γιακούνιν μίλησε με επαινετικά λόγια για τον μητροπολίτη Πατρών ενώ ταυτόχρονα υπήρχε προβολή εικόνων από την Πάτρα, το ναό του αγίου Ανδρέα, την πνευματική και κοινωνική εργασία στην Πάτρα καθώς και τη ζωή και τη δράση του κ. Χρυσοστόμου.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα ο κ. Γιακούνιν τον μητροπολίτη Πατρών γιατί αποδέχθηκε το αίτημα των Ρώσων κι εισηγήθηκε θετικά στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος την μεταφορά του Σταυρού του αγίου Ανδρέα από την Πάτρα στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία προς ευλογία κι αγιασμό εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Ο κ. Χρυσόστομος, στην ομιλία του στο Κρεμλίνο, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την τιμή στο πρόσωπό του και μετέφερε στον ρωσικό ορθόδοξο λαό την αγάπη των Ορθοδόξων Ελλήνων.

«Η ορθόδοξη πίστη ενώνει τους δύο λαούς μας, τη Ρωσία και την Ελλάδα. Ο απόστολος Ανδρέας ενώνει την αποστολική πόλη των Πατρών με την ορθόδοξη χώρα της Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

Επίσης, ο μητροπολίτης Πατρών προέτρεψε τους Ρώσους να διατηρήσουν ακέραια την πίστη τους. «Κρατήστε την ορθόδοξη πίστη και παράδοση βαθειά στη ψυχή σας ώστε η Ρωσία να συνεχίσει τη δυναμική της πορεία», είπε ο κ. Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε για το μήνυμα του απόστολου Ανδρέα «το οποίο είναι εξόχως επίκαιρο σήμερα. “Ευρήκαμεν τον Μεσσία”. Μόνο με τον Χριστό μπορούμε πλέον ως λαοί να προοδεύσουμε και να βρούμε τον αληθινό προορισμό μας».

Το ίδρυμα Άγιος Ανδρέας της Μόσχας βραβεύει κάθε χρόνο προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στην κοινωνία.

Φέτος τιμήθηκαν οκτώ πρόσωπα με πρώτο τον μητροπολίτη Πατρών. Η διάκριση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την αποστολική πόλη και μητρόπολη των Πατρών.

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Κρεμλίνο, ο μητροπολίτης Πατρών παρασημοφόρησε τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Βλαδίμηρο Γιακούνιν με το παράσημο της αποστολικής μητρόπολης των Πατρών, τον Σταυρό του απόστολου Ανδρέα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ