Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:35

Σέρρες: Τιμούν τον Αγ. Νικήτα με πατριαρχική θ. λειτουργία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΡΡΕΣ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι των Σερρών κατέκλυσαν τον ναό του αγίου Νικήτα για να παρακολουθήσουν την πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Με ευλάβεια και τάξη, οι Σερραίοι προσήλθαν στον πανηγυρίζοντα ναό για να αποδώσουν τις δέουσες τιμές τόσο στον άγιό τους, τον άγιο Νικήτα, όσο και στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο που ήρθε στις Σέρρες ειδικά για την πατριαρχική θεία λειτουργία.

Στο πατριαρχικό συλλείτουργο, συγχοροστάτησαν οι μητροπολίτες Σηλυβρίας Μάξιμος, Γορτύνης Μακάριος, Ξάνθης Παντελεήμων, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Πατρών Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης, Ιερισσού Θεόκλητος, ο επιχώριος μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος ενώ παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια- Τσαρούχα καθώς και σύσσωμες οι τοπικές αρχές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος είχε ενεργή συμμετοχή στη θεία λειτουργία καθώς εκφώνησε το “Πάτερ ημών”.

Ο μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη χαρά και το ανέσπερο φως που πηγάζει από την ανάσταση του Κυρίου.

Ακόμη, ο κ. Θεολόγος έκανε λόγο για την ενότητα του πληρώματος της Εκκλησίας η οποία επιτυγχάνεται μέσω της συμμετοχής στη θεία ευχαριστία.

¨Η επί το αυτό συναγωγή των εσκορπισμένων τέκνων του Θεού συνιστά έκφρασιν μοναδικήν κι ανεπανάληπτον του θαύματος της σωζούσης θείας χάριτος και αγάπης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγος.

Ο μητροπολίτης Σερρών μίλησε, επίσης, για την ξεχωριστή ευλογία που έχει η τοπική Εκκλησία η οποία έχει αναδείξει νεομάρτυρες, όπως ο σήμερα τιμώμενος άγιος Νικήτας, οι οποίοι λειτούργησαν αφυπνιστικά για το υπόδουλο γένος την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

“Ιδιαιτέρως η μαρτυρική και μεγαλώνυμος πόλη των Σερρών ίσταται εν ευγνωμοσύνη ενώπιον του αθλοθέτου Χριστού διότι ηλεήθη δαψιλώς ίνα προσφέρη ως μήτηρ γη, θυσίαν εις το αχειροποίητον ουράνιον θυσιαστήριον αλλά και εις τον βωμόν της φιλτάτης ημών πατρίδος, της Ελλάδος, πολλά ιδικά της πνευματικά αναστήματα, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέραν θέσιν κατέχει ο σήμερον λαμπρώς τιμώμενος καλλίνικος ιερομάρτυς και νεομάρτυς Νικήτας ο ομολογητής”, είπε ο κ. Θεολόγος.

Ο μητροπολίτης Σερρών δεν παρέλειψε να εκφράσει την ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχει αυτές τις ημέρες η τοπική Εκκλησία να φιλοξενεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις Σέρρες και σήμερα να παραβρίσκεται στη θεία λειτουργία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ο κ. Θεολόγος τον Οικουμενικό Πατριάρχη “σεπτό ηγούμενο της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μεγαλοφώνατο εκφραστή των υψηλών αξιών του Γένους και ακαταπόνητο εργάτη της ενότητας των πασών των Χριστού ορθοδόξων Εκκλησιών” καθώς και “ζώσα και έμψυχον εικόνα του Χριστού” ενώ συμπλήρωσε ότι το Φανάρι είναι “η δόξα του ημετέρου Γένους”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην αντιφώνησή του, μίλησε για τον βίο του αγίου Νικήτα, η εορτή του οποίου στάθηκε αφορμή για την επίσκεψή του στις Σέρρες, καθώς και για τη σημασία που έχει η εορτή αυτή για την περιοχή.

Ακόμη, έκανε λόγο για το μαρτύριο των νεομαρτύρων το οποίο τους κατέστησε αγίους και αιώνια παραδείγματα για τους πιστούς. “Έχοντας παράδειγμα την υπομονή των νεομαρτύρων, να υπομένομεν άνευ γογγυσμόν τις δυσκολίες από όπου κι αν προέρχονται”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

Επίσης, μίλησε για τον σταυρό που αναλαμβάνει κάθε πιστός που ακολουθεί τον δρόμο του Χριστού αλλά και για τις ευλογίες που του χαρίζει ο Κύριος για να μην πτοείται στις δυσκολίες.

Απευθυνομένος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία της πολιτειακής ηγεσίας για το καλό της χώρας.

Επιπλέον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τα θερμά του αισθήματα στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ. Παυλόπουλο ότι “έχετε μόνιμο εφόδιο τη δέηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την ημετέραν πατριαρχική ευχή”.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σερρων στον Αγιο Νικήτα (αρχειο DOC)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ