Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 3:15

π. Γεώργιος Μεταλληνός «Να φοιτήσουμε στο σχολείο της Εκκλησίας»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Άλλος ένας κύκλος Κυριακάτικων Εσπερινών Ομιλιών έκλεισε και αυτή την χρονιά, καθώς η τελευταία ομιλία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της μητρόπολης Καλαβρύτων την Κυριακή 15Φεβρουαρίου. Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Λατρεία και πνευματική ζωή”.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο στόχο του ανθρώπου, που είναι να φτάσει στην θέωση και προκειμένου να τον πραγματοποιήσει, θα πρέπει να φοιτήσει στο σχολείο της Εκκλησίας, δηλαδή στην λατρευτική ζωή της, μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι Άγιοι της Εκκλησίας. Το κέντρο της ανθρώπινης υπάρξεως είναι το μυαλό, το οποίο, αν δεν συλλειτουργεί με την αγιασμένη από την Θεία Χάρη καρδιά, ως κέντρο ζωής για τον Ορθόδοξο πιστό, οδηγεί στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο άνθρωπος θα πρέπει να φτάσει στην ομολογία που αναφέρει ο Απόστολος Παύλος «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός». Όμως, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει ο άνθρωπος να ανοίξει την πόρτα της καρδιάς του στον Χριστό, προκειμένου να μπει Εκείνος και να κατοικήσει μέσα του. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν επιθυμεί τον Χριστό και δεν του επιβάλλεται από κανέναν, πολύ περισσότερο από τον ίδιο τον Χριστό.

Τελικά, ο Χριστός είναι ο Μεγάλος Κριτής και στην Μέλλουσα Κρίση, όποιος έζησε σύμφωνα με το θέλημά Του, θα τον βλέπει ως Παράδεισο, ενώ εκείνος που τον απέρριψε θα τον βλέπει ως Κόλαση.

Μετά το πέρας της ομιλίας, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση προς τιμήν της κυρίας Χρυσούλας Ρωμανού, συνταξιούχου τραπεζικού, η οποία προσφέρει εθελοντικώς τις υπηρεσίες της για 15 συναπτά έτη στον οίκο ευγηρίας «Αγάπης Μέλαθρον Ο Άγιος Χαράλαμπος» και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Τα Αγγελουδάκια» της μητρόπολης Καλαβρύτων. Στην προσωπικότητα και την προσφορά της κυρίας Ρωμανού αναφέρθηκε ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου.

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος απένειμε στην κυρία Ρωμανού τιμητικό δίπλωμα και μια εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, τα οποία παρέλαβε η κυρία Ρωμανού ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την αγάπη και την στήριξη προς το πρόσωπό της και τον Άγιο Χαράλαμπο, του οποίου την παρουσία νιώθει έντονα στη ζωή της. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε την κυρία Ρωμανού για την ακάματη και ανιδιοτελή προσφορά της και της ευχήθηκε ο Κύριος να της δίνει δύναμη για να συνεχίζει το θεάρεστο έργο της, ενώ ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους ακροατές για την συμμετοχή τους και σε αυτήν την περίοδο των εσπερινών ομιλιών και ευχήθηκε σε όλους μια καλή και ευλογημένη Τεσσαρακοστή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ