Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:50

Προβληματισμός από την τοποθέτηση του κ. Ν. Φίλη στη θέση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έναν θιασώτη του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Φίλη, όρισε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Πρωθυπουργός.

Πρόκειται για τον πολιτικό ο οποίος τις ημέρες που βρισκόταν στην Ελλάδα το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο προσκύνησαν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί, είχε κάνει λόγο για «εμπόριο λειψάνων» δημιουργώντας εντυπώσεις κατά της Εκκλησίας ότι στρέφεται κατά της επιστήμης. Μάλιστα είχε ταχθεί και κατά της απόδοσης τιμών κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα σχολιάζοντας ειρωνικά πως επί ημερών της νέας κυβέρνησης έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα δυο αρχηγοί κρατών, το Άγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας! (ΒΗΜΑ FM 11/05/2015)

Ο νέος υπουργός στου οποίου το χαρτοφυλάκιο βρίσκονται τα θρησκευτικά ζητήματα της χώρας την ίδια περίοδο είχε υιοθετήσει δημοσκόπηση στην οποία μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είχε ταχθεί υπέρ του χωρισμού.

«Παρακολουθούμε με σεβασμό τον Μακαριώτατο. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των πολιτών, όπως καταγράφεται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζητεί να υπάρξει χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος» είχε δηλώσει ο κ. Φίλης και είχε συμπληρώσει πως «Αυτό βεβαίως προϋποθέτει διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες. Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους, θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για το λαό. Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους ‘μετανοίας’».

Στην ίδια δήλωση ο κ. Φίλης είχε συμπληρώσει πως «η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, όχι μόνον την οικονομική κρίση, αλλά και την ηθική-πολιτική απαξίωση», τονίζοντας ότι η έξοδος από την σύνθετη κρίση που ζούμε, «προϋποθέτει μια νέα λαϊκή-δημοκρατική και έλλογη κουλτούρα αξιών, και το έμπρακτο προσωπικό-κοινωνικό παράδειγμα».

«ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ» ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Από την στιγμή που το όνομα του κ. Φίλη ακούστηκε ως πληροφορία, στην Εκκλησία επικράτησε «μούδιασμα». Ιεράρχες και στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος αναρωτήθηκαν «ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Πρωθυπουργός στην Εκκλησία» με τους περισσότερους να ελπίζουν στην διάψευση των πληροφοριών, η οποία όμως δεν ήρθε.

Θρησκευτικά, εκκλησιαστική εκπαίδευση, Θράκη αλλά και η εν γένει σχέση της Εκκλησίας με το Κράτος είναι τα κορυφαία θέματα που θα κληθεί να χειριστεί ο νέος υπουργός ο οποίος είναι ο μοναδικός που έχει συγκρουστεί τελευταία με την Εκκλησία προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου που ίσως για πρώτη φορά στην θητεία του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο απάντησε σε πολιτικό πρόσωπο, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για «ανθρώπους των λόγων».

ΚΑΙ… ΨΑΛΤΗΣ

Το “παράδοξο” στην όλη υπόθεση των σχέσεων του κ. Φίλη με την Εκκλησία, είναι το γεγονός πως όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο ίδιος ψάλλει ενώ δείχνει να έχει μια ειδική σχέση με την πίστη. Στην Εκκλησία δεν τον θεωρούν μεν άνθρωπο ο οποίος αντιστρατεύεται την πίστη, μάλιστα λέγεται πως ο ίδιος εκκλησιάζεται σε κεντρικό ναό των Αθηνών, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση στο θέμα της προσέγγισης του ρόλου της Εκκλησίας στην κοινωνία και στα δημόσια πράγματα.

Το 1989, σύμφωνα με το TVXS.GR σε ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα του Βασίλη Κουνέλη για την Μεγάλη Εβδομάδα στην εκπομπή “Παρεκκλίσεις” που παιζόταν στον ρ/σ “Κοκκινοσκουφίτσα στα FM” ο Νίκος Φίλης είναι καλεσμένος και κυριολεκτικά «τα ψέλνει»… τα εγκώμια και μιλά για τη θρησκευτικότητα των Ελλήνων, το Πάσχα και το Άγιον Όρος

Ακούστε τον στο πρώτο απόσπασμα από το 11.30 και μετά και στο δεύτερο μέχρι το τέλος του!

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα όπου και ζει. Είναι δημοσιογράφος και από το 2008 διευθυντής της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στα κινήματα της νεολαίας και τους δημοκρατικούς αγώνες, διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού. Ως φοιτητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στους αγώνες για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ και της Συγκλήτου. Συμμετείχε σε κινήσεις για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, σε οικολογικές πρωτοβουλίες καθώς και σε κινήσεις Αλληλεγγύης για τους μετανάστες.

Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Φλάς, Πόλις, ΒήμαFM και ΕΡΑ 4 . Άρθρα του για την Αριστερά, την πολιτική και τα δικαιώματα έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες “Επικαιρότητα” και “Η Εποχή” καθώς και στα περιοδικά “Αντί” και “Ο Πολίτης”. Υπήρξε συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου (έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών). Ασχολήθηκε με την ιστορία των φοιτητών κατά τον Μεσοπόλεμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα κι έχουν μια κόρη, την Μαριάνα.

 

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

 

Ανακούφιση μετά το πρώτο σοκ

Αυτό που προκάλεσε ανακούφιση μετά το σοκ που προκάλεσε η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Φίλη, ήταν η διατήρηση του κ. Γιάννη Αμανατίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σερραίος πολιτικός, και γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, είναι άνθρωπος με πολύ καλές επαφές στον συγκεκριμένο χώρο, έχει προσωπικές επαφές με την ηγεσία της Εκκλησίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ανήκει στην ομάδα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ που δούλεψε σταθερά και αποδοτικά στο να έρθουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησία.

Ο κ. Αμανατίδης είναι δάσκαλος στο επάγγελμα ενώ στην τελευταία κυβέρνηση πριν τις εκλογές ήταν υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Θεωρείται ένας από τους πλέον κατηρτισμένους στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος για θέματα Εκκλησίας ενώ πρόσφατα ήταν εκείνος που έκανε έκκληση στον Ο.Η.Ε. για την λήψη μέτρων κατά του θρησκευτικού φανατισμού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Όπως σημειώνει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του:

Γεννήθηκα στις 2 Ιουνίου του 1961 στο Κιλκίς, από γονείς εκπαιδευτικούς. Μέχρι το 1978 έζησα στην Τερπνή Σερρών. Είμαι παντρεμένος με τη Σταματία Μουστάκα, δασκάλα και πατέρας δύο παιδιών.

Το 1981 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από το 1985 εργάστηκα ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς.

Από το 1996 ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παρών στα κινήματα και στην πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων.

Εξελέγην βουλευτής στις επαναληπτικές εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Είμαι μέλος της Ε.Κ.Κ.Ε. Παιδείας και της Ε.Κ.Κ.Ε. Εξωτερικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τα Θρησκεύματα και αναπληρωτής γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Ακόμη είμαι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στη Βουλή αγωνιστήκαμε, μαζί με όλους τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενάντια στις μνημονιακές, αδιέξοδες, καταστροφικές, φορομπηχτικές πολιτικές λιτότητας που μας φτωχοποίησαν βίαια (περικοπές μισθών-συντάξεων), μας έκαναν άνεργους (μαζικές απολύσεις-κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και άστεγους (πλειστηριασμοί), νοικάρηδες ( ΕΝ.Φ.Ι.Α.), που έδιωξαν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και διέλυσαν την ελληνική οικογένεια, ενώ έφεραν ταυτόχρονα σε απόγνωση χιλιάδες συνανθρώπους μας με αναπηρία.

Ακόμη δώσαμε μάχες ενάντια στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις (σχολικών φυλάκων-τοπικής αυτοδιοίκησης-ΕΡΤ-νοσοκομείων κλπ), το εξοντωτικό σύστημα εξετάσεων, την κατ’ ευφημισμόν «αξιολόγηση»- δεξαμενή απολύσεων και τη λαιμητόμο του πειθαρχικού.

Επίκεντρο της δράσης μας ήταν τα σοβαρά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, όπως η υπεράσπιση του πολύτιμου αγαθού του νερού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ., η επαναλειτουργία της ΕΡΤ 3, το κλείσιμο των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών (digea) , το μετρό, η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου της, η ΕΛ.Β.Ο., το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, η Εγνατία Οδός, οι δημόσιες συγκοινωνίες (Ο.Α.Σ.Θ.) και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ