Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:14

Πλήθη πιστών στον Άγιο Νικόλαο οδού Αχαρνών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγάλη προσέλευση πιστών,παρά το εργάσιμο της ημέρας, έγινε η πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών. Χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.

Πολλές φορές οι ομιλητές στην μνήμη του Αγ. Νικολάου, είπε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, παίρνουν αφορμή από το Απολυτίκιο του Αγίου. Ο Αγ. Νικόλαος λοιπόν είναι :

1. Κανών πίστεως. Ο άνθρωπος της ακλόνητης, σωστής, ορθόδοξης πίστεως. Τι σημαίνει πίστη ; Όχι μόνον η αποδοχή των δογμάτων της Εκκλησίας μας. Σημαίνει ακόμη και εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεου. Ακόμα και όταν όλα φαίνονται μαύρα και δυσοίωνα. Η πίστη “υπέρ τας λογικάς δυνάμεις την ψυχήν εις συγκατάθεσιν έλκει” (Μ. Βασίλειος ).Υπερβαίνει την λογική. Απευθύνεται στην ελευθερία του ανθρώπου και ζητά την αποδοχή. Βέβαια,κάποτε η πίστη φαίνεται σαν συγκρουση με το μηδέν. Σαν άλμα στο κενό, όταν τα πάντα μας απελπίζουν.Όμως τότε ο Θεός απλώνει το δίχτυ της αγάπης Του και μας περισώζει. Μας δείχνει την διέξοδο στα αδιέξοδα της ζωής.

2. Εικών πραότητος. Η πραότητα είναι δείγμα εσωτερικής ισορροπίας. Σήμερα ζούμε,πολλές φορές, μια εσωτερική διάσπαση και σύγχυση. Και έχουμε συνήθως την εντύπωση ότι η πραότητα είναι αδυναμία και πλαδαρότητα χαρακτήρος. Λάθος ! Είναι δύναμη και πηγή δυνάμεως. Δύναμη δεν είναι να μας παρασύρει η οργή και ο θυμός. Ούτε η βία, που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις αντεκδικήσεων.Η πραότητα δεν είναι το σφυρί,που χτυπά, αλλά το αμώνι,που χτυπιέται. Αλλά το αμώνι είναι πιο δυνατό από το σφυρί. Γι’ αυτό και ο Κύριος μακαρίζει τους πραείς ότι τελικά θα είναι οι νικητές.

3. Εγκρατείας διδάσκαλος. Η εγκράτεια ανεβάζει τον άνθρωπο εκεί, που τον θέλει ο Θεός. Ο Πλάτων παρουσιάζει μια εικόνα. Η ύπαρξή μας, λέει, είναι ένα άρμα. Ίπποι του άρματος είναι τα ένστικτα,οι τάσεις,οι επιθυμίες και τα πάθη μας. Ηνίοχος είναι “ο ηγεμών νους “. Το ” νοερόν “, που λέγουν οι Πατέρες. Ο ηνίοχος, λοιπόν, πρέπει να κατευθύνει τους ίππους του άρματος. Αλλιώς οι ίπποι ανατρέπουν το άρμα και σύρουν τον ηνίοχο. Ενώ, όταν ο πιστός αφήνει τη χάρη του Θεού να τον πλημμυρίζει, απελευθερώνεται εσωτερικά και μπορεί να κατευθύνει το άρμα. Γι’ αυτό τονίζει και ο Ιερός Χρυσόστομος ” μόνος ελεύθερος και μόνος άρχων και των βασιλέων βασιλικότερος ο των παθών απηλαγμένος”.

Ο Άγιος Νικόλαος, που είχε αυτές τις τρεις αρετές, που και ο Απ. Παύλος τις κατατάσσει στους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, μας καλεί να μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού,την Εκκλησία. Τότε η Χάρη του Θεού συνεργάζεται με την δική μας προσπάθεια και καρποφορεί αυτές τις βασικές αρετές στη ζωή ας. Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου Νικολάου, που μας απευθύνει σήμερα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ