Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 11:58

Πιερία: “Εμπλουτισμός της ζωής πιστών και μη οι προσκυνηματικές περιηγήσεις”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ Ι ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Η σημασία των προσκυνηματικών περιηγήσεων για τον εμπλουτισμό της ζωής τόσο των πιστών όσο και των μη πιστών επισημάνθηκε κατά την επίσημη έναρξη του Β’ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στη Λεπτοκαρυά Πιερίας νωρίτερα το απόγευμα.

Το συνέδριο, που διοργανώνει το αρμόδιο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με την μητρόπολη Κίτρους, ξεκίνησε το μεσημέρι και έχει ως κεντρικό θέμα “οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Πιερίας”.

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο επιχώριος μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετέφεραν στους συμμετέχοντες τα μηνύματα που στέλνουν στο συνέδριο οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών τους.

Ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, μίλησε για την “πολύ καλή συνεργασία”, όπως τη χαρακτήρισε, που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Τουρισμού για την πρώθηση των προσκυνημάτων των νησιών του Ν. Αιγαίου. “Η εμπειρία μας είναι ακόμη μικρή σε αυτόν τον τομέα, για αυτό η βοήθεια από το αρμόδιο γραφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ήταν πολύτιμη”, τόνισε ο κ. Κύριλλος.

Στο μήνυμά του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ αναφέρθηκε ότι “η προσκυνηματική περιήγηση είναι και μια ομολογία πίστεως”. Ακόμη, επιχειρήθηκε σύνδεση περιστατικών από τη ζωή του Ιησού με τη σημασία των προσκυνηματικών περιηγήσεων, όπως για παράδειγμα η Γέννηση του Ιησού που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του Ιωσήφ και της Παναγίας.

Για τους στόχους ίδρυσης και λειτουργίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων μίλησε ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Γραφείου, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, το μήνυμα του κ. Ιερωνύμου ανέφερε ότι “η Εκκλησία, στην μακραίωνη πορεία της, διαφυλάσσει τα μνημεία της από τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό που έχει εμπορικό χαρακτήρα και θέλει να τα υποβαθμίσει σε μνημεία μόνο τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η Εκκλησία έχει τα μνημεία της ανοιχτά σε όλους, με την προϋπόθεση της τήρησης της κοσμιότητας και της ευπρέπειας από την πλευρά των επισκεπτών”.

Από την πλευρά της πολιτείας, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού υπογράμμισε την καλή συνεργασία που υπάρχει με την Εκκλησία της Ελλάδος στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού και τις προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου.

Ο πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος κήρυξε την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, μεταφέροντας στο κοινό περιστατικά από την πολυετή εμπειρία του στη συγκεκριμένη θέση.

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και των φορέων του τουρισμού της περιοχής. Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

Αμέσως μετά, δόθηκε από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ο πρόεδρος και τα μέλη του Συνοδικού Γραφείου απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης των προσκυνηματικών περιηγήσεων και τη συμβολή τους στην αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ