Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 3:54

Περιστερίου: “Δεν είναι αφέλεια να συγχωρείς, αλλά προνόμιο”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου Με τη φράση “συγχωρέστε απεριόριστα, χωρίς όρια, για να συγχωρεθείτε” ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης έδωσε το στίγμα της σημερινής ημέρας, τελευταία πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Από τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας ο κ. Κλήμης προεξηρχε της θείας λειτουργίας και αναφέρθηκε στο ευαγγελικό κείμενο της Κυριακής της Τυροφάγου, που όπως τόνισε “αποτελεί ένα αφυπνιστικό σάλπισμα και μας ξυπνάει από τον πνευματικό λήθαργο, που μας έχουν ρίξει οι φθαρμένες και συμβατικές συνθήκες ζωής της εγωκρατούμενης και αλλοπρόσαλλης εποχής μας”.

Επισήμανε πως “για να μας συγχωρήσει ο Θεός, πρέπει προηγουμένως εμείς να συγχωρήσουμε με όλη μας την καρδιά όλους όσους τυχόν μας έβλαψαν ή μας πίκραναν”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “μολονότι ο Κύριος μας μιλάει ανοικτά για τη σωτήρια σημασία της συγχώρεσης, εν τούτοις ο εγωιστής εαυτός μας βρίσκει τρόπους να ξεφεύγει. Δικαιολογείται με μία αλόγιστη επιείκεια για τον ίδιο, ενώ κρίνει τούς άλλους αυστηρά. Απαιτεί από τον συνάνθρωπό του συγχώρεση, κατανόηση και αγάπη, αλλά ο ίδιος δε δίνει τίποτα.

Αποκαλύπτεται έτσι και μία μεγάλη υποκρισία, όταν από το ένα μέρος ζητάμε συγχώρεση καί από την άλλη δε συγχωρούμε τον πλησίον μας για κάτι μικρό, ή μεγάλο στα δικά μας μάτια, που έκανε. Με αυτή τη στάση ζωής, ποδοπατούμε τη μεγάλη δυνατότητα, που δίνει ο Θεός σε όλους μας να του μοιάσουμε. Γιατί όποιος συγχωρεί μοιάζει στο Θεό”.

Κλείνοντας, συμπλήρωσε ότι “αυτό το δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στη σωτηρία και τη θέωση του ανθρώπου, περνάει υποχρεωτικά από τη σωτήρια ατραπό της συγγνώμης. Δεν είναι αφέλεια ή αδυναμία να συγχωρείς, αλλά ευλογία και προνόμιο, να κάνεις ότι και ο δημιουργός σου. Ο Θεός είναι πάντα έτοιμος να συγχωρήσει την κάθε αμαρτία μας, υπό έναν όρο, ότι και ο άνθρωπος θα συγχωρήσει προηγουμένως τον συνάνθρωπό του”.

Λίγο πριν την απόλυση, ο κ. Κλήμης τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του κατά σάρκα αδελφού του προϊσταμένου του ναού αρχιμανδρίτη Γερασίμου Καραμολέγκου, Βασίλειου.

Ο π. Γεράσιμος ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Περιστερίου για τη στήριξη στον ίδιο αλλά και στην οικογένειά του.

Το απόγευμα στον καθεδρικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Μάσχα) θα τελεστεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός της συγχωρήσεως, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Κλήμεντος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ