Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 9:39

Σε τροχιά διαλόγου Εκκλησία – Κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη, αναμένεται στην Αθήνα η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να επανεκκινήσει το διάλογο σχετικά με τα θέματα της μισθοδοσίας του Κλήρου, της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info, χθες στη Χάλκη πραγματοποιήθηκαν δυο συσκέψεις για το θέμα. Η μία ήταν μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τα μέλη της επιτροπής πλην του μητροπολίτη Γαλλίας ο οποίος δεν βρισκόταν στην Τουρκία και η δεύτερη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πρωθυπουργού.

Όπως όλα δείχνουν κατά την χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έγιναν οι πρώτες επαφές στο ανώτερο επίπεδο και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι τεχνικές επαφές.

Μετά το πέρας των συναντήσεων αυτών και οι δυο πλευρές συζήτησαν απο κοινού.

Υπενθυμίζεται πως από την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον προηγούμενο μήνα, περί αποστολής αντιπροσωπείας στην Αθήνα για συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε ορίσει ημερομηνία συνάντησης επιθυμώντας προφανώς να έχει προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

Πηγη: Θεολογική Σχολή Χάλκης

Είναι θέμα χρόνου πλέον να ανακοινωθούν οι μέρες και οι ώρες των συναντήσεων που θα έχει η αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται από τους μητροπολίτες Πριγκιποννήσων Δημήτριος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Κισάμου Αμφιλόχιος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος καθώς και ο αρχιγραμματέας της Ι.Σ. του Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Παιδείας.

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για τις προωθούμενες αλλαγές στην μισθολογική κατάσταση των ιερέων και τον τρόπο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας όσο και για τις προτεινόμενες από το κυβερνών κόμμα αλλαγές στο Σύνταγμα επί των άρθρων 3 και 21.

Συγκεκριμένα το Φανάρι θεωρεί πως έχουν βάση οι προβληματισμοί που έχουν εκφραστεί από τους Συνδέσμους των Κληρικών Ελλάδας και Κρήτης και στηρίζει την κόκκινη γραμμή που έχουν θέσει περί μη εξόδου τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Επιπρόσθετα έχει δώσει το στίγμα του και για τις προωθούμενες αλλαγές στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας δεδομένου του γεγονότος πως αυτή ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της σε Μονές οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα ως ΝΠΔΔ.

Πηγη: Θεολογική Σχολή Χάλκης

Όσο για το Σύνταγμα και τις προτεινόμενες αλλαγές η στάση του Oικουμενικού Πατριαρχείου είναι επίσης εκπεφρασμένη και μάλιστα με ιδιαίτερα σαφή τρόπο. Διαφωνεί με τις προτεινόμενες αλλαγές του άρθρου 3 το οποίο εισάγει την θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους και αποδυναμώνει κατά την άποψη του Πατριαρχείου τους δεσμούς του με την Ελλάδα ενώ όσον αφορά το άρθρο 21 το οποίο αφορά στην ελληνική οικογένεια η θέση του Πατριαρχείου είναι πως οι προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν πλήγμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως προκύπτει τόσο από την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Πρωθυπουργό το 2017 την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το orthodoxia.info, όσο και στην τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, το Φανάρι δεν ομιλεί μόνο για τις περιοχές δικαιοδοσίας του αλλά παίρνει θέση γενικά θεωρώντας το καθήκον του ως «μητέρα Εκκλησία».

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κι ενώ το Σχέδιο Νόμου εξακολουθεί να «αγνοείται», η υπό τον μητροπολίτη Ναυπάκτου που όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τρίτη το Υπουργείο Παιδείας όπου θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Μετά την συνάντηση στο συνοδικό μέγαρο κατά την οποία ο υπουργός βεβαίωσε στους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος πως το νομοσχέδιο ήταν σχεδόν έτοιμο για κατάθεση, η επιτροπή έχει συνεδριάσει μια ακόμη φορά ενώ άγνωστο παραμένει εαν στην επόμενη συνάντηση τους με τον υπουργό θα λάβουν στα χέρια τους το κείμενο ή αν θα συζητήσουν ξανά.

Σε κάθε περίπτωση η ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως θα είναι πλήρης κινητικότητας μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ