Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 10:47

Πατριάρχης Σερβίας: “Όποιος βοηθά τους Ουκρανούς σχισματικούς είναι εχθρός όλης της Ορθοδοξίας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την άποψη ότι όποια πλευρά κινείται φιλικά προς τους σχισματικούς της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι εχθρός όχι μόνο της Ρωσικής Εκκλησίας αλλά και όλου του ορθόδοξου κόσμου εξέφρασε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος σε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Ίδρυμα για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών.

Ο κ. Ειρηναίος, μιλώντας κατά την τελετή απονομής, ανέφερε πως “σήμερα, η μαρτυρική ουκρανική εκκλησία- όπου ο άγιος πρίγκηπας Βλαντιμίρ βάπτισε τον λαό της Ρωσίας- βεβηλώνεται από ανοσιουργήματα των σχισματικών, από τη βία και την αιματοχυσία».

Ο Πατριάρχης της Σερβίας τόνισε «όλοι γνωρίζουν τον αγώνα χιλιάδων Σέρβων που αγωνίστηκαν για χάρη της Ορθοδοξίας μέχρι τον θάνατο. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο να πούμε πολλά λόγια για να εξηγήσουμε πώς η Σερβική Εκκλησία αντιμετωπίζει όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία σήμερα. Η απάντησή μας είναι ακριβώς όπως και θα ήταν εκείνη των προγόνων μας: Η Σερβική Εκκλησία υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την ακεραιότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καταδικάζοντας απερίφραστα τις ενέργειες των ουνιτών και σχισματικών, οι οποίοι σχίζουν τον χιτώνα του Χριστού πλησίον της βαπτισματικής Κολυμβήθρας του Κιέβου, προδίδοντας τον λαό του στους εχθρούς της πίστεως. Ὧν τὸ τέλος ἔσται κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν (Β’Κορ. 11. 15)».

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας τόνισε ότι “όποιος βοηθά τους Ουκρανούς σχισματικούς είναι εχθρός όχι μόνο της Ρωσικής Εκκλησίας και του ρωσικού κόσμου αλλά και όλων των ορθόδοξων σλαβικών λαών και ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου”.

Όσον αφορά στην τελετή βράβευσης, ο κ. Ειρηναίος θυμήθηκε τον προκάτοχό του, Πατριάρχη Σερβίας Παύλο, που το 2002 – σε μια δύσκολη στιγμή για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και για τον σερβικό λαό – παρέλαβε το ίδιο βραβείο  από τα χέρια του Πατριάρχη  Μόσχας Αλέξιου Β ‘.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος, “δεν λαμβάνω αυτό το βραβείο ως προσωπική ανταμοιβή αλλά ως ένα σημάδι αγάπης και προσοχής για ολόκληρο τον Σερβικό λαό. Αυτό είναι ένα σημάδι υποστήριξης για τον λαό μας και την Εκκλησία μας, η οποία πάσχει από τρομερή καταπίεση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και αναγκάζεται να υπερασπιστεί τα παλαιά της δικαιώματα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας”.

Photos Credit: Sergey Vlasov

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ