Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 | 1:39

Σε αγώνα δρόμου η μητρόπολη Πρεβέζης για την αποκατάσταση της Μονής Αβάσσου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αποφασισμένη να προχωρήσει την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση οικοδομικού συγκροτήματος Ι. Μονής Αβάσσου», προϋπολογισμού 240 χιλ. ευρώ είναι η Ιερά Μητρόπολη Πρεβέζης.

Η δημοπράτηση του έργου το οποίο αφορά την ανακατασκευή των κελιών προκειμένου αυτά να μπορέσουν να φιλοξενήσουν και πάλι μοναχούς, έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014 ενώ η μελέτη εκπονήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πρέβεζας.

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων ενώ πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία η οποία απαιτεί την συνεργασία αρκετών υπηρεσιών και καταβάλλεται «αγώνας δρόμου» για την ολοκλήρωσή της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η μελέτη, μετά από την καταστροφή του από την πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της Κατοχής και την μακροχρόνια εγκατάλειψή του το ερειπωμένο κτήριο των Κελιών (εκεί όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες) διατηρείται σε κακή γενικά κατάσταση. O χώρος δεν φαίνεται να παρουσιάζει πρόβλημα θεμελίωσης, ωστόσο πρέπει να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις κυρίως στην τοιχοποιία η οποία έχει υποστεί σοβαρά προβλήματα από τη διάβρωση και τους σεισμούς και κάθε επιδείνωση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τέλος να σημειωθεί ότι πρόσφατα αναστηλώθηκε και ο πλίνθινος μαντρότοιχος της Μονής η οποία αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ σε απόσταση αναπνοής από την Μονή υπάρχει αναστηλωμένος ένας από τους παλαιότερους νερόμυλους της περιοχής.

ΠΗΓΗ: mypreveza.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ