Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 17:53

Πιερία: “Ανάγκη σύμπραξης Εκκλησίας και πολιτείας για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ Ι ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι το τέλος, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι το Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που διοργάνωσε το αρμόδιο Συνοδικό Γραφείο, το οποίο ξεκίνησε χθες στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Κεντρικό θέμα του διήμερου διορθόδοξου συνεδρίου ήταν “οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Πιερίας”. Άνθρωποι από τον εκκλησιαστικό, ακαδημαϊκό, τουριστικό χώρο καθώς και τοπικοί φορείς της Πιερίας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζητήσεις σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των προσκυνηματικών περιηγήσεων, την οικονομική και αναπτυξιακή τους διάσταση αλλά και συγκεκριμένες περιπτώσεις περιοχών και προσκυνηματικών προορισμών και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Κατά την πρώτη συνεδρία σήμερα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια “εικονική περιήγηση στα προσκυνήματα της Πιερίας” από τον μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο.

Αμέσως μετά, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου ανέλυσε την “αναπτυξιακή διάσταση και τη στρατηγική marketing του θρησκευτικού τουρισμού. Η περίπτωση της Πιερίας”. Η κ. Μαυρίδου εξήγησε ότι “ο θρησκευτικός τουρισμός παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης σε σχέση με τον τουρισμό αναψυχής, ο οποίος θεωρείται πολυτέλεια”. Πρότεινε “να χρησιμοποιηθεί περισσότερο το επικοινωνιακό marketing για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού καθώς έχει τη δυνατότητα να συνδέσει εικόνες που μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στην μνήμη των καταναλωτών”.

Τα “δίκτυα επικοινωνίας των προσκυνηματικών προορισμών στο νομό Πιερίας” παρουσίασε η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ευαγγελία Ξυπτερά. Η κ. Ξυπτερά υπογράμμισε τη σημασία διάχυσης όλων των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τα θρησκευτικά μνημεία προκειμένου να διευκολύνεται ο προσκυνητής που θέλει να τα επισκεφθεί.

Είπε, ακόμη, ότι ο προσκυνητής θέλει και είναι απαραίτητο να γνωρίζει τις μέρες και ώρες λειτουργίας των θρησκευτικών μνημείων και των ναών, πότε πανηγυρίζουν, αν τελούνται μυστήρια σε αυτούς. Πρότεινε, κλείνοντας την ομιλία της, τη δημιουργία ειδικού γραφείου για τον προσκυνηματικό τουρισμό στην μητρόπολη Κίτρους.

Ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων π. Σπυρίδων Κατραμάδος παρουσίασε τις δράσεις του Συνοδικού Γραφείου, ειδικά μετά το Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων μέχρι σήμερα. Εξήγησε ότι συντονισμένα η Εκκλησία της Ελλάδος πηγαίνει σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας με το ελληνικό υπουργείο τουρισμού αλλά και με άλλες Εκκλησίες για την προώθηση των προσκυνηματικών περιηγήσεων και τη συνεργασία στην προβολή τους.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό των δράσεων του Συνοδικού Γραφείου, επεσήμανε ότι “η Εκκλησία της Ελλάδας δείχνει μια αναγκαία τάση εξωστρέφειας και προβολής των μνημείων της εντός και εκτός Ελλάδος”.

“Ο θρησκευτικός- προσκυνηματικός τουρισμός στα ταξιδιωτικά μέσα επικοινωνίας και τον κινηματογράφο: αποτύπωση της επικοινωνιακής προβολής του” ήταν το θέμα της εμπνευσμένης και πολύ ζωντανής εισήγησης από την Δρ. Φανή Γαλατσοπούλου και τη Δρ. Κλειώ Κεντερελίδου, Επιστημονικό και Εκπαιδευτικό προσωπικό στο Τμ. Δημοσιογραφίας ΑΠΘ και τον θεολόγο- σκηνοθέτη- παραγωγό κ. Αντώνη Κιούκα.

Η κ. Γαλατσοπούλου, εξηγώντας την έρευνα που πραγματοποίησαν, επεσήμανε ότι τα άρθρα για τον προσκυνηματικό τουρισμό στα ταξιδιωτικά μέσα είναι κυρίως χρηστικά και περιλαμβάνουν χρηστικές με πληροφορίες για τα μνημεία, ιστορικά στοιχεία καθώς και λεπτομέρειες για τις αγιογραφίες τους.

“Ο προσκυνηματικός τουρισμός πρέπει να συνδυάζεται εύστοχα με σύγχρονες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ακαδημαϊκός, ο ιαματικός, ο λογοτεχνικός, ο εθελοντικός”, υποστήριξε η κ. Κεντερελίδου, ενώ πρότεινε “να συνδυάσουμε το τοποκεντρικό και το ανθρωποκεντρικό στοιχείο με την πίστη και τη δράση”.

Από την πλευρά του, ο κ. Κιούκας υπογράμμισε τη συμβολή του κινηματογράφου στην προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο κινηματογράφος μπορεί να δημιουργήσει μια ελκυστική εικόνα και να προσελκύσει επισκέπτες, συμβάλοντας έτσι στην αύξηση των τουριστικών ροών στη χώρα μας”.

Η τελευταία εισήγηση του συνεδρίου ήταν από την κ. Αγγελική Βαρελά, μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων για τη “σύνθεση του τουριστικού προϊόντος. Η περίπτωση της Πιερίας”. Η κ. Βαρελά ισχυρίστηκε ότι “πιστοί και μη θέλουν να πλησιάσουν τα θρησκευτικά μνημεία και τις μοναστικές κοινότητες”.

Μίλησε, επίσης, για τις ιδιαιτερότητες στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των προσκυνητών, ανάλογα με το θρήσκευμά τους. Πρότεινε δράσεις για τις μοναστικές κοινότητες και τις τοπικές Εκκλησίες ώστε να παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο προσκυνητής, τους τρόπους φιλοξενίας και τις δραστηριότητες που μπορεί να γευθεί καθώς και συγκεκριμένους τρόπους επικοινωνίας για την περιοχή της Πιερίας, να γίνει πιο ελκυστική στους εν δυνάμει προσκυνητές και επισκέπτες της.

Ως κατακλείδα του συνεδρίου, τονίστηκε η σημασία και η αναγκαιότητα σύμπραξης μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας για την προώθηση των προσκυνηματικών περιηγήσεων.

Μετά την ολοκληρώση των εισηγήσεων, ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών στους συμμετέχοντες μητροπολίτες, τους εισηγητές και τους δημοσιογράφους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ