Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 18:04

Ρεθύμνης Ευγένιος: Ανάσταση, το χάρισμα της ζωής σε όλους τους «εν τοις μνήμασι»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, Παιδιά αγαπημένα της Εκκλησίας μας,
Έχοντας ήδη ολοκληρώσει το ταξίδι μας, διαβαίνοντας το δρόμο της ψυχωφελούς Τεσσαρακοστής και έχοντας ήδη διανύσει την Αγία Εβδομάδα του Πάθους του Χριστού μας, ερχόμαστε αυτήν την «κλητή και αγία ημέρα» να συνεορτάσομε το Άγιο Πάσχα και να δεχθούμε τη χαρά και την ελπίδα από την Ανάσταση του Χριστού, που αποτελεί την εγγύηση της δικής μας προσωπικής αναστάσεως.

Ερχόμαστε να λάβομε και πάλι πείρα της Αναστάσεως, να αισθανθούμε στα κατάβαθα των υπάρξεών μας το σωτηριολογικό περιεχόμενο του ελπιδοφόρου μηνύματος «Χριστός Ανέστη», που διατρανώνει τη νίκη του Χριστού μας κατά του θανάτου και το χάρισμα της ζωής σε όλους τους «εν τοις μνήμασι».

Ερχόμαστε να κατανοήσομε, ότι η Ανάσταση του Χριστού μας είναι γεγονός που δεν ανήκει μόνο στην ιστορία του παρελθόντος μας, αλλά ότι προπάντων βιώνεται μέσα στην Εκκλησία και στην πραγματικότητα του παρόντος Της. Βιώνεται όμως με μια συγκεκριμένη προϋπόθεση, που την ακούμε αυτήν την φωταυγή νύκτα της Αναστάσεως στον μικρό αλλά τόσο περιεκτικό ύμνο: «Την Ανάστασίν σου Χριστέ Σωτήρ, Άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς, και ημάς τους επί γης καταξίωσον, εν καθαρά καρδία σε δοξάζειν». Η προϋπόθεση αυτή είναι η κάθαρση των καρδιών μας, ο καθαρισμός του μαρτυρίου της συνειδήσεώς μας, όπως θα έλεγε ο Μέγας Βασίλειος στην Θεία Λειτουργία του.

Εάν επιθυμούμε να βιώσομε εμπειρικά την Ανάσταση στην καθημερινή μας ζωή, εάν θέλομε πραγματικά να γίνομε μέτοχοι «άλλης βιοτής, της αιωνίου», της οποίας απαρχή έγινε η Ανάσταση του Χριστού, τότε πρέπει να λειτουργούμε συνεχώς τη ζωή μας «εν καθαρά καρδία». Τότε, προσκυνώντας «εν πνεύματι και αληθεία» «τον Αναστάντα και ημάς συναναστήσαντα», θα κάνομε την πίστη μας ανασασμό αιωνιότητας και ταυτόχρονα ανάσα ελευθερίας για εμάς, τους γύρω μας και το περιβάλλον μας, ανάσα ελπίδας μέσα στην ανήσυχη ανθρωπότητα, μέσα στην ταραγμένη κοινωνία μας, που δοκιμάζεται συχνά από απίστευτες βιαιότητες.

Η καρδιακή μας αυτή κίνηση, που ξεκινά από την πίστη στον Αναστάντα Χριστό, πρέπει να γίνει στάση και δύναμη ζωής, για να μας επιστηρίζει με τη βεβαιότητα της νίκης και τη δυνατότητα της σωτηρίας μέσα στα ποικίλα αδιέξοδα που κατατυραννούν τη ζωή μας και τις σχέσεις μας με τον Θεό, με τον συνάνθρωπο και με τον εαυτό μας ακόμη.

Το έργο είναι επίπονο, ο πνευματικός αγώνας μεγάλος, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας. Έχομε τον Αναστημένο Χριστό μας, που δεν ήλθε στον κόσμο για τους δικαίους, τους τάχα αναμάρτητους, τους δήθεν καθαρούς, αλλά για εμένα και για εσάς, τους αμαρτωλούς, που μετανοούμε, που έχομε τη σφοδρή επιθυμία να κάνομε τις ψυχές μας καθαρές, που πέφτομε και σηκωνόμαστε διαρκώς, που Τον ακολουθούμε και δεν απογοητευόμαστε από τις δυσκολίες και τα προσκόμματα, γιατί γνωρίζομε ότι Εκείνος διαρκώς, με τη δύναμη της αγάπης Του, σπάει τη σκληρότητα των πέτρινων από τα πάθη καρδιών μας.

Αγαπητά μου παιδιά,
Η ιδιότητά μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών, που διακρατούμε ακέραιη και ακαινοτόμητη την πίστη στην Ανάσταση, μας προσφέρει διαρκώς εντός της Εκκλησίας μας τα δυναμογόνα δώρα της Αναστάσεως και τα πρόσωπά μας, οι σχέσεις μας, η οικογένειά μας, οι λόγοι μας, τα έργα μας, η κοινωνία μας, όλα καταυγάζονται από το Άγιο Φως της. Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, για αυτό που είμαστε, για το ιερό προνόμιο της ορθόδοξης χριστιανικής μας αυτοσυνειδησίας, που μας κάνει να βλέπομε στο τέλος του Σταυρού την Ανάσταση και έτσι να λειτουργούμε σταυροαναστάσιμα τη ζωή μας, να αγαπούμε, να υπομένομε, να συμπονούμε, να συμπάσχομε, να ελπίζομε, να προσδοκούμε.

Με καθαρή καρδιά, λοιπόν, καθένας από εμάς σήμερα και πάντοτε ας γίνομε μέτοχοι της χαράς της Αναστάσεως. «Πασχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται». «Πασχα, εν χαρά αλλήλους περιπτυξώμεθα». «Συγχωρή-σωμεν πάντα τη Αναστάσει», «συγγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε».

Εύχομαι ολοκάρδια σε όλους εσάς, στους οικείους σας, σε όλα τα απόδημα πνευματικά παιδιά της τοπικής μας Εκκλησίας χρόνια πολλά, αναστάσιμα, ευφρόσυνα και ευλογημένα από τον Αναστάντα Χριστό μας.

Με πολλή πατρική αγάπη
Ο Επίσκοπός Σας
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ