Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:02

Σάλος στην Εκκλησία της Κύπρου ύστερα από το θάνατο θύματος βιασμού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος της 29χρονης Έλενας Φραντζή την περασμένη βδομάδα.

Ο θάνατος της κοπέλας από αδιευκρίνιστες συνθήκες -ίσως αυτοχειρία-, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα τραγικό γεγονός, σύμφωνα με το οποίο η Έλενα Φραντζή είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από την ανάδοχη οικογένεια και συγκεκριμένα από τον «πατέρα» της ο οποίος είναι μέχρι και σήμερα ιερωμένος.

Ο ιερέας, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, όμως ουδέποτε καθαιρέθηκε από το λειτούργημα.

Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο εν λόγω ιερέας αφού εξέτισε την ποινή του συνεχίζει και ιερουργεί.

Η ένταση όμως έχει φέρει και συγκρούσεις μέσα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης πως «Ως εκκλησία δεν έχουμε τα μέσα που διαθέτει το κράτος και δεν έχουμε τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του το δικαστήριο. Αρχή μας είναι να περιμένουμε τα πολιτικά δικαστήρια και να πάρουμε την απόφασή μας». Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπος ο ιερέας παρουσιάστηκε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και έπεισε την πλειοψηφία της Συνόδου για την αθωότητα του.

Υπογράμμισε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής του, καθώς «καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει». Τα Δικαστήρια σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, είχαν αρκετά δεδομένα, τα οποία τον οδήγησαν στη φυλακή. Παράλληλα, κάλεσε την Ιερά Σύνοδο να είναι «προσεκτική και να μην μας συνεπαίρνει το συναίσθημα. Πρέπει να είμαστε αυστηροί και με τους κληρικούς μας και να μην κατεβάζουμε την Εκκλησία χαμηλά. Λυπούμαστε για την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά το κακό έχει γίνει».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Μητροπολίτης Ησαΐας είχε εισηγηθεί αποκατάσταση του ιερέα ο οποίος «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί». Και άλλοι Συνοδικοί Ιεράρχες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την καθαίρεση του ιερέως, ενώ η Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου «απεφάσισε ομοφώνως» ότι “δεν υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις διά την άσκησιν διώξεως και παραπομπής του εν λόγω ιερέως ενώπιον τού Συνοδικού Δικαστηρίου”

Τέλος ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε τον Μητροπολίτη Ταμασού να ξανασκεφτεί το όλο θέμα και να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, προσθέτοντας πως «αν ήταν δικός μου θα επανέφερα την επ’ αόριστον αργία».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ταμασού δήλωσε έκπληκτος για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου λέγοντας πως «Μένω άφωνος και έκπληκτος. Δεν πιστεύω στα αυτιά μου από το τι άκουσα”, ενώ συνέχισε λέγοντας «να υπενθυμίσω κάποια πράγματα γιατί φαίνεται ο Αρχιεπίσκοπος δεν τα θυμάται καλά» και ανέφερε ότι ο ίδιος τον είχε στείλει στην ιερά Σύνοδο και ότι «δεν είχε πειστεί με την αθωότητα του».

«Εγώ επέμενα ότι πρέπει να το δούμε σοβαρά το θέμα. Όλοι όμως είπαν ότι έχουμε κανονισμούς και πρέπει να υπακούσεις Ησαΐα Ταμασσού» δήλωσε σε παρέμβαση του στο ΡΙΚ ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος έθεσε σε αργία τον ιερέα για 3 χρόνια. Γεγονός που όπως είπε τον ανάγκασε να «λειτουργεί με την συνοδεία αστυνομίας καθώς δεχόταν ύβρης από ομάδα οπαδών του ιερέα».

Σχολιάζοντας το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας με την επιστροφή του εν λόγω ιερέα στα καθήκοντά του, ο Ταμασού σχολίασε πως του απαγόρευσε να πηγαίνει σε ενορίες. Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι θα επιστρέψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, καθώς όπως είπε, «τουλάχιστον στη μνήμη της νεαρής πρέπει να λάβουμε αποφάσεις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ