Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 16:09

Ρόδος: Πολιτικοί γάμοι στον περίβολο ναού! “Βεβήλωση” του χώρου, τονίζει ο εφημέριος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το σοβαρό ζήτημα των πολιτικών γάμων που τελούνται στον Άγιο Παύλο της Λίνδου, με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόσφατα φωτιά από τα βεγγαλικά, επαναφέρει με επιστολή που κοινοποίησε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, ο εφημέριος της Λίνδου Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Λίγκας.

Σε αυτή τονίζει ότι πρόκειται για «βεβήλωση του χώρου που έχει ορισθεί θεσμικά ως ιστορικός και θρησκευτικός χώρος απολύτου προστασίας».

Ζητάει ουσιαστικά να σταματήσουν να τελούνται εκεί πολιτικοί γάμοι αφού «κατ’ ουδένα τρόπο ο περίβολος του ιερού ναού δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ως σκηνικό για πολιτικούς γάμους (…), που δεν συνάδουν με την ιερότητα του θεσμοθετημένου χώρου», ενώ ζητάει και την συνδρομή και συνεργασία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Λίγκα:

«Το αρχαιολογικό τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του ιστορικού πυρήνα της Λίνδου, που συνιστά μνημειακό χώρο με πλούσια θρησκευτική παράδοση, καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, χαρακτηρίστηκε ήδη από το 1959 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημειακό συγκρότημα, ενώ το 1981 ολόκληρος ο περιβάλλων χώρος της Λίνδου χαρακτηρίστηκε ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενταγμένος στο δίκτυο Natura.

Το 2003 εγκρίθηκε η οριοθέτηση αδόμητων και ελεγχόμενων Ζωνών Απολύτου Προστασίας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να διασωθεί από την «τουριστική αξιοποίηση» ο άμεσος περιβάλλων χώρος του ιστορικού οικισμού και το λιμανάκι του Αγίου Παύλου, όπου κατά την ιεραποστολική περιοδεία του, αποβιβάστηκε ο Απόστολος, ο εδραιωτής του χριστιανισμού.

Στο λιμανάκι του Αποστόλου Παύλου, αποβιβάστηκαν και οι αντιπρόσωποι των εκκλησιών στα 1951 κατά τον εορτασμό της 19ης εκατονταετηρίδος από την πορεία του Αποστόλου των Εθνών στην Ελλάδα.

Ο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όρμος της παράκτιας αυτής περιοχής της Λίνδου, με το ομώνυμο εκκλησάκι, συνυπάρχει αρμονικά με το φυσικό τοπίο και καθιερώνει τον οικισμό της Λίνδου, όπως στα κείμενα των βυζαντινών συγγραφέων οι οποίοι με τις «Εκφράσεις», αναφέρονται στη βυζαντινή αρχιτεκτονική και στις απαραίτητες προδιαγραφές του ιερού χώρου.

Αυτή η προσαρμογή στις εκκλησιαστικές αρχές, τηρείται με ευλάβεια έως σήμερα από τους ιερείς της ενορίας μας με σημείο αναφοράς την ιερή εκκλησία του τιμώμενου Αγίου και το συμβολισμό της λατρείας του.

Είναι γνωστό δε, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, ότι ο Απόστολος Παύλος επιλέχθηκε από τον Θεό για να λειτουργήσει ως κήρυκας του Θείου Λόγου στην οικουμένη, ο οποίος επεσήμανε τη Χριστοκεντρικότητα του Ελληνισμού.

Επιλέγοντας και ιδιοποιώντας όμως «κάποιοι» τον ιερό αυτό χώρο, του συνανήκοντος με το ναό ιερού περιβόλου, για την τέλεση πολιτικών γάμων, οι οποίοι είθισται στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα πολιτισμένα κράτη να τελούνται στο Δημαρχείο, επιζητούν να επιβάλλουν την αθεΐα τους, προσβάλλοντας τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της ορθόδοξης εκκλησίας μας, και βεβηλώνοντας το χώρο που έχει ορισθεί θεσμικά ως ιστορικός και θρησκευτικός χώρος Απολύτου Προστασίας.

Στους έχοντες συναίσθηση της ιστορικότητας του τοπίου, αλλά και του ιερού χώρου που αποτελεί έρεισμα της ορθοδόξου πίστης, υποδηλώνοντας τη ζωντανή παρουσία του θεμελιωτή του χριστιανισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο αύλειος χώρος του ιερού ναού του Αποστόλου Παύλου, ως οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα του ναού, παραμένει επισκέψιμος, τόσο για τους ομόθρησκους όσο και για τους ετερόδοξους στα πλαίσια του ευπρεπούς θρησκευτικού και του προσκυνηματικού τουρισμού.

Κατ’ ουδένα τρόπο όμως, ο περίβολος του ιερού ναού δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ως «σκηνικό» για πολιτικούς γάμους και παρόμοιες εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα που αντίκεινται στο λατρευτικό τυπικό της ορθοδόξου εκκλησίας μας και δεν συνάδουν με την ιερότητα του θεσμοθετημένου χώρου που εντάσσεται στην ελεγχόμενη Ζώνη Προστασίας του ευρύτερου οικισμού της Λίνδου.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την αποστολή της Απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και τη συνδρομή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερος έλεγχος στην περιοχή μας στα πλαίσια της τήρησης της ανωτέρω Αποφάσεως».

Πηγή: rodiaki.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ