Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 9:59

Σέρρες: Χορωδίες από Ελλάδα & Βαλκάνια στο Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Μαρία Σερέτη Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών συνδιοργάνωσαν το 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Θρησκευτικής Μουσικής, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της πόλης των Σερρών. Καταξιωμένοι εργάτες της βυζαντινής υμνωδίας και της χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής προσέφεραν στο φιλόμουσο κοινό, για δύο ημέρες, μια μουσική πανδαισία, από τον αδαπάνητο πλούτο της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής μουσικής και ποιήσεως.

Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιορδάνη Θεμελίδη, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Γενικού Διευθυντή Μαξιμείου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της μητρόπολης Σερρών, ο οποίος καλωσόρισε εγκάρδια όλους και μετέδωσε το μήνυμα αυτής της μουσικής συνάντησης, λέγοντας ότι “το έλεος του Θεού μας αξιώνει για μια ακόμη χρονιά να γιορτάσουμε το Πανμέγιστο γεγονός της ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού θέλοντας να νιώσουμε βαθύτερα το μυστήριο των Χριστουγέννων”.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι “είναι μια συνάντηση χορωδιών με στόχο την προαγωγή της θρησκευτικής μουσικής παραδόσεως σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, μιας συνάντησης που θα φέρει σε επαφή χορωδίες οι οποίες θα μοιράζονται δυνατές συγκινήσεις”.

Στο τέλος την πρώτης ημέρας του φεστιβάλ χορωδιών τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης. “Η συνάντηση (η οποία άρχισε το προηγούμενο έτος, τον Δεκέμβριο του 2017) έχει γίνει θεσμός, ένας θεσμός που προάγει και καλλιεργεί την πολιτιστική, πνευματική και μουσική παράδοση και γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών που θα θελήσουν να ζήσουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων”, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια, στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος υπογράμμισε ότι η αποψινή βραδιά ήταν μια αποκάλυψη, μια αποκάλυψη χαράς και ευλογίας. Επίσης, τόνισε ότι η εκκλησία μας δημιουργεί πολιτισμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα. Ευχαρίστησε θερμά και τις τρεις χορωδίες, ιδιαίτερα όμως συγκινήθηκε με τη συμμετοχή της βυζαντινής χορωδίας «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», διότι προέρχεται από τη γενέτειρά του. Συγκεκριμένα είπε “την αυλαία αυτής της εκδήλωσης την άνοιξε η χορωδία από την πατρίδα μου, από τον Βόλο. Έχω πολλά πράγματα να θυμηθώ σήμερα και είμαι βαθιά συγκινημένος”.

Τη δεύτερη ημέρα της μουσικής εκδήλωσης ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης στον λόγο του, αφού ευχαρίστησε όλες τις χορωδίες που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν στη συνάντηση χορωδιών, υπογράμμισε ότι “το μήνυμα των αρχαγγέλων το αισθανθήκαμε με τις αγγελικές φωνές των παιδιών” και ευχήθηκε τα φετινά Χριστούγεννα να μοσχοβολήσουν από πίστη, ελπίδα και αγάπη.

Τις ευχαριστίες του από καρδιάς προς όλους όσοι κόπιασαν για την εκδήλωση καθώς και τις επτά λαμπρές χορωδίες που συμμετείχαν εξέφρασε στο τέλος της δεύτερης μέρας του μουσικού αυτού γεγονότος ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο που προσέφεραν αυτές τις δύο μέρες οι χορωδίες «ως έναν άλλον δρόμο, τον οποίον μας προτείνει η εκκλησία μας για να βιώσουμε το μεγάλο μήνυμα των Χριστουγέννων, της ενανθρωπίσεως του Θεού Λόγου».

Ο Πρόεδρος του Κ.Ε.ΔΗ.Σ κ. Βασίλειος Τερζής, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη κ. Θεολόγο, δήλωσε “Σεβασμιώτατε, Πατέρα και Δεσπότη, αιτούμαστε την αγάπη και την φροντίδα σας την πατερική ώστε να είμαστε άξιοι να συνεχίσουμε αυτόν τον θεσμό”.

Στο τέλος και των δύο ημερών της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η επίδοση αναμνηστικών στις χορωδίες και τους χοράρχες τους από τον Μητροπολίτη Σερρών και τον Δήμαρχο της πόλης.

Στη διημερή εκδήλωση συμμετείχαν η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του χοράρχου κ. Δημητρίου Χατζηγεωργίου, η παιδική χορωδία «DETSKA KITKA» από την πόλη Plovdiv Βουλγαρίας υπό τη διεύθυνση της χοράρχου κ. Γιάννας Ντελιράντεβα, η χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, υπό τη διεύθυνση της χοράρχου κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου, η βυζαντινή χορωδία «Άγιος Νικήτας ο Νέος» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά, η χορωδία του «Ε’ Γυμνασίου Σερρών», υπό τη διεύθυνση της χοράρχου κ. Νίκης Στανίση, η χορωδία «Άγιος Προκόπιος» από την πόλη Προκούπλιε της Σερβίας, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Στογιάνοβιτς και τέλος η χορωδία Νέων «Αγγέλων Φωνές» της Μητροπόλεως Σερρών υπό τη διεύθυνση της χοράρχου κ. Μαρίας Κουβακλή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρύσα Σερέτη

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ