Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 12:58

Πειραιώς Σεραφείμ: “Ο πόνος και η θλίψη είναι ανθρώπινα έργα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς, εορτάστηκε σε πανηγυρικό κλίμα η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου του εν Αιγίνη. Στον περικαλλή ναό, στην καρδιά της πόλης του Πειραιά, συνέρρευσαν πλήθη προσκυνητών για να ασπαστούν το τεμάχιο λειψάνου του Αγίου που εκτίθετο στο κέντρο του Ναού, ενώ επίσης κάτω από τον Μητροπολιτικό Ναό υπάρχει και παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου.  Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο οικείος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, περικυκλούμενος από τους εφημερίους του Ναού.

Στον θείο λόγο του ο κ. Σεραφείμ, με αφορμή τον βίο του Αγίου Νεκταρίου, που όπως τόνισε “υπήρξε γεμάτος θλίψη, εξευτελισμό, συκοφαντία και εξορία”, έθεσε το ερώτημα “Γιατί να υπάρχει ο πόνος; Γιατί να υπάρχει η θλίψη και η οδύνη; Η απάντηση αδελφοί μου είναι σαφής: Γιατί δημιουργηθήκαμε ελεύθεροι. Η ελευθερία μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Θεού. Συνεπώς έχουμε και την ελευθερία των επιλογών μας.”

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως “η θλίψη είναι ανθρώπινο έργο, που την παρασκευάζει το ψέμα, τα πάθη, και οι αμαρτίες. Ο Θεός αποδέχεται την επιλογή μας αυτή, μπαίνει μπροστά και αναλαμβάνει τον Σταυρό που εμείς θέσαμε. Εμείς λοιπόν είμαστε οι κατασκευαστές της θλίψεώς μας και ο Κύριος που σέβεται την ελευθερία μας, μας καλεί να το διαπιστώσουμε.”

Έκλεισε λέγοντας ότι “ο Άγιος Νεκτάριος  νικώντας την προδοσία και την συκοφαντία έστειλε το μήνυμα της νίκης σε όλους εμάς. Τη βεβαιότητα, όχι μίας νίκης επίγειας, αλλά μίας νίκης αιώνιας και απέραντης.”

Αξίζει να σημειωθεί πως ο παλαιός ναός της Αγίας Τριάδος Πειραιώς (πριν βομβαρδιστεί από τις κατοχικές δυνάμεις το 1944), ήταν το τελευταίο σημείο που στάθηκε η σoρός με το αγιασμένο λείψανο του Νεκταρίου, προτού αναχωρήσει για να ταφεί στη νήσο της Αίγινας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ