Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:08

Προκήρυξη Προγράμματος «Θεία Λατρεία-Ενορία-Κοινωνία»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. θα υλοποιηθεί από 9 Φεβρουαρίου έως 1 Απριλίου 2015 πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο: «Θεία Λατρεία-Ενορία-Κοινωνία». Στο πρόγραμμα θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιμόρφωση και ο προβληματισμός των κληρικών, των υποψηφίων κληρικών και των λαϊκών στελεχών που υπηρετούν στις ενορίες των Ιερών Μητροπόλεων σε θέματα που σχετίζονται με τα εξής:

α) τη θεωρία και το τυπικό της θείας λατρείας, τη βιβλική και πατερική θεώρηση της λατρείας, την ομιλητική διάσταση της υμνογραφίας και τον γλωσσικό της κώδικα, τη μετάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου με τη χρήση ποικίλων αγωγών επικοινωνίας.

β) την ποικιλία των ποιμαντικών ζητημάτων (αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, των μεταναστών, της κατάθλιψης, των αυτοκτονιών, της ευθανασίας κ.ο.κ.) που οφείλονται στη μορφή της σύγχρονης κοινωνίας και την προσαρμογή της κατήχησης της Εκκλησίας σε σχέση με αποδέκτες που δεν ανήκουν σε μία αυτονόητη χριστιανική κοινωνία

γ) την εξοικείωση με τα πορίσματα της σύγχρονης θεολογικής και διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα που σχετίζονται με το ποιμαντικό τους έργο.

Στο σεμινάριο που διαρκεί 64  ώρες  περιλαμβάνονται 3 θεματικές ενότητες:

Α. Θεία λατρεία: α) Η τελετουργική τάξη της θείας λατρείας, της ψαλτικής και της αγιογράφησης του ναού, β)ο προβληματισμός για την εφαρμογή του τυπικού στις σύγχρονη κοινωνία, γ) το κήρυγμα της εκκλησίας εντός και εκτός του ιερού ναού, η χρήση των αγωγών επικοινωνίας και η μετάδοσή του κατά τον κώδικα και τις παραστάσεις των αποδεκτών  δ) η θεολογία της λατρείας (βιβλική και πατερική θεολογία, αγιολογία), ε) η ομιλητική διάσταση της υμνογραφίας και η πρόσληψη του μηνύματός της

Β. Ενορία: α) Κατήχηση με τη χρήση πολυμέσων, β) διαχείριση κρίσεων γ) η Ποιμαντική σε σχέση με την οικονομική κρίση και θέματα  Βιοηθικής

Γ. Κοινωνία: Εθελοντισμός και κοινωνική ευθύνη, ποιμαντική προσέγγιση των περιθωριακών ομάδων, παγκοσμιοποίηση, ηθική και κοινωνική θεωρία. Η Ορθοδοξία και οι διαχριστιανικοί και διαθρησκειακοί διάλογοι.

Μετά το πέρας της φοίτησης, θα χορηγηθούν:

(α) Βεβαίωση συμμετοχής

(β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 8-30 Ιανουαρίου και μόνον ηλεκτρονικά.

Την αίτηση θα τη βρείτε εδώ.

Τα σεμινάρια  θα γίνονται στο Κτήριο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ και θα είναι διαρκείας  4  ωρών το καθένα,  2-4 φορές την εβδομάδα, το απόγευμα (4.00 μμ-5.30 μμ και 6.00 μμ-7.30 μμ) κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2015. Λεπτομερές ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, όπου λαμβάνονται υπόψη οι λειτουργικές υποχρεώσεις των κληρικών, θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.theo.auth.gr), μετά τη λήξη της υποβολής των αιτήσεων και θα σταλεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ενδιαφερομένων, κληρικών και λαϊκών. Έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015  ώρα 4.00 μμ.

Το κόστος συμμετοχής σε αυτό το αυτοχρηματοδοτούμενο Σεμινάριο Επιμόρφωσης είναι συμβολικό και ανέρχεται στο ποσό των 100 Ευρώ. Καταβάλλεται με την εγγραφή  στην Τράπεζα Πειραιώς αρ. λογ. 5202-057157-381  με Τίτλο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΘ ΚΕ.Δ.Ε.Α.-3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ  54636 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο καταθετήριο της Τράπεζας, που είναι απαραίτητο για τη χορήγηση βεβαίωσης, θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του σπουδαστή και ο κωδικός του έργου 90873.

Για περισσότερες πληροφορίες oι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος Καθ. Δήμητρα Κούκουρα τηλ. 2310-996987, 2310 233953, dimkou@theo.auth.gr,  Αν. Καθ.  Παναγιώτη Σκαλτσή τηλ. 2310 996657, 23210 23848, 6976162901p.skaltsis@yahoo.gr και στους γραμματείς του προγράμματος Γεώργιο Κράπη giorgoskrapis@gmail.com τηλ. 6943298973 και Μαρία Βογιατζή marvg@otenet.gr τηλ. 6946711992.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής                     Η Πρόεδρος της Επιστημονικής

     Δια Βίου Μάθησης                                Επιτροπής  του Προγράμματος

     Καθ. Στ. Ανδρέου                                      Καθ. Δήμητρα Κούκουρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ